Nové i tradiční prvky se propojily na šesté desce "Magma" francouzských géniů Gojira

01.08.2016 10:01 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Francouzská Gojira patří od alba "From Mars To Sirius" z roku 2005 k nejužší špičce evropského metalu. Od jeho vydání nenaleznete v diskografii muzikantů špatnou nahrávku a ani novinka "Magma" jim renomé nezkazí. Naopak se na ní Gojira prezentuje i v jiných odstínech, než na které jsme byli dosud zvyklí.
8/10

Gojira - Magma

Skladby: The Shooting Star, Silvera, The Cell, Stranded, Yellow Stone, Magma, Pray, Only Pain, Low Lands, Liberation
Vydáno: 17.06.2016
Celkový čas: 43:56
Vydavatel: Warner Music
Novinka "Magma" francouzské godzilly se nese na vlně změn. Bratři Joe a Mario Duplantierové se z rodné Francie odstěhovali do New Yorku a rovnou si v Queensu postavili vlastní studio Silver Cord, kde nahráli svou šestou studiovou desku. Je otázkou, nakolik se změna světadílu projevila na výsledném zvuku nahrávky, ale "Magma" fanoušky Gojiry v lecčem překvapí.

Nejde o žádný výrazný odklon od nastaveného stylu. Pořád je hlavní devízou skupiny kytarová hra Christiana Andreua a frontmana Joea Duplantiera, kteří sázejí jeden originální temný riff za druhým. Gojira si ale tentokrát více pohrává s post-rockovými vlivy a groove metalem. Klasický death metal, jak ho známe zejména z mladších nahrávek, je přítomen jen v určitých momentech a stal se pouze kořením zvuku.

Rozhodně to ale není na škodu. Gojira je stále tvrdá, nekompromisní, ovšem umí se i zklidnit a zdůraznit atmosféru dané písně. Příkladem je skvělá šestiminutová "Low Lands", kde je vliv post-rocku nejvýrazněji zastoupen. Celkový dojem dotváří i hypnoticky zasněný Duplentierův vokál, který vždy ví, kdy zařvat a kdy se naopak zklidnit. Když se pak od čtvrté minuty znovu rozehřmí charakteristické kytary, je to naprostá hudební extáze.

Vrchol novinky je ovšem skvostná "Silvera", pro Gojiru asi nejtradičnější kus na nahrávce. Skladbu otevírá další z nezaměnitelných riffů, který se zcela jistě zařadí do zlatého fondu francouzské kapely. Podobného kandidáta má i nervní "Stranded", další nepřekonatelný hit (dá-li se tomu tak říkat) skupiny, slavíci již dvě dekády na scéně. Na závěr pak překvapí akustická balada "Liberation", nikoliv však nepříjemně.

Před samotným nahráváním novinky zemřela ústřednímu bratrskému duu matka. Do textů ani do skládání hudby se smutná událost projevit nemohla, Gojira již měla vše připravené a umístěné na demech, ale samotný nahrávací proces zastihl kapelu v pochmurné náladě. Samotní hudebníci nahrávání "Magmy" popisují jako tu nejlepší terapii, která se v danou chvíli mohla naskytnout. Nelze než souhlasit. Gojira nahrála výborné album, které může i dalším posluchačům posloužit jako skvělá terapie. Stačí se jen zaposlouchat do ohromujícího světa Gojiry a potěšit se skvělým přebalem od talentovaného mistra Hibiki Miyazakiho.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY