Todd Terje roztančil pražské MeetFactory

20.06.2016 07:35 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Disko žije, obzvlášť to severské! Přesvědčil nás o tom norský DJ a hudební producent Todd Terje, jenž k nám v pátek zavítal do pražského klubu MeetFactory. České publikum spolehlivě roztančil se svým naprosto svěžím setem. Příjemně překvapil i plzeňský DJ Diome, který večerní akci zahajoval.

Live: Todd Terje + Diome + Roi Perez

místo: MeetFactory, Praha
datum: 17. června 2016

Todd Terje
© facebook.com/kastellnatt @ Jonathan Vivaas Kise
Páteční večer nabízel hned dvě zajímavé akce - Polygon na Štvanici a Todda Terjeho v MeetFactory. Sice nevím, jak to vypadalo na Štvanici, ale prostory bývalé továrny se během večera celkem slušně plnily. Norský hudebník a DJ Todd Terje k nám zavítal úplně poprvé, takže očekávání byla velká. Po ohlášení koncertu se mohlo zdát, že vystoupí i se svou kapelou The Olsens, ale nakonec se ukázalo, že přijede sám a odehraje pouze živý set. Večerní program byl doplněn ještě o další dva interprety. Prvním byl plzeňský DJ Diome, který v roce 2000 absolvoval Red Bull Music Academy v Dublinu. Druhým pak izraelský DJ Roi Perez, který začínal s hraním v Tel Avivu a nyní působí pravidelně v berlínském Panoramabaru.

Večer v MeetFactory otevíral Diome. Pro mnohé návštěvníky byl neznámý, ale ostudu si rozhodně neudělal. Se svým energickým setem velmi příjemně překvapil a spolehlivě roztančil publikum na parketu.

Todd Terje
© facebook.com/kastellnatt @ Jonathan Vivaas Kise
Po jedenácté hodině to začalo před pódiem stále víc a víc houstnout. Návštěvníci se nemohli dočkat, až na pódium přijde sám Todd Terje a usedne za svůj pult. Hvězda norského diska si nakonec dala načas a začala až s půlhodinovým zpožděním. I přesto se Terjův příchod na pódium dočkal mohutného aplausu. Jednou z největších předností Todda Terjeho je jeho osobitý zvuk. Zdatně pracuje s barevnými melodiemi, house a disko tempem a mísí do toho oldschoolové syntezátory společně s kosmickými zvuky. Z některých jeho skladem přímo tryská osmdesátkový feeling. Nebojí se však zabrousit i k melodiím psychedelickým, což během večera udělal hned několikrát.

Terjův set byl promyšlený a dynamický. Hudebník střídal skladby z debutového alba "It’s Album Time" s různými remixy. Neopomněl ani novinky z nedávno vydaného osmitrackového EP "The Big Cover-Up" s jeho živou kapelou The Olsens. Hudbu doprovázely různé abstraktní projekce. V případě hitu "Delorean Dynamite" byl na plátně k vidění i celý jeho videoklip.

Todd Terje
© facebook.com/kastellnatt @ Jonathan Vivaas Kise
Vrchol Terjeho setu přišel v posledních deseti minutách, kdy konečně pustil své nejúspěšnější dílo "Inspector Norse", na které už všichni netrpělivě čekali. Jedná se o jednoduchou skladbu, která je ovšem neuvěřitelně chytlavá a která vás rozhodně nenechá stát v klidu na místě. Skladba navíc skvěle graduje. Potom už bohužel nic nenásledovalo, žádný přídavek. Trochu jsem doufal v song "Johnny and Mary", který je podle mě přímo dělaný jako závěrečný přídavek, ale na druhou stranu by se asi nehodil do celkového setu.

Hodinu a půl dlouhé vystoupení se Terjemu vydařilo, publikum si získal téměř hned a zdatně s ním během koncertu pracoval. Trochu sice zamrzelo, že nepřijel i se svou kapelou The Olsens, protože na záznamech vypadá propojení analogového zvuku s živými nástroji opravdu skvěle, avšak nedá se nic dělat, třeba příště.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY