Bez nástrojů a zaváhání nadchli Pentatonix vyprodané Forum Karlín

11.06.2016 10:18 - Karolína Stránská | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Takový modernější 4TET. Tak možná mnohé teenagerky přesvědčovali rodiče, aby jim pořídili lístky na Mitche Grassiho. Pentatonix slaví pět let existence a do Prahy se vrátili po dvou letech. Během hodinu a půl dlouhé acapella jízdy přesvědčili zaplněný sál, že se již dávno nespoléhají jen na přezpívávání hitů.

Live: Pentatonix

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 9. června 2016
support: Us The Duo
setlist: Cracked, Na Na Na, Cheerleader, Can't Sleep Love, Evolution Of Michael Jackson, Love Yourself/Where Are Ü Now, If I Ever Fall In Love, Bach Cello Suite No.1 - Prelude, Radioactive/Say, Misbehavin', Water, Christus, Aha!, Daft Punk, Rose Gold, New Year's Day, Light In The Hallway, Sing
Fotogalerie

Us The Duo, Forum Karlín, Praha, 9.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Relativně dusnou atmosféru, způsobenou nepostupující frontou a důkladným prohledáváním batohů a pomalým, leč vítaným, zabavováním selfie tyčí, svým příchodem okamžitě zředilo Us The Duo, mladá manželská dvojice, jež si vzájemnou chemií a sympatickou interakcí získala davy již na gauči ve svém obývacím pokoji. Právě tam a posléze na sociální platformě Vine totiž jejich kariéra započala. Tenkrát si Carissa s Michaelem pravděpodobně nepomysleli, že jim šestivteřinové útržky nejhranějších popových hitů vynese miliony fanoušků a debutové album. Do Prahy ovšem nepřijeli vybavení jen roztomilostí a kompletní sehraností pramenící z intimity jejich vztahu. V roli předskokanů naservírovali karlínskému davu průřez cover verzemi, jejichž familiérnost okamžitě rozezpívala masy, ale také nastínili povahu jejich originální tvorby, ke které se během boomu popularity přirozeně překlenuli. Trendovost popěvků "Shake It Off" a "Hello" záhy vystřídala křehkost zhudebněných svatebních slibů ve formě písně "No Matter Where You Are".

Us The Duo, Forum Karlín, Praha, 9.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Zejména při melodických stoupáních se prokázalo, že, ačkoliv Michaelův nakřáplý, Jamesem McMorrowem zavánějící hlas jako by byl ušitý na "Ain’t No Mountain High Enough", čistý, lahodivý záběr Clarissy je tím, co fanoušky bez pochyb nalákalo na jejich sólový koncert. Do Prahy se totiž podívají znovu na podzim sólově. Zatímco se v jejich případě nedá hovořit o dominanci, kterou při vystoupení nastolily a nastolují hlavní hvězdy večera, Us The Duo zůstalo, za lehkého doprovodu dvou nástrojů, u svých akustických kořenů a ukázalo se jako dokonale laděný předkrm k hlavnímu chodu.

Před dvěma lety virální kvintet v Praze jasně naznačil, že nehodlá zabřednout do zajetých kolejí Youtube senzace a spoléhat se na jistotu cover verzí. O pár let později se tak vrátili na zorané pole, kde je tentokrát čekal dav schopný odzpívat jejich originální tvorbu téměř slovo od slova; fakt, který ocení především kapela, vezmeme-li v potaz, že počátky Pentatonix byly zasvěceny výhradně cover verzím favoritů hitparád.

Pentatonix, Forum Karlín, Praha, 9.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Počátků se mladá pětice nicméně zříkat nehodlá a Praha se tak opět dočkala pastvy pro oči i pro uši. Od "Daft Punk" směsky po vybroušené propojení klasické hudby a beatboxu, skupina přátel předvedla téměř nadpřirozenou schopnost popové koheze. Ačkoliv již několikrát zmínili, že nejsou nadšenci do urputných tanečků (a hlasový nápor by jim tak stejně nedovolil), spolu s fanoušky se obloukem vyhnuli hříšné nehybnosti, za což vděčí dynamické simulaci elektroniky v podání Kevina Olusoly během hitu "Cheerleader" a dalších.

Pentatonix, Forum Karlín, Praha, 9.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
I přes sladký mezzosoprán Kirstin a dunící, tělem prostupující bas Aviho Kaplana, je to v závěru právě Kevin Olusola, na jehož, leckdy nenápadném beatu, stojí celá show. I proto se jeho sólové vystoupení, kdy se na výsluní blýskne s Bachovou suitou pro cello opepřenou beatboxem, dočkalo mohutného ohlasu fanoušků.

Grassiho tenor a vyhraněná trendy estetika, která jako by vypadla z přehlídkových mol, plní sály a koncertové haly, kde se však ne vždy povede dostát náročným požadavkům na ozvučení. Stížnosti padaly během americké části turné a neúprosné výšky ve čtvrteční večer naznačily, že i zde zůstal prostor pro vylepšení. Ve výšinách, na nichž je mnohdy singl vystavěn, tahal cirkulárkový Mitch především v první polovině koncertu notně za uši.

Za boybandové krokování po pódiu či otřepané deklamace v intermezzech nemá člověk zapotřebí Pentatonix kárat. Pokud se fanoušek jen trochu orientuje ve světě sociálních sítí, je si vědom zaujetí a pečlivosti, se kterou jednotliví členové během celého roku zapojují fanoušky do dění za oponou. Ocenění Grammy a slušné umístění v Billboard hitparádě představuje solidní zdar pro kapelu, která před pár dny oslavila páté výročí. Není pochyb, že se jedná o světový fenomén na acapella poli.

Pentatonix, Forum Karlín, Praha, 9.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Jejich raná videa se těší stále vyššímu počtu zhlédnutí. Za soustavnost popularity však mohou v současné době vděčit svému rozhodnutí vyrukovat s vlastními texty a zvukem. I přes Michael Jackson kompilaci a upbeatový, juchavý cover hitu Meghan Trainor "No", patřila jejich originální tvorba k tomu působivějšímu, co při svém červnovém koncertě kapela nabídla. Snová barva všech designerů "Rose Gold" spolu s prominentním hlasem Hoyinga probudily sál, zatímco "Light In The Hallway", křehká ukolébavka pro synovce zmíněného zpěváka, ztišila kompletně na pár minut Forum Karlín, což je téměř obdivuhodnější, než fakt, že se všichni fanoušci dostali do sálu včas. "New Year’s Day" se neřadí k nejsilnějším okamžikům alba ani koncertu. Nedotaženost však potlačily klipy fanoušků z celého světa, kteří se k Pentatonix připojily ve zpěvu.

Pentatonix, Forum Karlín, Praha, 9.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Emoce a sympatie jsou ostatně tažnou silou, jež táhne tisíce fanoušků na vyprodané koncerty. Ony otřepané, děkovné a jímavé fráze přestávají alespoň částečně být jen důsledkem PR školení. Spolu s Us The Duo totiž pětice vděčí za katapult především sociálním platformám a pozornosti, kterou jim teenageři od samého počátku soustavně věnují, a obě kapely si toho jsou konstantně vědomy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY