Adele živě: dokonalý zpěv, noblesa a série gagů

09.05.2016 15:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Adele je globální fenomén a její berlínský koncert ukázal, proč momentálně nemá konkurenci. V dlouho dopředu vyprodané Mercedes-Benz Areně zazpívala své největší hity a spolu s tím odvyprávěla i kus svého života. Kromě role extrémně nadané zpěvačky předvedla také obrovskou dávku lidskosti, která zahřála u srdce.

Live: Adele

místo: Mercedes-Benz Arena, Berlín, Německo
datum: 8. května 2016
setlist: Hello, Hometown Glory, One and Only, Rumour Has It, Water Under the Bridge, I Miss You, Skyfall, Million Years Ago, Don't You Remember, Send My Love (to Your New Lover), Make You Feel My Love, Sweetest Devotion, Chasing Pavements, Someone Like You, Set Fire to the Rain, All I Ask, When We Were Young, Rolling in the Deep

Třetí album, třetí turné. Adele úspěšný recept svých skladeb na poslední nahrávce nijak zásadně nezměnila, nová koncertní šňůra je však tou největší, kterou dosud absolvovala. Dříve se kvůli obrovské trémě velkým halám bránila, její popularita však už dorostla takových rozměrů, že tentokrát nebylo zbytí. Zpěvaččina obava, že se intimní atmosféra dřívějších vystoupení v obrovských arenách vypaří do neurčita, se nikterak nenaplnila. Naopak. Adele to s davy umí a stačí jí jediná písnička, aby si je okamžitě obmotala kolem prstu.

Adele
© facebook interpreta
Jakmile se rozezněl hit "Hello", jenž byl smysluplně zařazen na samý úvod setu, nebylo pochyb, že národnostně a věkově pestré publikum čeká nevšední zážitek. Naprosto dokonalý vokální výkon v neuvěřitelně obtížné skladbě smetl jakékoliv pochybnosti, které jedno nedokonalé vystoupení z konce loňského roku mohlo probudit.

Síla koncertu však nespočívala pouze v hlasovém mistrovství hlavní aktérky. Hned jak "Hello" doznělo i z druhého pódia, kam se Adele přesunula, diváci se mohli pouze tetelit blahem z přirozeně přátelské atmosféry, kterou interpretka svou bezprostředností vytvářela. Její vtipné historky, v nichž si často dělá legraci ze sebe samé, či ochota vyfotit se s mnoha entuziastickými fanoušky budily dojem, že interpretka i přes obrovskou popularitu stále pevně stojí nohama na zemi, svých obdivovatelů si váží a je s nimi více než ráda.

Adele
© facebook interpreta
Zkraje koncertu přišla řada na spíše svižnější skladby jako "Rumour Has It" nebo "Water Under The Bridge", novinku z alba "25". Důvodem byla, jak Adele vtipně poznamenala, snaha mít říznější songy rychle za sebou, aby se všichni společně mohli rychleji potopit na dno depresí, které vložila do svých rozchodových opusů. A nebylo jich málo. Vyčnívala především akustická "Million Years Ago" nebo "Someone Like You", kterou s dojatou interpretkou odzpívala celá hala. Emočním pohnutí věčně usměvavé Britky navíc nemohlo díky skvělým (a také gigantickým) projekcím na účelně uspořádané scéně uniknout nikomu v zaplněném sále.

"Adele Live 2016" představilo zpěvačku jako všestrannou a nádherně lidskou personu, jejíž kouzlo osobnosti funguje ve všech hudebních polohách. Publikum dojímaly křehké akustické aranže stejně jako plnokrevné písničkářství s celou kapelou doplněnou smyčci. "Skyfall" či "Set Fire To The Rain" s efektním deštěm si tak po právu vysloužily neutichající potlesk. Večer byl plný nezapomenutelných momentů (včetně jedné žádosti o ruku přímo na pódiu) a před Adele lze pouze hluboce smeknout za to, s jakou grácií zvládá své chytlavé skladby a s jakým nadhledem vnímá svět kolem sebe. "When We Were Young" a "Rolling In The Deep" pak nemohly pro svou živelnost a uvěřitelnost vystoupení uzavřít lépe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY