Japonský teenagerský pop a heavy metal? Na "Metal Resistance" Babymetalu to funguje

29.04.2016 09:50 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Japonská hudební scéna pomalu a jistě dobývá i jiný než asijský trh. Z toho rockového ranku na tom má kromě dnes již respektovaných kapel jako Crossfaith či Coldrain svůj podíl i bizarní projekt Babymetal, který kombinuje japonský teen pop s klasickým heavy metalem. Zvrácené? Podivné? Naopak! Překvapivě zábavné.
7/10

Babymetal - Metal Resistance

Skladby: Road Of Resistance, Karate, Awadama Fever, YAVA!, Amore, Meta Taro, From Dusk Till Dawn, GJ!, Sis. Anger, No Rain, No Rainbow, Tales Of The Destinies, The One
Vydáno: 05.04.2016
Celkový čas: 54:09
Vydavatel: Mystic Production
Za projektem Babymetal, fungujícím v určité míře už od roku 2010, stojí japonská agentura Amuse, která má na tamní nejen hudební scénu ohromný vliv. Té se povedlo skloubit dva v Japonsku velmi populární styly - teenagerský pop a heavy metal. Babymetal však vznikly tak trochu náhodou a jejich nevídaný celosvětový úspěch nikdo vlastně nečekal. Prvotní nápad byl totiž natolik bizarní, že ani šílenostem otevření Japonci takovou pozitivní reakci nečekali.

Babymetal byly ve svém počátku jen jakousi vsuvkou popové skupiny Sakura Gakuin. I první píseň "Doki Doki Morning" figurovala na desce této populární dívčí skupiny za účelem pouhého zpestření. Když však Babymetal natočily k písni i klip a uveřejnili ho na YouTube, během chvíle se z ní stal ohromný hit s milionem zhlédnutí. Management ucítil šanci zaplnit díru na trhu a z náhodného pokusu se stala plnohodnotná značka. Následovaly koncerty a posléze i debutová deska nazvaná prostě "Babymetal".

Již nyní je ale jasné, že dvojka "Metal Resistance" dosáhla ještě výraznějšího úspěchu. Album dobývá všemožné žebříčky a i kritika je oproti debutu shovívavější. Koukat na tvorbu japonského žánrového crossoveru lze jen těžko bez předsudků. Pokud se ale od nich podaří oprostit, ukáže se novinka jako velmi zajímavá a svébytná nahrávka.

Babymetal překvapí zejména svými výbornými heavy kytarami i growlingem členů doprovodné kapely, jejichž technická zdatnost je na velmi slušné úrovni. Management ústředního tria školaček, skrývajících se pod pseudonymy Su-metal, Yuimetal a Moametal, v tomto ohledu nic nepodcenil a doplňují je opravdu zdatní hudebníci. Nahrávka tak má díky nim silný metalový zvuk.

Ona fúze rozličných stylů má ale ve výsledku rovnoměrné zastoupení. Chvíli tak posloucháte typický japonský teen-pop, chvíli klasický metal. V některých skladbách se ony styly prolnou tak umně, že žánrové označení crossover nabývá nových rozměrů. Hitově vyznívá zejména singl "Karate", kde se oba žánry prolnuly nejzdárněji. Překvapivě povedený je i závěrečný klidnější a anglicky zpívaný song "The One" či elektrocorem nasáklá pecka "Awadama Fever".

Babymetal mnoho fanoušků klasického metalu popudí a šmahem ho odsoudí. Na jedné straně po právu. Spíš než plnohodnotná kapela je to projekt stvořený zástupem chlápků v drahých oblecích dychtících po penězích, navíc využívajících nezletilých děvčat (jen jedné je osmnáct let, zbývajícím dvěma šestnáct), které do té doby o metalu neměly ani potuchy, natož aby ho měly rády. Pomineme-li ale etickou stránku věci, hudba Babymetalu je v mnohém progresivní a neotřelá, a pokud k ní budete přistupovat bez předsudků, pak v mnohém dokáže zaujmout. Holky zpívají opravdu dobře a kombinace jejich vysokých hlásků a hutných kytar je minimálně zajímavá. Tak proč je za to neocenit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY