Timudej vítají s novým albem "Ještěně?" jaro

01.04.2016 08:36 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Timudej jsou kapelou, která to rozhodně nepřehání s veřejným vystupováním a už vůbec ne s vydáváním nových desek. Proto jejich fanoušky jistě potěší zpráva, že po osmi letech se na trhu objevuje nové řadové album "Ještěně?". To v současnosti vévodí žebříčku nejprodávanějších nahrávek na supraphonline.cz.

Timudej - Ještěně?
© facebook interpreta
"Album vznikalo po různých chalupách, roubenkách a dokonce hřebčínech během kapelových soustředění a další dva roky ve studiu. Celé to trvalo poměrně dlouho, protože ani jeden z nás se hudbou neživí a děláme ji pro radost, takže jsme se museli protnout v náladě tvořit nové věci," vysvětlila formace další dlouhou prodlevu mezi vydáním desek.

Ústřední motiv nových písní není třeba dlouho hledat. "Timudej miluje poznávání cizích obyčejů, mravů a jazyků a své postřehy z putování po světě se snažil promítnout i do nového alba. Ústředním motivem jsou ale zcela jistě ženy - ne náhodou více než polovina písní na albu nese název po svých hlavních protagonistkách - María, Minea, Niké, Surikata, Rita Mitsouko, Ještěně. A dokonce i v případech, že se píseň nazývá jinak než ženským jménem (např. "Bašmajstor"), hraje v písni žena zcela zásadní roli. Tu desku chceme věnovat ženám, protože pro nás jsou hlavní inspirací."

Hudba Timudej je plná tance, elektroswingu, samby i popu. "Baví nás ta různorodost taneční hudby a rádi ji do naší tvorby začleňujeme. To vlastně plyne i z tak trochu mezinárodního složení naší kapely. Hodně jsme si proto oblíbili balkánskou hudbu a obecně hudbu té jižní, živější části Evropy či světa."

S hudební aktivitou to však kapela nebude přehánět ani nadále. "Jsme obyčejní kluci, nikoli hudební profesionálové. Energie a emoce jsou pro nás v hudbě důležitější než precizní hráčská technika. Radost je pro nás víc než muzikální virtuozita. Jsme tak trochu jako Křemílek s Vochomůrkou v akčním filmu. Mají radost? Mají. Jsou ve velkém světě? Jsou."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY