The 1975 po Anglii a Austrálii dobyli i Ameriku

07.03.2016 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V domovské Británii altrockeři The 1975 uspěli už s eponymním debutem, světového úspěchu však dosáhli až nyní s druhou deskou "I Like It When You Sleep". V USA porazili Adele, Rihannu i novinku Macklemora & Ryana Lewise či Anthrax. V singlech i albech se do Top 10 dostala Kelly Clarkson.
Rihanna Drake - Work
© facebook interpreta
SINGLY - Rihanna s "Work" oslavila třetí vítězný týden. Tentokrát to bylo s 44,4 miliony streamů (-5 %), 154 tisíci downloadů (-9 %) a 104 miliony rádiových impresí (+16 %, Airplay Gainer počtvrté). Skladba tak prodloužila počet týdnů Hot 100 bez amerického vítěze na 35. Zároveň Billboard spočítal, že zpěvačka je jediným interpretem, který ze sedmi řadovek po sobě získal #1 singl.

Druhý Justin Bieber byl v bodech poražen v poměru téměř 2 ku 1, když "Love Yourself" dosáhlo 14,5 milionů přehrání, 80 tisíc stažení a 155 milionů impresí. Justin si dokázal opět polepšit v rádiích, byť jen o 2 %, a definitivně tak odvrátil pokus twenty one pilots o dobytí tohoto segmentu. "Stressed Out" tentokrát mělo 144 milionů, o dvě procenta méně, na druhou stranu poprvé si pro sebe uzmulo rádiový podžebříček Pop Songs, který vede paralelně s Adult Pop Songs. Předtím vedlo 12 týdnů Alternative Songs.

Flo Rida si s "My House" polepšil na nové maximum, čtyřku, a odsunul "Sorry". Zayn s "Pillowtalk" zůstal šestý, stejně jako G-Eazy sedmý.

Na osmičce debutuje Kelly Clarkson s "Piece By Piece" po tom, co diváky dohnala k slzám při "American Idol". Skladba byla s 210 tisíci downloady jasně nejstahovanější. Do toho se počítá původní i nová "Idol" verze skladby, kterou posléze vydala ve studiové podobě. Celkový výsledek by byl ještě lepší, kdyby se zhlédnutí živé verze z YouTube počítaly do Streaming Songs. Video však nebylo zařazeno do kategorie "Hudba" a Nielsen Music/Billboard jej tak ignoroval.

I na devítce máme novou věc, "7 Years" Lukase Grahama. Dánská popová skupina tak potvrzuje globální úspěch svého hitu. Na desítku spadli DNCE a marně bychom hledali Adele. "Hello" totiž Top 10 po třech měsících od rekordního debutu opustilo.

Na dvanáctce máme hodně zajímavý start, "Work From Home" Fifth Harmony a Ty Dolla $igna se povedlo. Shodou náhod jejich předchozí hit "Worth It" dosáhl maximálně dvanáctky.

    Top 10 - singly:
  1. Rihanna feat. Drake - Work
  2. Justin Bieber - Love Yourself
  3. twenty one pilots - Stressed Out
  4. Flo Rida - My House
  5. Justin Bieber - Sorry
  6. Zayn Malik - Pillowtalk
  7. G-Eazy & Bebe Rexha - Me, Myself & I
  8.  N Kelly Clarkson - Piece By Piece
  9. Lukas Graham - 7 Years
  10. DNCE - Cake By The Ocean

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


The 1975 - I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It
© facebook interpreta
DESKY - I když se kapela The 1975 zformovala už v roce 2002, první desku "The 1975" vydala až o jedenáct let později. V domovské Británii se altrockového nahrávky prodalo přes 400 tisíc kusů, v USA nakonec 350 tisíc kusů, přestože debutovala až na 28. příčce.

Současná doba svědčí mladé alternativě a všechny singly z připravované druhé řadovky se v USA umístili v Hot Rock Songs žebříčku. Úspěch "I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It" tak byl očekávaný. I tak je ale překvapivý - před lety by to nikdo netipoval. Borci dosáhli zlata se 108 tisíc jednotek, z čehož 98 tisíc byl čistý prodej. Mimochodem to je album s nejdelším názvem, jaké kdy bylo na prvním místě.

Adele a Rihanna skončily na stříbru a bronzu s malým rozdílem prodeje. Bramborovou mediali vyfasovali Macklemore & Ryan Lewis. "This Unruly Mess I've Made" zaujal jen 51 tisíc Američanů a sen tak skončil. Věřím, že dvojici toto v kariéře naopak pomůže. Deska to každopádně není špatná.

Za pátým Bieberem najdeme k potěšení místních diskutujících Kelly Clarkson. Po vystoupení v "American Idol" album "Piece By Piece" vystřelilo z druhé stovky až na šestku (největší skok do Top 10 za 5 let), téměř rok od debutu na čísle jedna. Kelly příležitost samozřejmě pořádně podojila, singl se v nové verzi stal součástí re-edice desky i její nové remixové verze.

Poslední novinku mají Anthrax. Přestože nahrávají již přes tři dekády, "For All Kings", jedenáctá řadovka, je jejich teprve druhou v Top 10. Joey + Rory s "Hymns" uzavřeli první desítku, a protože Joey bohužel v pátek umřela na rakovinu, i příště můžeme očekávat dobrý prodej.

    Top 10 - alba:
  1.  N The 1975 - I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It (108 tisíc jednotek)
  2. Adele - 25 (74, -26 %)
  3. Rihanna - ANTI (71, -11 %)
  4.  N Macklemore & Ryan Lewis - This Unruly Mess I've Made (61)
  5. Justin Bieber - Purpose (56, -12 %)
  6. Kelly Clarkson - Piece By Piece (44, +682 %)
  7. Chris Stapleton - Traveller (43, -17 %)
  8. twenty one pilots - Blurryface (36, -7 %)
  9.  N Anthrax - For All Kings (34)
  10. Joey + Rory - Hymns (33, -12 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY