Nové desky pro 10. týden

13.03.2016 15:26 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden Nové desky vychází po pětisté, což je už pořádný důvod k oslavě. Pomyslnou gratulaci v podobě svých novinek nám posílají například rockeři 3 Doors Down, Tanita Tikaram, písničkář M. Ward, čeští UDG, Jeff Buckley, Pete Yorn a i nováčci jako Norka Aurora, Kanaďanka s italskou krví Alessia Cara nebo newyorské duo Beau.
Pokud se v pondělí 14. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

3 Doors Down - Us And The Night (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

3 Doors Down - Us And The Night
Nezvykle dlouho tentokrát trvalo americké kapele 3 Doors Down než připravila nástupce poslednímu počinu "Time Of My Life". Zatímco dosud pětici z Mississippi trvala příprava novinek maximálně tři roky, nyní si museli fanoušci počkat bezmála pět roků. Asi největší podíl na tom mají personální změny v kapele. V první řadě v roce 2012 kapelu ze zdravotních důvodů opustil hlavní kytarista Matt Roberts, kterého nahradil Chet Roberts. O rok později po nehodě, kterou pod vlivem medikamentů zavinil basák Todd Harrell, a po jeho uvěznění na jeho místo nastoupil Justin Biltonen. Album, které má kapelu přenést do nové éry kariéry, dostalo název "Us And The Night" a přinese celkem jedenáct nových kousků. Jejich produkci má na svědomí Matt Wallace, který se v minulosti podílel na albech Maroon 5, R.E.M., Deftones a především Faith No More. Jak a jestli se změnil zvuk kapely, můžete zjišťovat prostřednictvím tří ochutnávek na jejich VEVU.


Lucius - Good Grief (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop

Lucius - Good Grief
Po velkém úspěchu, kterého indiepopová formace Lucius dosáhla v roce 2013 lety s deskou "Wildewoman" se hlásí o slovo s novinkou "Good Grief". Jedenáctku nových písní produkoval Shawn Everett a Bob Ezrin a skladatelské duo Jess Wolfe a Holly Laessig na něm objevují emoce plné "smutku, osamění a vyčerpání hned vedle vzrušení, naplnění a radosti". K jedné z nových písní "Born Again Teen" vznikl o videoklip, který najdete na YouTube.com.


Tanita Tikaram - Closer To The People (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / soul / jazz pop

Tanita Tikaram - Closer To The People
Ačkoli tři roky starý návrat Tanity Tikaram v podobě alba "Can't Go Back" neznamenal nějaké výrazné prodejní úspěchy, zajistil ovšem britské zpěvačce narozené v Německu takovou pozornost, že poslední dva roky koncertovala po celé Evropě. Nyní se vrací zpět s novou deskou "Closer To The People", která vznikla ve spolupráci s pěticí muzikantů - saxofonistou Martinenm Winningem, trumpetistou Mattem Hollandem, kytaristou Oliverem Darlingen, kontrabasistou Mattem Radfordem a bubeníkem Bobbym Irwinem. Svůj podstatný podíl na deseti nových písničkách má i klavíristka Angie Pollock, která společně Tanitou Tikaram nahrávku produkovala. Jak odhalil první singl "Food On My Table", nasměřovaly album nejen do popu, ale také směrem k jazzu. Že to ale opět nebude jediný styl, kterým svůj mix soulu a popu ozvláštnila, zjistíte z několika ukázek na YouTube.com kanálu labelu earMusic.


Brian Fallon - Painkillers (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

Brian Fallon - Painkillers
Briana Fallona mohou fanoušci rockové muziky znát jako frontmana americké formace The Gaslight Anthem. Nyní uvádí svou debutovou sólovou desku "Painkillers", na které začal pracovat už před rokem 2014, kdy domovská kapela vydala album "Get Hurt". V souvislosti s přípravou desky formace svůj projekt ale odložil stranou a vrátil se k němu až v loňském roce, kdy The Gaslight Anthem ohlásili pauzu. Společně s producentem Butchem Walkerem připravil dvanáct písní a jednu z nich, úvodní singlovou "A Wonderful Life" můžete znát i z rádií. Ukázku si poslechněte na Kerrang.com.


Jeff Buckley - You And I (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / folk rock

Jeff Buckley - You And I
V seznamu umělců, kteří zemřeli dříve, než by to jejich fanoušci očekávali, by Jeff Buckley měl jistě své čestné místo. Jeho příznivci si ho ale nyní mohou připomenout díky kompilaci "You And I". Nahrávání probíhalo v únoru roku 1993 a letos je to vůbec poprvé, kdy tyto nahrávky oficiálně vyjdou. Matka Jeffa Buckleyho navíc přiznala, že její syn byl z nahrávání tak nervózní, že ji několikrát v noci budil a měl obavy, jestli vydavatelství jeho výkon vůbec ocení. Kromě předělávek najdete na desce také dvě originální kompozice - demonahrávku "Grace", která se pak objevila na Buckleyho sólovce a skladbu "Dream Of You And I". Ukázku v podobě předělávky skladby "I Know It's Over" původně od The Smiths najdete na YouTube.com.


Killswitch Engage - Incarnate (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metalcore

Killswitch Engage - Incarnate
Tento týden přeje v nových deskách také fanouškům metalcore. Zástupci tohoto žánru, američtí Killswitch Engage totiž přichází s novou a v pořadí sedmou studiovkou "Incarnate". Jako pilotní singl při tom vybrali skladbu "Strength Of The Mind", který brzy následoval kousek "Hate By Design" a třetí vlaštovka "Cut Me Loose". Deska čítá celkem dvanáct skladeb a podle slov frontmana Jesseho Leache jsou silně prodchnuté skvělou atmosférou, která v kapele panuje. "je to velký rozdíl, oproti naší první desce, ta byla v podstatě comebacková...," dodal ještě lídr kapely. Ukázku v podobě snímku ke skladbě "Strength Of The Mind" najdete na YouTube.com.


Tip týdne

Aurora - All My Demons Greeting Me (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / synth pop

Aurora - All My Demons Greeting Me
Už to tak vypadá, že jedním z nejvýraznějších vývozních artiklů Norska budou vedle ropy také zpěvačky podobně jako v případně sousedního Švédska. Nově do party k Susanne Sundfør, Marit Larsen, Marii Meně nebo Lene Marlin přibyla ještě Aurora Aksnes z Bergenu, která si říká zkráceně Aurora. Není ale zase až takovým nováčkem, protože prvními singly nás začala zásobovat už před dvěma roky. Loni je navíc sesypala na EP "Running With The Wolves", které je v podstatě základem debutu "All My Demons Greeting Me As A Friend". Aurora na něj zařadila celkem dvanáct písní, které v případě deluxe edice rozšířila o dalších pět položek včetně předělávky písničky Oasis "Half The World Away". Jejich styl založený na kombinaci synthpopu a indie se dost těžko popisuje, ale kritika je z něj nadšená. Vy se s ním můžete blíže seznámit na zpěvaččině VEVU.


Pete Yorn - Arranging Time (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock / indie pop

Pete Yorn - Arranging Time
Psal se rok 2003, kdy Pete Yorn naposled spolupracoval s producentem R. Waltem Vincentem. Na další společný projekt si oba pánové počkali až do letošního roku, kdy Pete Yorn představuje novinku "Arranging Time". Z rádií už můžete znát úvodní ochutnávku "Lost Weekend", která dává už tušit, že jde o doposud nejrozmanitější set skladeb, které umělec pro své fanoušky připravil. K výše uvedené ochutnávce vznikl také videoklip, na které se podílela režisérka Maria Ines Manchego. "Přišla za námi s neobvyklým konceptem, který jí vnukla melodie písně," prozradil autor. Na YouTube.com najdete k poslechu ještě jinou ukázku z novinky v podobě písně "Halifax".


Tricky - Skilled Mechanics (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: trip hop

Tricky - Skilled Mechanics
Když Tricky oznámil, že se chystá rozjet nový projekt, fanoušci trip hopu museli zpozornět, jelikož se jedná už o jedenáctou nahrávku tohoto ostříleného veterána. Nové eponymní LP přináší spolupráci s hvězdami jako je například DJ Milo, Oh Land, Luke Harris a spousta dalších. Vedle autorských písních se můžete těšit také na předělávku songu "Bother", jež pochází z arzenálu Slipknot. Na YouTube.com si poslechněte skladbu "Diving Away".


UDG - Emotikon (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

UDG - Emotikon
"Ahoj kamarádi, nová deska vychází 11.3. Jmenuje se 'Emotikon', obsahuje šesnáct písní a několik zajímavých hostů. S vydáním můžete očekávat i nový singl s videoklipem..." Přesně tak uvádí svou očekávanou novinku tuzemská formace UDG, kterou se navíc chystá v pražském Lucerna Music Baru ve dnech 29. a 30. března pokřtít. Role kmotrů se ujmou herec Národního divadla nominovaný na Thálii Partrik Děrgel, Česká miss 2014 Gábina Franková a půvabná topmodelka Nikol Enevová. Všichni tři jim totiž hrají ve výše avizovaném klipu k písni "Atomy". V nových skladbách muzikanti mapují vše, co se kolem nich v posledních letech stalo. Bohužel se neobešli ani bez vážných témat, jako je umírání a smrt milovaného člověka.


Alessia Cara - Know-It-All (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Alessia Cara - Know-It-All
Ačkoli Alessia Caracciolo aka Alessia Cara pochází z Kanady, její kořeny, jak už její jméno naznačuje, jsou italské, když oba její rodiče jsou italské národnosti. Od deseti let hraje na kytaru a ve třinácti začala své první výtvory, především tedy coververze, sdílet na YouTube.com. Tam si jejího stylu přirovnávaného ke kombinaci Farrah Franklin, Adiny Howard a Norah Jones, všimli hledači talentů labelu Def Jam. Výsledkem vzájemného kontraktu bylo její loňské EP "Four Pink Walls". Debut s názvem "Know-It-All" vyšel v severní Americe ještě loni a poté, co nakouknul na Top 10 Billboard 200 a britská BBC na jeho základě zařadila Alessiu do širší nominace populární ankety Sound Of 2016, vychází její prvotina i ve zbytku světa. S deseti skladbami, respektive třinácti v iTunes verzi, se můžete seznámit prostřednictvím jejího VEVA.


M. Ward - More Rain (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk / americana

M. Ward - More Rain
Je to zhruba půl rok, co americký písničkář M. Ward vystoupil v pražském klubu Basement a nyní se připomíná svým příznivcům znovu se svojí osmou studiovou deskou "More Rain". M. Ward, kterého můžete například ze skupiny Monsters Of Folk, nebo dua She & Him, kde se potkal se Zooey Deschanel, pro novinku připravil celkem dvanáct písniček, které chtěl původně směrovat do doo-wop stylu, nicméně poté, co k nahrávání přibral někdejšího člena R.E.M. Petera Bucka, písničkářku k.d. lang, indie rockovou zpěvačku Neko Case a pár dalších, posunul se zvuk alba nakonec více k americaně a indie folku. Některé z nových skladeb již sdílí zpěvák na svém webu.


Alliage Quintett & Sabine Meyer- Fantasia (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Alliage Quintett & Sabine Meyer- Fantasia
Německý soubor Alliage Quintett na sebe výrazně upozornil už v roce 2005 ziskem ocenění ECHO Klassik, které získal znovu předloni. Kvintet, tvořený čtyřmi saxofony a jedním klavírem, zaujal především svoji schopností překračovat hranice klasické hudby. Letos se do toho pustily tři dámy a dva pánové znovu, ovšem tentokrát posilněni o německou klarinetistku Sabine Meyer. Jejich společné dílo nese název "Fantasia" a přináší kompozice pěti světových skladatelů - Igora Stravinského, Paula Dukase, Leonarda Bernsteina, Dmitrije Šostakoviče a Alexandra Borodina. Jak zní jejich dílo v tomto méně tradičním nástrojovém složení, zjistíte poslechem ukázek na stránkách německého Amazonu.


Všichni Svatí - Všichni Svatí (Championship Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / pop

Všichni Svatí - Všichni Svatí (správny obal desky)
Už 17. ledna jste v některých rádiích mohli slyšet první singl z novinkové a stejnojmenné desky formace Všichni Svatí. Skladba se jmenuje "Jednou to skončí" a pokud se chystáte na některý z plánovaných koncertů formace No Name, s největší pravděpodobností ji tam také uslyšíte. Právě totiž kapela Všichni Svatí na turné No Name vystupuje jako čestný host. Slavnostní křest alba při tom proběhl 9. března. Dodejme ještě, že v kapele se spojili zkušení hudebníci, kteří stáli u zrodu skupiny Lucie a mají za sebou spolupráci například s Petrem Mukem nebo Bárou Basikovou. Pětice Petr Váňa (kytary, zpěv), Marek Čmejla (basová kytara), Jan Dvořák (zpěv, texty), Petr Franc (klávesové nastroje), Tomáš Waschinger (bicí) hraje nápaditý rock-pop spojený s výraznými českými texty.


Beau - That Thing Reality (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

Beau - That Thing Reality
Newyorské duo Beau se sice ještě nestačilo dostat do velkého povědomí, ale mezi hudebními publicisty se o nich mluví poměrně hlasitě. Heather Boo a Emma Rose si totiž vzaly jako inspiraci folk sedmdesátých let a novináři je přirovnávají k takovým veličinám jako Patti Smith, Joni Mitchell nebo Stevie Nicks. Zda jsou tato přirovnání na místě, budete moci zjišťovat i vy díky jejich debutu "That Thing Reality", který přinese celkem dvanáct písniček. Třetina z nich má již svoji video podobu, kterou najdete na VEVU dua.


Gavin James - Bitter Pill (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / akustický pop

Gavin James - Bitter Pill
Irsko na světový hudební trh vysílá dalšího svého ambasadora. Jmenuje se Gavin James a s muzikou začal už ve svých čtrnácti v jedné rockové kapele. Ta neměla dlouhého trvání, ale Gavin James pokračoval dál sólově, v pozdějším věku začal psát svoje vlastní věci a jeho styl krystalizoval směrem k akustickému popu. Poté, co jeho písnička "Say Hello" vyhrála před dvěma roky Meteor Choice Award, podepsal nahrávací smlouvu se Sony a společně s producenty Fraserem T. Smithem a Camem Blackwoodem začal pracovat na svém debutu. To vyšlo v Irsku na sklonku loňského roku pod názvem "Bitter Pill" a ačkoli se z něj nestal žádný trhač hitparádových rekordů, je už aktuálně platinový. Nyní tedy vychází ve zbytku světa a vy se s ním můžete částečně seznámit na Gavinově VEVU.


Dále vychází:

AC/DC - Live 79 (bootleg) (Bertus)
Anneke Van Giersbergen - Air & Pure Air (Sony Music)
Anneke Van Giersbergen - In Your Room & Live In Europe (Sony Music)
Beatles - Live On Air 1963 (bootleg) (Bertus)
Beatles - Solid Gold (bootleg) (Bertus)
Beatles - The Radio Vaults (Broadcasting Live 1962-1964) (bootleg) (Bertus)
Bon Jovi - Rare Gems From The Vaults (Bertus)
David Bowie - In The Memory Of David Bowie (BluRay) (Mystic Production)
David Bowie - Many Faces Of David Bowie (Bertus)
Dream Theater - Dying To Live Forever (bootleg) (Bertus)
Frank Zappa - Masked Turnip Cyclophany (bootleg) (Bertus)
Frank Zappa - Transmission Impossible (bootleg) (Bertus)
Imperium - Dreamhunter (Bertus)
Last Autumn's Dream - Paintings (Bertus)
Morbid Saint - Spectrum Of Death (Extended Edition) (Sony Music)
Riccardo Minasi - Haydn: Keyboard Trios (Sony Music)
Rob Lane - Beowulf (soundtrack) (Sony Music)
Různí - Classical Wonderland (Classical Music For Children) (Sony Music)
Různí - Fargo Season 2 (soundtrack) (Sony Music)
Scorpions - Return To Forever (Tour Edition) (Sony Music)
Stevie Ray Vaughan - Happy New Year Blues (Bertus)
Van Canto - Voices Of Fire (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
AC/DC - Live 79 (Bertus)
Aurora - All My Demons Greeting Me (Universal)
Beau - That Thing Reality (Sony Music)
Cinderella - Night Songs (Bertus)
Frank Zappa - Masked Turnip Cyclophany (Bertus)
G-Eazy - When It'S Dark Out (Sony Music)
Jeff Buckley - You And I (Sony Music)
Lucius - Good Grief (Mystic Production)
M.Ward - More Rain (Bertus)
Mariss Jansons & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2016 / New Year's Concert 2016 (Sony Music)
Pete Yorn - Arranging Time (Universal)
Sade - The Best Of Sade (Sony Music)
Tricky - Skilled Mechanics (Bertus)
Van Canto - Voices Of Fire (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY