Radost až do rána

06.09.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

"Romantickej typ", tak se jmenuje čtvrté demo kladenské neopunkové skupiny Selfish, kterou slovenští rockeři Iné kafe vyhlásili nejlepší předkapelou, jaká s nimi v České republice kdy hrála. Pokud máte naostřené kytary rádi, přečtěte si recenzi.
6/10

Selfish - Romantickej typ

Skladby: Džentlmen, Zdrobněliny, Telenovely, Šnek, Na co asi ženská myslí?, Swing No.1, Práce, Uhlí to je naše zlato, Komunistka Vladěna, Nemůžu chlastat, Romantickej typ, 10x za 10 let, Zlatá ryba, Honza Nedvěd, Princeznička, Swing No.2, Betonová ves, Dcera od řezníka, Dost s chlastem
Celkový čas: 56:51
Není zvykem, aby se na MusicServeru objevovaly recenze demo-desek, které vznikly pílí a nadšením dané skupiny. V případě Selfish jsem ovšem musel přihlédnout k "polehčující okolnosti". Tou byl fakt, že na třech koncertech předskakovali Inému kafi, které se o kapele později vyjadřovalo více než pochvalně.

Když se v polovině devadesátých vzedmula mohutná vlna zájmu o znovuzrozenou punkovou tvorbu, začaly pochopitelně vznikat nové a nové soubory. Některým se podařilo získat nahrávací smlouvy, jiní zůstali odkázáni nadále pouze na své manažerské schopnosti. Tak se dělo v Čechách, na Moravě, v Evropě, ve světě. Příkladem kapely, která funguje již delší dobu, aniž by o její existenci věděli ve velkých firmách, je kladenský kvartet Selfish, jehož demo se mi dostalo do ruky.

Kořeny skupiny sahají někam do roku 1995, kdy se dal kytarista a zpěvák Martin Reckziegel dohromady s bubeníkem Lukášem Chaloupkou. Když zjistili, že brnkat pecky od Green Day a Offspring už je nebaví, založili si kapelu. Přibrali dalšího kytaristu a bylo hotovo... Jenže, jak jste si možná všimli, zapomnělo se na basu, bez níž to jaksi není ono. Během následujících let se v kapele vystřídalo pár hudebníků, aby se sestava ustálila ve složení Lukáš Chaloupka, Martin Reckziegel, Jakub Novák (basa) a Martin Bolek (kytara). "Vliv na naši hudbu má velká spousta, převážně neopunkovejch americkejch kapel, jako jsou již zmiňovaní Green Day, dále např. Blink 182, NOFX, Bad Religion, Sum 41, Millencolin a z "československejch" kapel Wohnout a Iné kafe," přibližuje zvuk skupiny autor většiny textů, Martin Bolek.

O tom, že Selfish hrají neopunk, není pochyb. Není na tom ani nic neobvyklého, takových souborů jsou po české kotlině možná stovky. Co ovšem Selfish poněkud více staví do záře reflektorů, je prostá skutečnost, že jako předskokani vystoupili na třech koncertech Iného Kafe ve středních Čechách. A není tajemstvím, že slovenští rockeři si vzájemnou spolupráci velice pochvalovali a házeli do vzduchu komplimenty typu "naša najlepšia predkapela tu, v Českej republike..." Martin Bolek k tomu dodává: "Kontakt s kapelou Iné kafe jsme navázali pomoci mailu s tím, jestli by si nechtěli poslechnout naše CD. Dostalo se nám kladné odpovědi a po určité době dopisování nám byla nabídnuta šance předskočit tuto kapelu na třech koncertech ve středních Čechách s tím, že koncert na Kladně jsme jim domluvili my."

Demo, kterým se skupina momentálně prezentuje, se jmenuje "Romantickej typ" a je již čtvrté v pořadí. K nalezení je na něm devatenáct skladeb a jeden bonusový přívažek. Co se týče hudby, převládá standardní, tzn. dobře zahraný neopunk, který je ovšem na několika místech přikrášlen a zcela evidentně mu to svědčí (např. metalovým riffem prokládaná skladba "Nemůžu chlastat" nebo výborný, swingující rock’n’roll "Swing No.1"). Z hudebních výkonů bych nejvíce vyzdvihl práci muže s paličkami, který oněmi kousky dřeva vládne na výbornou a nedělá mu problém vykračovat i mimo punkovou vysokofrekvenční ulitku. Samozřejmostí jsou výrazné melodie, bez nichž by tento žánr ani nemohl existovat, a na jejichž komponování mají Selfish, zdá se, vcelku talent. Texty jsou vždycky tak trochu problém. Z dobré poloviny je až příliš cítit, že jejich autory jsou mladí kluci, kteří tráví spoustu času v hospodě a pochopitelně ve škole. Jsou proto poněkud monotónní, lehce vulgární a rozhodně nepříliš originální. Na druhé straně z písní "Uhlí to je naše zlato", "Šnek", "Honza Nedvěd" nebo "Zdrobněliny" je patrné, že Selfish mají potenciál i pro vtipné a příjemné kompozice. Možná jim dát ještě pár let a uvidí se...

"Do budoucna bysme chtěli hrát více koncertů, aby se o nás a o tom, co děláme, dozvědělo co nejvíc lidí. Dalším cílem je vydání nahrávky u co nejlepšího vydavatelství a hlavně bysme se tou naší hudbou chtěli pořád tak skvěle bavit jako doteď!" Tak nějak si skupina představuje své vyhlídky do budoucna. Nepřísluší mi hodnotit jejich reálnost, ale vcelku bych si přál, aby se jim, když nic jiného, splnilo poslední přání - aby se muzikou stále tak dobře bavili. Z dema "Romantickej typ" je totiž na hony cítit radost a nadšení, se kterým toto CD vznikalo. A to je asi nejdůležitější.

CD k recenzi poskyla skupina Selfish.

Album: Selfish - Romantickej typ
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 56:51
Skladby: Džentlmen, Zdrobněliny, Telenovely, Šnek, Na co asi ženská myslí?, Swing No.1, Práce, Uhlí to je naše zlato, Komunistka Vladěna, Nemůžu chlastat, Romantickej typ, 10x za 10 let, Zlatá ryba, Honza Nedvěd, Princeznička, Swing No.2, Betonová ves, Dcera od řezníka, Dost s chlastem


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY