Vlasy Johna Lennona byly vydraženy za tři čtvrtě milionu korun

24.02.2016 16:09 - Milan Menčík | foto: John Lennon

Vypadá to, že vydražit se dá v podstatě vše. I vlasy. Obzvlášť pokud jde o osobnost typu Johna Lennona. Jeho pramínek vlasového porostu se stal předmětem dražby v americkém aukčním domu Heritage Auctions. Dle serveru Billboard.com byl vydražen za 35 tisíc dolarů, přičemž odhadovaná prodejní suma byla deset tisíc dolarů.

Vlasy byly Lennonovi ustřiženy těsně před natáčením filmu "Jak jsem vyhrál válku" v roce 1967. Koupil je britský sběratel Paul Fraser a dle tvrzení představitelů Heritage Auctions se jedná o největší pramen vlasů Johna Lennona, který byl kdy v dražbě.

Nejen on se však v sobotu dražil. Fotografie The Beatles podepsaná všemi členy skupiny byla prodána za 42 500 dolarů, zapečetěná kopie obalu nahrávky "Yesterday And Today" stála nového majitele 125 tisíc dolarů.

Jako součást pravděpodobně nejslavnější skladatelské dvojice v dějinách populární hudby Lennon - McCartney byl John Lennon pro mnoho hudebníků vzorem. Neprosadil se pouze u Beatles, ale též jako sólový interpret s hity "Imagine" či "(Just Like) Starting Over". Byl dvakrát uveden do rokenrolové Síně slávy. 8. prosince 1980 ho v New Yorku zastřelil fanatik Mark Chapman.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY