Houseový výlet pana Guetty

29.08.2002 05:00 - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

David Guetta je další z francouzských houseových DJů, který se rozhodl vyjít na trh s vlastní produkcí. Jeho debut má název "Just A Little More Love" a obsahuje třináct stylově rozrůzněných skladeb, které se pohybují mezi housem, tech-housem, elektrem i garage.
5/10

David Guetta - Just A Little More Love

Skladby: Just A Little More Love, Love Don't Let Me Go, Give Me Something, You, Can't U Feel The Change, It's Allright, People Come People Go, Sexy 17, Atomic Food, 133, Distortion, You Are The Music, Lately
Celkový čas: 49:19 minut
Vydavatel: EMI
David Guetta se počítá mezi pionýry francouzského houseu - stylu, který je dnes světově uznáván. S mixováním začínal tento DJ již v šestnácti letech a za sebou má rezidence v mnoha pařížských klubech (Les Bains, Palace, Bataclan), kde hrál po boku takových legend, jako je Little Louie Vega, David Morales nebo Roger Sanchez.

Z toho, co Guetta na své první desce předkládá, si však posluchač o jeho DJském gustu moc závěrů nenadělá. "Just A Little More Love" je totiž míchanicí zvuků, stylů, aranží... Guetta skáče od jednoho rytmu ke druhému, nenechává se svázat žádnou ze žánrových škatulek a jeho eklektickému debutu propůjčuje celistvost pouze hlas amerického zpěváka Chrise Willise, který svým vokálem doprovodil většinu tracků.

Přesto se Guetta nejčastěji pohybuje mezi housem, tech-housem, vlivy starého electra a garage. Celkově je deska "Just A Little More Love" hodně vokální, hodně francouzská a hodně discofilní. Náročnějšího posluchače by asi odradila hned úvodní a zároveň titulní skladba, která se jako singl objevila ve francouzské klubové hitparádě již minulý rok. Ve stejném duchu se nese i další "Love Don't Let Me Go", dojem napravuje ale hned následující "Give Me Something" s hostující zpěvačkou Barbarou Tucker. Jestli house, tak právě takovýhle - ten Guettovi sluší nejlépe.

Co písním na "Just A Little More Love" sluší méně, je jejich občasná nepůvodnost. Hodně z nich totiž zní tak, jako byste je někde slyšeli nebo odněkud znali. Nezanedbatelná je rovněž pečeť "french touch", které se však Guetta vyvarovat snad ani nemohl a pravděpodobně ani nechtěl. Občas tedy uslyšíte skladby, které jakoby pocházely z produkce labelu Versatile; "People Come People Go" zase začíná obdobně jako hitovka Stardust "Music Sounds Better With You". Je ovšem pravda, že Guetta se vydává i do dalších vod - "Sexy 17", kde Chris Willis předvádí, jak velký je hlasový chameleon, je například reminiscencí na Prince; "You Are The Music" připomene Armanda Van Heldena. Je zde také monotónně chladná "Atomic Food", tech-houseová "133", určená kluberům milujícím pořádnou rychlost bpm nebo elektro věc "Can't U Feel The Change". Stylové prolínání smířlivě uzavírá "Lately", která odkazuje ke tradici kompilací Café del Mar.

Stejně jako u některé jiné francouzské produkce, také u Guetty platí, že míra popu překročila meze, kdy se house mění na disco. Z alba se díky tomu vytrácí určitá hloubka, která by posluchače nutila skladby skutečně prožívat a ne jen tak nechávat prošumět kolem. Takhle je "Just A Little More Love" docela hezká a nenáročná deska na pomezí houseu a disca - nic míň, ale ani nic víc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY