DJ NobodyListen se stal ambasadorem Red Bull Music Academy a láká do ní české talenty

25.01.2016 16:23 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Nadaný český DJ Jakub Strach aka DJ NobodyListen se stal ambasadorem velkolepého projektu Red Bull Music Academy, který po celém světě propojuje hudební talenty s významnými jmény světové branže a umožňuje jim realizovat první velké projekty a dosáhnout na nové publikum. Jako ambasador projektu sleduje DJ NobodyListen českou hudební scénu a těm nejlepším muzikantům se snaží projekt představit a inspirovat je k přihlášce na největší workshop. Sám se zúčastnil Bass Campu v Česku i na Slovensku, což ho v hudební dráze významně nakoplo.

Dlouho jsi RBMA sledoval zpovzdálí, teď jsi její součásti. Jak k tomu došlo?

Úplně první krok byl, že jsem byl vybrán na první československý Bass Camp v roce 2014. Byla to pro mě skvělá zpráva a já nemohl věřit tomu, že jsem byl jako jeden ze čtyř Čechů vybraný. Čekal nás naprosto skvělý čtyřdenní program a vlastně taková osekaná verze velké akademie. To ve zkratce znamená přes den lectures (přednášky od známých producentů a hudebníků až po lidi z music businessu) a studio time a večer potom eventy a hraní. Na místě byla neuvěřitelně kreativní atmosféra a bylo skvělý pozorovat producenty z různých hudebních sfér, jak spolu navzájem kolaborují a dělají společně hudbu. Vznikly tam strašně dobré tracky, které pak byly vydány jako kompilace. Po prvním Bass Campu následoval Bass Camp číslo dva, tentokrát v Praze. Kvůli přísným pravidlům jsem bohužel nemohl být znova participant, ale nedalo mi to a aspoň jsem celý event sledovat z dálky a pomáhal s obsahem na live blog. Dokonce se mi podařilo domluvit rozhovor v mé radio show přímo se zakladatelem celé RBMA a to bylo hodně inspirativní.

Byl ses podívat i na samotné Red Bull Music Academy v Paříži?

Ano, to byl můj nejčerstvější kontakt s tímto projektem. Bylo to minulý rok. Ten pocit z toho, co se dělo na místě, se nedá popsat. Byl jsem neuvěřitelně rád, že jsem mohl aspoň na dva dny nakouknout, jak velká akademie vypadá, a byl opravdu problém mě odtamtud dostat. Hudebníci z celého světa spolu tvoří ve dvanácti studiích a do toho mají přednášky od nejuznávanějších lidí v oboru a naprosto unikátní akce s line-upem, o kterým se nám může všem jenom zdát! Tohle není reklamní slogan ale denní realita na velké akademii. Tohle se prostě jinde nestane.

Jsi ambasadorem RBMA pro Českou republiku, co to vlastně znamená?

Tahle funkce obnáší hned několik věcí. V první řadě je to určitě talent scouting. Protože sleduju dění na české hudební scéně, vím o desítkách skvělých talentů a hudebníků, které nikdo nezná. Takže cílem je jim říct o projektu RBMA, představit jim ho, pokud ho neznají, a hlavně dát důraz na to, že i oni se můžou stát součástí! Obecně jde hlavně o to lidem ten projekt představit víc osobně, protože jsem měl možnost ho zažít a vím jaká neuvěřitelná dávka inspirace to je. A to může vydat za tisíc zaplacených PR článků. Důležitý taky je zmínit lidem, že RBMA se netočí jen kolem velkého eventu jednou ročně, ale její součástí je nespočet dalších aktivit. Club nights, festival stages, RBMA radio, RBMA lectures... Dál pomáhám i při tvorbě line-upů a dalších kreativních činnostech.

Jak české producenty sleduješ? Chodíš hodně na koncerty, odebíráš stovky SoundCloud kanálů?

Těch zdrojů je několik, ale SoundCloud a YouTube rozhodně patří mezi ty největší. Ta scéna tady není tak obrovská, takže se to dá docela stíhat a sledovat. Je ale jasný, že uniknout může úplně cokoliv a třeba si někdo jen tak pro radost skládá naprosto geniální věci, s kterýma by se mohl na RBMA uchytit.

Loni jsi byl na RBMA v Paříži jako host, na Bass Campu v Praze jako participant, před tím v Bratislavě jako host. Co jsi tam nasál a co chceš předat českým hudebním talentům, abys jim pomohl se na RBMA 2016 dostat?

Rozhodně bych rád úplně upřímně řekl, že je to neuvěřitelná dávka inspirace a energie. Sám jsem k tomu byl nejdřív skeptický, ale je to tak. Ten pocit, když se v jednom studiu najednou sejdou lidi z celého světa a každý dělá něco trochu jiného, ale všechno s čistou láskou k hudbě. Přináší to neuvěřitelné výsledky. Takže bych bez všech keců kolem řekl, že je to opravdu něco, čeho by se měl opravdu každý chtít zúčastnit a aspoň zkusit poslat přihlášku. Přihláška je alfa-omega celé RBMA, je teda dost dlouhá a docela těžká (jde hlavně o zjištění osobnosti a vkusu jednotlivce, není to pouze klasický dotazník). Při vyplňování přednášky se dá vlastně skvěle přemýšlet nad tím, kdo jsem a co vlastně chci. Celá ta myšlenka RBMA mi je neuvěřitelně blízká a budu hrozně rád, když se u nás bude dál rozvíjet. Je to prostě čistá láska k hudbě v té nejčistší formě.

Jsi muzikant? Skládáš tracky? Máš kapelu? Hraješ po klubech? Přihlas na Red Bull Music Academy zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY