Američtí studenti obvinili Adele. Její "Hello" prý schvaluje sexuální obtěžování

11.02.2016 16:11 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

V dnešní době, kdy se hraje na přehnanou korektnost a jakékoliv slovo nebo čin může být vytrženo z kontextu, překrouceno a použito proti vám, je zkrátka těžké být umělcem. Naposledy se o tom přesvědčila například Adele.

Její megahit "Hello" na první poslech možná nezní nijak závadně. Na poslech druhý v něm studenti genderu na oklahomské univerzitě ale našli nebezpečný vzkaz, který údajně schvaluje sexuální harašení a stalking. Konkrétně pasáž "I must have called a thousand times", tedy v překladu "Musela jsem ti volat snad už tisíckrát".

"Našim cílem bylo začít konverzace o sexuálním obtěžování na kolejních kampusech. Abychom si získali pozornosti studentů, využili jsme k tomu populární songy, které poslouchají. Na hudebních příkladech jsme chtěli demonstrovat, že populární média mohou být někým interpretována jako standardizování nezdravého chování ve vztahu," objasňuje kampaň ředitelka genderových studií zdejší univerzity Kathy Moxley.

Kromě Adele se autoři projektu zaměřili také na Maroon 5 a úryvek textu z jejich "Animals" - "Baby, dnes v noci budeš mou kořistí. Chytím tě a sním tě zaživa". Obě citace byly vytištěny na letáky a vyvěšeny po kampusu.

Podle Dana Gainora z organizace Media Research Center se ale jedná o naprosto směšnou kampaň, která jenom podkopává závažnost skutečného obtěžování: "Myslím, že taková směšná srovnání jen snižují skutečnou hrůzu stalkingu a sexuálního obtěžování. Byrokrati, kteří za tím stojí, ženám takto vůbec nepomáhají. Jsem názoru, že univerzita by si měla promluvit se svými zaměstnanci a říct jim, aby se přestali chovat jako idioti. Jejich cílem je vzdělávat a pomáhat chránit lidi. Ne je vystavovat posměchu."

Sama zpěvačka se k celému případu dosud nevyjádřila.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY