Red Bull Music Academy 2016 proběhne v kanadském Montrealu

19.01.2016 07:57 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Osmnáctý ročník hudebního festivalu a workshopů Red Bull Music Academy se letos na podzim odehraje v Montrealu. Do Kanady se vrátí poprvé od roku 2007, kdy se festival konal v Torontu. Přihlašovací fáze odstartovala po celém světě 18. ledna 2016 a skončí 7. března. Během této doby proběhnou v České a Slovenské republice také dvě RBMA Club Nights, kdy se publiku představí mezinárodní host ve společnosti lokálních umělců, kteří mají k Red Bull Music Academy blízko. Konkrétně se bude jednat o workshopy a koncerty v Brně v Kabinetu Múz (27. února) a v Ostravě v Provozu Hlubina (4. března 2016).

Red Bull Music Academy je globálním projektem, který podporuje a rozvíjí hudební tvořivost. Od roku 1998 navštěvuje každý rok jiné město, kde propojuje pečlivě vybranou skupinu producentů, zpěváků, beatmakerů, muzikantů a DJs z celého světa. Po celou dobu festivalu mohou hudebníci chodit na přednášky a setkání s osobnostmi z branže, mohou se od nich nechat inspirovat, ale taky s nimi i spolu navzájem spolupracovat a tvořit. Po nocích se pak během Red Bull Music Academy odehrávají nejrůznější zajímavé koncerty a párty, většinou v kultovních klubech daného města, ale taky po různých kulturních institucích i na netypických místech. Každá akce má představit jinou část hudební a kulturní mozaiky města.

Hlavním cílem je propojit mezi sebou různé hudební žánry i generace. Již dřív se akademie zúčastnily takové osobnosti, jako jsou Bob Moog, Brian Eno, Nile Rodgers, Steve Reich a Kim Gordon, ale také Giorgio Moroder, Erykah Badu, Bootsy Collins, MF DOOM, Richie Hawtin, Tony Allen, Q-Tip, Sly & Robbie, Chuck D, M.I.A., James Murphy nebo Moodymann. Mnoho absolventů se také stalo vedoucími osobnostmi svých žánrů. Jmenovat můžeme například Flying Lotus, Hudson Mohawke, Ninu Kraviz, Eviana Krista, Mumdance, Natalii Lafourcade, Jamieho Woona, Katy B nebo Jackmaster.

Už jediná návštěva vám prozradí, jakým multikulturním a kosmopolitním městem Montreal je. Nejen, že zdejší umělecká scéna vzkvétá a roste, je ale také kolébkou špičkových počinů v oblasti herního designu, animace a rodištěm nejlepších filmových producentů světa. Zdejší jedinečná architektura a rozmanitá průmyslová krajina vedou k mnoha niterným podnětům a nápadům. Množství festivalů, výstav a komunitních slavností už dlouho hasí žízeň tohoto města po kreativitě a uměleckých experimentech. Pro celý pořadatelský tým Red Bull Music Academy je velkou ctí přispívat k tomuto tvůrčímu prostředí.

Motreal je už po mnoho desetiletí epicentrem veškerého kanadského kulturního a uměleckého života. Jeho bohatá hudební historie má kořeny nejen v jazzu nebo folku, ale také v hip hopu, technu i disco hudbě. Velkoměsto je navíc oslavováno jako prostředí umožňující rozvoj významných hudebních projektů, mezi nimiž můžeme jmenovat třena Oscara Petersona, Leonarda Cohena, Rufuse Wainwrighta nebo kapelu Arcade Fire.

Red Bull Music Academy se zpět do Kanady vrací poprvé od roku 2007, kdy proběhla v Torontu. Za posledních devět let nabral festival mnoho nových formátů, a to nejen ve světě, ale právě i v Kanadě. Díky dvěma Red Bull Music Academy Bass Campům mohly desítky kanadských umělců pracovat po boku světových hudebních legend. RBMA zároveň uspořádalo více než patnáct přednášek a workshopů pro veřejnost a více než dvacet pět koncertů po celé zemi. Od roku 2012 také úzce spolupracuje s předním montrealským festivalem elektronické hudby MUTEK.

Od 18. ledna 2016 se mohou hudební tvůrci z celého světa ucházet o účast na Red Bull Music Academy v Montrealu. Formulář s žádostí mohou stáhnout z internetových stránek akademie a musí jej odeslat do 7. března spolu s vlastní CD nahrávkou. Z těchto přihlášek pak bude porota Red Bull Music Academy vybírat interprety roku 2016. Letos se jich v Montrealu sejde sedmdesát, protože je doplní účastníci z Paříže, kde byla RBMA loni ukončena dříve v důsledku ničivých událostí ze 13. listopadu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY