Adele završila poslední týden roku prvenstvími, twenty one pilots se rozjeli

04.01.2016 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V USA vyšel konec prodejního týdne hudby přesně na konec kalendářního roku 2015, a i tento poslední Billboardí týden ovládla Adele, v singlech s "Hello" podesáté a v deskách s "25" pošesté. Fanfáry si opět zaslouží twenty one pilots, kteří se se singlem dostali do Top 10 a s albem skončili bronzoví.
Adele - Hello
© facebook interpreta
SINGLY - To nám to letí. "Hello" už máme na zlatě podesáté. Hned od debutového týdne. Pouze tři desítky jiných singlů vedly aspoň 10 týdnů, a se startem na zlatě existují pouze tři delší šňůry. Mezi ženami naposledy takto dlouho vedla Rihanna s "We Found Love" před čtyřmi lety.

V posledním týdnu prodalo se prodalo 327 tisíc downloadů singlu Adele, o 88 % více než před svátky. Každoroční nárůst digitálních prodejů singlů po Vánocích je způsobeno využíváním dárkových voucherů, které Američané nalezli pod stromečkem. Skladba už má na kontě 3,7 milionů stažení. Vedle toho vládla rádiím se 172 miliony impresí (+9 %) a ve streamech byla druhá s 19,8 miliony přehrání (-6 %).

Justin Bieber tedy zpěvačku opět neporazil. Souboj to byl znovu těsný, ale 23,2 milionů streamů, 271 tisíc downloadů (+97 %) a 137 milionů impresí "Sorry" stačilo jen na stříbro. "Love Yourself" zůstalo na bronzu a posunuje se nahoru v rádiích, "What Do You Mean?" opět skončilo páté za Drakem. Bieber tak má v Top 5 hned tři singly již popáté.

Shawn Mendes se posunul se "Stitches" na šestku, zejména díky 171% přírůstku downloadů na 140 tisíc. S "I Know What You Did Last Summer" pak nově dosáhl třetí desítky. Selena Gomez a Alessia Cara si shodně pohoršily o pozici

A protože Meghan Trainor udržela desítku, zbyla už pouze příčka devátá. Tu však nezopakoval The Weeknd a skončila tak jeho 45 týdenní jízda v Top 10. Byl totiž nahrazen twenty one pilots.

Můj objev roku, který v únoru vystoupí v Praze, s trackem "Stressed Out" konečně proklouzl do mainstreamového zájmu. Jak sami uvedli, poděkování patří zejména jádru fanoušků, které dvojici usilovně podporovalo a protlačovalo. Však také i díky mým příspěvků na sociálních sítích jsou teď 21 pilots v redakci známí. A vzhledem k tomu, že rádia a streamy dále rostou, nemusí být devítka konečnou.

    Top 10 - singly:
  1. Adele - Hello
  2. Justin Bieber - Sorry
  3. Justin Bieber - Love Yourself
  4. Drake - Hotline Bling
  5. Justin Bieber - What Do You Mean?
  6. Shawn Mendes - Stitches
  7. Selena Gomez - Same Old Love
  8. Alessia Cara - Here
  9. twenty one pilots - Stressed Out
  10. Meghan Trainor feat. John Legend - Like I'm Gonna Lose You

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Adele - 25
© facebook interpreta
DESKY - Povánoční týden v albovém prodeji naopak oproti singlům bývá slabší. I Adele tak prodala naprosto trapných 307 tisíc kusů "25". Samozřejmě s tímto komentářem si dělám srandu. Vzhledem k výrazně menšímu propadu konkurence je ale evidentní, jaká deska byla darována jako takový univerzální dárek, kterým neurazíš, nepřekvapíš.

Každopádně 14 let nikdo neměl tak vysoké prodeje i v šestém týdnu od vydání (od "Weathered" Creed) a pět let nikdo v tomto intervalu pokaždé nezvítězil (od "I Dreamed A Dream" Susan Boyle). Navíc s celkovými 7,44 miliony prodanými kusy za pouhých šest týdnů je "25" nejprodávanější deskou v kalendářním roce od roku 2004, kdy Usher prodal téměř 8 mega "Confessions". Kdyby zpěvačka vydala desku tak o dva týdny dříve, překonala by i jeho.

V řeči přepočtených cifer Adele dosáhla v povánočním týdnu 363 tisíc jednotek alba, což je o 70 % méně než posledně, ale i tak dost na to, aby porazila Biebera i v deskách. "Purpose" mělo 217 tisíc, i když ztratilo jen 5 %. Bronzoví pak díky singlu a také menší slevě na iTunes byli twenty one pilots. "Blurryface", které v květnu odstartovalo na zlatu, dosáhlo 79 tisíc jednotek.

Chris Brown po debutu na bronzu spadl na osmičku. Dále bychom v Top 10 našli One Direction, The Weeknda a Taylor Swift, zpátky se vrátili Fetty Wap a Selena Gomez. Elitní desítku uzavírá na svém novém maximu Bryson Tiller, r'n'b zpěvák s debutem "Trapsoul".

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 25 (363 tisíc jednotek, -70 %)
  2. Justin Bieber - Purpose (217, -5 %)
  3. twenty one pilots - Blurryface (79, +33 %)
  4. One Direction - Made In The A.M. (75, -19 %)
  5. Fetty Wap - Fetty Wap (70, +69 %)
  6. The Weeknd - Beauty Behind The Madness (69, -4 %)
  7. Selena Gomez - Revival (57, +9 %)
  8. Chris Brown - Royalty (55, -70 %)
  9. Taylor Swift - 1989 (54, -26 %)
  10. ▲ Bryson Tiller - Trapsoul (53, +59 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY