Justin Bieber byl sesazen z trůnu doktory z Londýna, Adele obhajuje zlato v deskách

30.12.2015 10:05 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Vánoční přeslazenost zůstala letos pouze na tácech s rohlíčky a perníčky a nijak výrazně nezasáhla do britských žebříčků. Těm totiž bez jakýchkoliv zaváhání dále udávají tón především Adele a Justin Bieber. Určité pestrosti jsme se dočkali v případě NHS sboru a jejich jímavého počinu z nemocničního prostředí.
LEWISHAM & GREENWICH NHS CHOIR
© facebook interpreta
SINGLY - V pátek se nemocničním oddělením v Londýně pravděpodobně nesly výkřiky nadšení. První příčka hitparády totiž připadla Lewisham & Greenwich NHS sboru, jenž je tvořen doktory, sestrami, psychiatry, uklízeči a dokonce i IT odborníky ze dvou nemocnic. Na zkouškách se nikdy nesešli v plném počtu, neboť vždy někdo slouží. I přes to jejich dojemná cover verze sklidila obrovský úspěch a "A Bridge Over You" ovládl britský žebříček. Kdo by si však myslel, že Justin Bieber trucuje v koutě a zahořkle proklíná sbor nemocničních zaměstnanců, kteří ho obrali o první místo, nemohl by být více na omylu. Kanadský zpěvák totiž neváhal oznámit svým sedmdesáti milionům odběratelů na Twitteru, že před Vánoci je zcela v pořádku nebýt první a vyzývá tak všechny Beliebery, aby udělali správnou věc a tento projekt podpořili. Bieberova výzva rozhodně nepřišla nazmar a přinesla kampani nemalou pozornost veřejnosti, kterou jistě sbor uvítá. Justin o Vánocích asi ani tak nevzlykal, neboť první pětce stále dominuje rovnou se třemi singly. Na páté příčce se stabilně drží "What Do You Mean", jež je předcházena záležitostmi "Love Yourself" a "Sorry" na druhé a třetí příčce – vše z dílny mladého zpěváka. Mezi nemocničním sborem a Bieber náloží nemůže samozřejmě chybět Adele, která načíná devátý týden v britském žebříčku a ačkoliv se tentokrát musela spokojit s místem čtvrtým, také se asi nezlobí, že musela ustoupit právě charitativnímu vánočnímu počinu. A Justinovi.

Na stupních pod zmíněnými třemi umělci, kteří zcela přesvědčivě vládnou první pětce se toho přes Vánoce moc nového nepřihodilo. Z jedenáctého na osmé poskočila "History" britských One Direction, kteří se tak po odmlce se skladbou "Perfect" vrací do horní desítky. Skokan Sigala prokazuje, že jeho úctyhodný katapult nebyl náhodou a dokáže svůj post obhájit; tentokrát na místě sedmém. Osmnáctiletá Australanka s nepoddajností Janis Joplin víří vlny hitparád se svou verzí feministické hymny, původem z repertoáru Lesley Gore, "You Don’t Own Me". Grace Sewell, vystupujicí pod jménem Grace, dlouho hledala své místo na hudebním poli a je dost možné, že právě touto skladbou se vryje do paměti nejen posluchačů, ale především lovců hlav.

Anglický raper Stormzy rapuje z devátého místa a užívá si příznivého umístění po svém debutovém hitu "Know Me From". Debut už za sebou má dávno kapela Coldplay, která před Vánoci vydala své sedmé album. Jak singly, tak album si nevedou špatně a pro rozradostněné "Adventure Of A Lifetime" je to desáté místo.

Na jedenáctce se hřeje Mariah Carey, dokud ještě může, neboť během následujících padesáti týdnů si od "All I Want For Christmas" odpočineme. Louisa Johnson, vítězka dvanácté řady britského X Factoru, vstoupila do žebříčku minulý týden s písní "Forever Young". Z deváté příčky seskočila na dvanáctou, i přes to je to však solidní výchozí pozice pro nadcházející týdny a snad i roky její kariéry. Hlouběji v žebříčku problikávají skrze příčky nejen vánoční hity, jimž během následujících dní odzvoní, ale také stálice předešlých měsíců, kterými jsou Weeknd na příčce dvacáté první či zmíněná "Perfect" britských lamačů srdcí na místě dvacátém druhém.

    Top 10 - singly:
  1. N Lewisham & Greenwich NHS Choir - A Bridge Over You
  2. Justin Bieber - Love Yourself
  3. Justin Bieber - Sorry
  4. Adele - Hello
  5. Justin Bieber - What Do You Mean
  6. Grace & G-Eazy - You Don't Own Me
  7. Sigala & Bryn Christopher - Sweet Lovin'
  8. One Direction - History
  9. Stormzy - Shut Up
  10. Coldplay - Adventure Of A Lifetime

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Adele Hello
© facebook interpreta
DESKY Mžeme se pouze dohadovat, zda samotná Adele čekala bouři, jež doprovází vydání alba "25". Úspěchu třetí sólové desky nahrává snadno "vyhecovatelná" fanouškovská základna, což však v žádném případě neoslabuje talent, jímž Adel oplývá. Díky kombinaci všemožných faktorů se Adele neochvějně drží na první příčce britské hitparády s albem, jež se pomalu, ale jistě stává s 500 000 prodanými kopiemi nejprodávanějším v britské historii. Lépe už na tom jsou pouze Take That a Oasis, kterým se podařilo prodat na 690 000 kopií. Kralování tedy spadlo do klína britské divě, jenž je následována kompilací "If I Can Dream". Na té se fanouškům Elvise Presleyho dostane archivních vokálů v kombinaci s aranžmá Royal Philharmonic orchestru. Jak Elvisova bývalá žena uvedla, stát po boku prestižního hudebního uskupení by představovalo pro zpěváka splněný sen. Vydání desky bylo naplánováno právě na rok 2015, skrze který se slavilo osmdesáté výročí narození rock ‘n’ rollového velikána.

Ačkoliv tentokrát s deskou "Purpose" skončil na místě čtvrtém, Justin Bieber si nemůže po minulém týdnu stěžovat. Jednadvacetiletý zpěvák totiž dotlačil do první pětky tři singly, což se naposledy povedlo Johnu Lennonovi v lednu roku 1981.

O novém počinu Coldplay se toho již stihlo napsat dost. Převažuje názor, že se jedná o jednu z nejoptimističtějších desek, které tato britská kapela fanouškům za svou kariéru nabídla. Taneční rytmy a vokály Beyoncé tentokrát přinesly "A Head Full Of Dreams" čtvrté místo. Jess Glynne, Little Mix a orchestr Jeffa Lynna. Na první pohled interpreti, které toho příliš nespojuje. Všichni si však udrželi pozici z minulého týdne. Stejně jsou na tom i britští One Direction, jejichž páté studiové album "Made In The AM" skončilo tento týden páté. Netřeba dodávat, že od svých počátku v soutěži X Factor ušla tato klučičí čtveřice/pětice slušný kus cesty.

Rod Stewart toho má za sebou také dost. Po několikaleté odmlce se pustil do psaní a výsledkem je jedenáct skladeb na desce "Another Country", na kterou zbyla devátá příčka. Desítku uzavírá Olly Murs a jeho "Never Been Better". Lépe na tom už Olly byl. Svého času se vyhoupl do čela žebříčku, ve kterém načíná svůj čtyřicátý první týden. Olly Murs je důkazem, že člověk nemusí být nutně vítězem X Factoru, aby mu na kontě přistála tři platinová alba a čtyři zlaté singly.

Z hlubin hitparády se už druhý týden noří Taylor Swift a s albem "1989" se usídlila na osmnácté pozici. Novinek je poskrovnu a můžeme tedy zmínit především "Royalty" Chrise Browna na místě dvacátém třetím či soundtrack k pravděpodobně nejočekávanějšímu filmu letošního roku a to k Hvězdným válkám. Hudby se ujal kdo jiný než John Williams a svůj první týden odstartovává na dvacáté páté příčce.

    Top 10 - alba:
  1. Adele - 25
  2. Elvis Presley - If I Can Dream
  3. Justin Bieber - Purpose
  4. Coldplay - A Head Full Of Dreams
  5. Jess Glynne - I Cry When I Laugh
  6. Little Mix - Get Weird
  7. Jeff Lynne's ELO - Alone In The Universe
  8. One Direction - Made In The AM
  9. Rod Stewart - Another Country
  10. Olly Murs - Never Been Better

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY