Paul McCartney nahrál na "Tug Of War" mnoho silných melodií

02.01.2016 10:36 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Na megaúspěšnou dráhu kapely The Beatles se Paulu McCartneymu dlouho nedařilo plnohodnotně navázat. Obrat nastal až s vydáním třetího sólového alba "Tug Of War". Jelikož právě to nyní znovu vyšlo v rámci "Paul McCartney Archive Collection", podíváme se na něj podrobněji v naší recenzi.
8/10

Paul McCartney - Tug Of War (Archive Collection)

Skladby: Tug Of War, Take It Away, Somebody Who Cares, What's That You're Doing?, Here Today, Ballroom Dancing, The Pound Is Sinking, Wanderlust, Get It, Be What You See (Link), Dress Me Up As A Robber, Ebony And Ivory. Bonus Disc - Demos: Stop, You Don't Know Where She Came From, Wanderlust, Ballroom Dancing, Take It Away, The Pound Is Sinking, Something That Didn't Happen, Ebony And Ivory, Dress Me Up As A Robber / Robber Riff, Ebony And Ivory (Solo Version), Rainclouds (Remastered 2015), I'll Give You A Ring (Remastered 2015)
Vydáno: 02.10.2015
Celkový čas: 41:17 + 31:44
Vydavatel: Universal
Kvůli rozpadu The Beatles v roce 1970 se museli členové této formace smířit s tím, že jejich další sláva a úspěchy už nikdy nebudou tak markantní a silné. Na svých sólových albech už neměli tolik megahitů, prodeje nebyly tak obrovské a také kritici, kteří často očekávali prosté pokračování kapely, byli občas zklamáni.

Možná i kvůli tomu se Paul McCartney rozhodl ke svému třetímu sólovému albu znovu přizvat jako producenta George Martina, se kterým se znal právě z dob The Beatles. Přelom roku 1980 a 1981 byl pro McCartneyho velmi plodný a též velmi smutný, neboť 8. prosince 1980 byl fanatikem zastřelen jeho letitý kamarád a spoluhráč z Brouků John Lennon.

Bonusové CD

Na bonusovém disku se nachází mimo demo verzí též b-strany singlů "Ebony And Ivory" a "Take It Away Rainclouds" a "I'll Give You A Ring". Nechybí ani sólo verze "Ebony And Ivory", která byla poprvé zveřejněna v roce 2007 při vydání alba na iTunes.

Proto nepřekvapí, že mu McCartney na tomto albu věnoval jednu z nejemotivnějších písní "Here Today". Ta je však pouze jednou ze základních a velmi pevných stavebních pilířů této desky. "Somebody Who Cares" je taktéž akustická a křehká, ale zároveň plná naděje, že je tu vždy někdo, kdo nám v obtížích pomůže. Titulní "Tug Of War" se zároveň stala předzvěstí volného pokračování u následující desky "Pipes Of Peace". Nejen názvem, ale i faktem, že během nahrávacích session k tomuto albu vznikaly písně i pro následující desku.

Nechybí zde samozřejmě ani hvězdní hosté. Carl Perkins si zahrál na kytaru a zazpíval ve skladbě "Get It", hlavní pozornost však byla po zásluze upřena ke Steviemu Wonderovi. Ten se skladatelsky angažoval, zahrál si a zazpíval hned ve dvou skladbách a zatímco po "What's That You're Doing?" neštěkl po určitém čase ani pes, "Ebony And Ivory" patří k jednoznačným vrcholům celé McCartneyho sólové éry.

Pro samotného recenzenta je vrcholem desky nedoceněná a přitom nádherně klenutá "Wanderlust" s naprosto jedinečnou dechovou i smyčcovou sekcí. Na "Tug Of War" se nachází i trocha vaty, která je však oproti jmenovaným perlám lehce prominutelná. Do jmenovaných skladeb totiž McCartney vložil to nejlepší ze svého citu pro melodii a schopnosti napsat hit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY