Další ročník Respect festivalu zakončí Vánoční koncert

01.12.2015 16:49 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Závěrečný vánoční koncert ukončí osmnáctý ročník Respect festivalu. Obě skupiny, které zde vystoupí, si vybrali sami diváci a kapely již své vystoupení potvrdily. Deset vylosovaných hlasujících vyhrává vstupenku na jakýkoli koncert Rachotu v letošním roce nebo tričko či mikinu Rachotu dle vlastního výběru. V sobotu 12. prosince od půl osmé v Paláci Akropolis zahrají Susheela Raman a Parno Graszt. O afterparty se postara DJ Yukimura.

"Když slyšíte jihoindickou hudbu s bluesovým feelingem anebo klasiku Lou Reeda s příchutí Madrásu, ocitáte se v krajině jménem Susheela." Spolu se svým producentem a kytaristou Samem Millsem byla nominována na britskou cenu Mercury, tvůrčím balancováním mezi Západem a Východem získala světové renomé.

"Oni nečerpají z kořenů romské hudby. Oni jsou zosobněním těch kořenů," prohlásil o této téměř čtvrt století existující maďarské skupině autor prestižní encyklopedie "Rough Guide To World Music" Simon Broughton. Na rozdíl od jiných romských kapel Parno Graszt nevznikli z externího popudu západního hudebního průmyslu - jejich krédo lze naopak vyjádřit sloganem Romové sobě, což se promítá i do autentičnosti jejich hudby. Multigenerační rodinná sestava z maďarského venkova hrála prvních patnáct let pro publikum ve svém okolí, jejich první album produkoval virtuózní romský cimbálista Kalman Balogh.

Vstupenky v ceně 300 Kč stání a 350 Kč sezení lze zakoupit na GoOut, Ticketportalu či Ticketpro. Na místě budou o padesát korun dražší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY