Natalie Kocab s Michaelou Polákovou se na společné desce vrátí k umělecké výpovědi

09.11.2015 15:49 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Natalie Kocab o sobě v posledních týdnech a měsících nedávala na hudebním poli příliš vědět. To se však změní. Spolu se skladatelkou Michaelou Polákovou totiž dva roky pracují na nové desce, která pod názvem "Ellis Island" vyjde v březnu příštího roku.

Poslední sólové album "Walking On The A-bomb" vyšlo Natalii před pěti lety. Ona je však děvče více tváří a věnuje se mimo hudby i literární a dramatické tvorbě a samozřejmě rodině. S Michaelou Polákovou už se zná z dřívější doby, kdy společně pracovaly na několika písních alba "Hummingbirds In Iceland" (2006). "Ellis Island" je už však kompletně autorským dílem dvojice Michaela Poláková (hudba) a Natalie Kocab (texty).

"Se skladatelem obvykle spolupracuji spíše producentsky, skládá výhradně on, ale na základě mých zadání nebo přání. Přitom respektuji jeho talent na sto procent. Takže než odsouhlasím jeho nebo její píseň, trvá to relativně dlouho, většinou nic neberu na poprvé, vracím to s připomínkami. A s Míšou jsme celé album i koncepčně vystavěly," vypráví zpěvačka.

"Díky možnosti tvořit u táty ve studiu mám luxus času a písně vysloveně vysedávám. Natáčíme fakt dlouho. Navíc Míša bydlí v Londýně, na každou session musela přiletět... Ale pod tím je také náš umělecký přístup. Jsme toho názoru, že umění se má dělat jako reakce na život. A natočit dobrou desku, napsat román, to chce si předtím taky něco odžít, aby bylo o čem zpívat a psát."

Uměleckým záměrem nahrávky je vrátit se k výpovědím. "Dneska se pěstuje forma a zvuk, ale my chtěly jít ve stopách muzikantů, kteří měli co vyprávět a žít. Respektujeme složitou kompozici, jsou to náročné písně a pěvecké výzvy. Nechcem jít lidem na ruku primárně, co se týče líbivosti, chceme jim předat uměleckou výpověď."

Již téměř samozřejmostí jsou texty v anglickém jazyce, pouze jednou bude na novince ke slyšení čeština.

Natalie Kocab dosud vydala tři studiová alba. Je také úspěšnou spisovatelkou. Napsala tři básnické sbírky, vydala novely "Monarcha Absint", "Schola Alternativa", "Růže: Cesta za světlem…", romány "Jmenuji se Veronika Peková" a "Tohle byl můj pokoj". Podílela se na knize pro děti "Tři maminky a tatínek". V posledních letech se zaměřila na divadelní tvorbu.

Michaela Poláková vystudovala skladbu na pražské Konzervatoři a prestižní King's College London. Spolupracovala s Michalem Pavlíčkem (album Stromboli "In Quartet", seriál BBC "Scarlet Pimpernel") a Kamilem Střihavkou (skladba "Nejsi tvář, co znám"). Hrála a zpívala v muzikálu "Excalibur" a s Vlastou Třešňákem nazpívala titulní píseň známého seriálu České televize "Místo nahoře". V roce 2014 byla v londýnském Nothing Hillu uvedena její skladba "Waves And Shades" pro klavír a housle a britská cembalistka Jane Chapman také nastudovala a uvedla její skladbu "Moravian Prelude".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY