Katarína Knechtová dokáže na "Prežijú len milenci" pojit i nespojitelné

25.11.2015 12:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Katarína Knechtová se po čtyřleté odmlce znovu rozhodla vydat kolekci svých studiových nahrávek. Na albu "Prežijú len milenci" se vymanila z područí velkých vydavatelství a desku si udělala přesně tak, jak sama chtěla. Co z toho nakonec vzešlo za dílo, jsme se podívali v naší recenzi.
8/10

Katarína Knechtová - Prežijú len milenci

Skladby: Motýľ hlavolam, Naveky, 3 gramy, Bezpečné priepasti, Kým budem nemá, Isabel, Srdce z papiera, Kým Boh s nami hrá iba hru, Prežijú len milenci, Zem je guľatá, Bonus: Zem je guľatá (krátkometrážní film)
Vydáno: 21.10.2015
Celkový čas: 38:00
Vydavatel: vlastní náklad
Nejprve se vydá první singl, pak druhý singl a nejčastěji nato deska. Od jednoho producenta, tak aby působila jednolitě, měla na celé ploše stejné DNA a nebyla z ní slyšet ani kapka roztříštěnosti. Stylově co nejpodobnější, nedělat žádné úkroky stranou. S tímhle ale za Katarínou Knechtovou nechoďte. Vyrazila by s vámi dveře.

"Prežijú len milenci" vznikalo přesně naruby. Žádná sevřenost. Žádné zaběhlé vzorce. Knechtová v posledních letech psala písně v podstatě nepřetržitě. Nachystala desku, aby jedna cesta do Indie rozhodla, že ji celou hodí do koše a začne dělat věci úplně jinak. Písničky vydává podle nálady, dle možností je také ihned opatřuje klipy a vydává.

S rozvahou, chtělo by se říci, až námořnickou, samozřejmě. Přesně tak, jak je tomu poslední dva roky. Postupem času z ní vypadla filmová záležitost "Isabel", hit "Naveky" nebo velmi povedená a zpěvná "Motýľ hlavolam". Na výsledku se podílelo hned devět producentů, včetně samotné zpěvačky, a čtyři textaři, kterým také Knechtová dopomohla. Ti do její hudby vtiskli tanečnější rytmy a éterické pasáže nikoli nepodobné třeba Enye, aby rázem vyrukovali s folkem ve skladbě "Kým budem nemá". Host Peter Bič si v ní zahrál na akustickou kytaru a dobro. Závěr desky obstarává nahrávka "Zem je guľatá". Ta může sloužit i jako vábnička ke stejnojmennému krátkometrážnímu filmu, který je bonusem nového CD.

Knechtová dokáže hlasem plout jako loďka po klidné hladině, aby ho za chvíli dostala do pořádně rozbouřených vod jako ve filmové "Isabel". V podstatě každá skladba má ambice být úspěšným singlem. "Jsem člověk, který má rád změnu," prozradila nám samotná interpretka v posledním rozhovoru. Přes zmiňovanou absenci určité jednolitosti je pojícím faktorem autorka všech písní a zpěvačka Katarína Knechtová. A to tomuto nástupci úspěšného alba "Tajomstvá" úplně stačí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY