Britská vláda vyčlenila dalších dvě stě tisíc liber na propagaci domácí hudby v zahraničí

19.10.2015 15:39 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Sedmá fáze přerozdělování financí v britském hudebním sektoru započala a je jisté, že k šestnácti hudebníkům či hudebním uskupením poputuje celkem dvě stě tisíc liber. Nejznámějšími kapelami, které se finanční náplasti dočkají, jsou například Catfish And The Bottlemen, The Twilight Sad nebo Crystal Fighters.

Peníze byly uvolněny díky plánu na šíření hudby, jenž byl před dvěma lety ve Spojeném království ustanoven, aby pomohl nezávislým hudebním společnostem prorazit ve Spojených Státech, Asii a Evropě. Lord Maude, ministr obchodu, uvedl, že Spojené království disponuje obrovským kreativním sektorem, který svou produkcí během roku 2013 přispěl do státní kasy více než sedmnácti miliardami. Plán na rozvoj hudební scény pomáhá nové generaci britských talentů získat mezinárodní uznání a zvýšit prodeje britské hudby v zahraničí. Lord Maude nadále popřál úspěšným kandidátům, aby jejich potenciál rostl stejně, jako roste jejich fanouškovská základna.

Sedmé kolo rozdělování financí pomůže více než sto společnostem a vláda počítá s výdělkem osmi liber na každou investovanou libru. Hudba je nedílnou součástí britské tvůrčí scény a jedním z nejrychleji rostoucích sektorů vůbec. Dle nejnovějších průzkumů přinesl státní pokladně hudební průmysl téměř čtyři miliardy liber, a to jen během roku 2013.

Investice bude hudebními společnostmi využita především na uhrazení zahraničního marketingu, propagace, výdajů spojených s organizací turné a služeb agentů. Hudebníci poputují do zámoří, kde se po spolupráci s mezinárodními textaři budou vracet do své domoviny ve snaze uzavřít smlouvy. Jak uvedl Martin Harley, jeden z úspěšných kandidátů, pro nezávislého, začínajícího umělce je neskutečnou výzvou prorazit mimo svou běžnou oblast. Podpora proudící z vládních fondů je tedy obrovskou pomocí.

V předchozích letech z tohoto fondu úspěšně čerpaly mimo jiné kapely Metronomy, Young Fathers či Band Of Skulls.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY