Erik Truffaz se vrací do Prahy s náloží překvapení

06.10.2015 09:03 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Erik Truffaz, špička evropského jazzu, natočil přes patnáct alb a prosadil se v USA. "Jazz se šťávou i duší a spoustou otevřeného prostoru," napsal o něm Rolling Stone. "Inteligentní, nekompromisní hudba současnosti, kterou hrají virtuózní hráči s bohatou fantazií a odvahou," nadchly se Jazz Times. Ve Švýcarsku narozený a ve Francii žijící trumpetista, přezdívaný jako Miles Davis acid jazzu, se svým kvartetem spojuje jazzové experimenty, drum'n'bass a hip hop.

Truffaz se narodil roku 1960, ve třinácti letech se svojí první kapelou zpíval rock'n'roll a zároveň objevil Milese Davise a jeho nadčasové album "Kind Of Blue". Na konzervatoři v Ženevě hrál hudbu Mozarta a Verdiho, roku 1990 založil skupinu Orange a o rok později získal prestižní francouzskou jazzovou cenu Prix Special. Roku 1994 vydal své první album pod vlastním jménem a vystoupil na jednom z nejvýznamnějších evropských jazzových festivalů v Montreux. Získal kontrakt u EMI France, roku 2000 pronikl před americké publikum, kde jeho nahrávky vydává legendární jazzová značka Blue Note. Kritika přirovnává Truffaze nejen k jazzovému géniovi Milesi Davisovi, ale také k průkopníkovi ambientu Brianu Enovi. "S použitím minima tónů vytváří extatickou zvukovou atmosféru," připojil časopis Rolling Stone.

Tuzemští hudební publicisté si v souvislosti se švýcarským hudebníkem oblíbili přezdívku neúnavný hudební novátor. Ne nadarmo - jeho věčnou touhu po objevování a experimentování dokazuje třeba album "Arkhangelsk", které myšlenkově inspiroval koncert v polární části Ruska. Hudebně je kolektivním výtvorem kvarteta, jehož všichni členové jsou mimochodem fanoušky skupiny Radiohead. Na jazzové zvyklosti se jedná o překvapivě relaxační album, stojící na jemně plynoucím rytmu a výrazných refrénech. I když je Truffaz respektován jako stěžejní postava současného jazzu, jeho hudba hranice žánru přesahuje.

Nové album, vycházející u vydavatelství Parlophone v lednu 2016, zrcadlí ale jen hladkou metamorfózu od zatím posledních hudebníkových počinů, jak letos v květnu uvedl na svém oficiálním webu. A to i přesto, že si kromě staronových kolegů ze svého kvartetu (nově jej posílil bubeník Arthur Hnatek) přizval ke spolupráci geograficky i hudebně exotické umělce - afro-beatovou princeznu Rokiu Traoré a hiphopera Oxma Puccina z Mali.

Příchod nového člena a spolupráce s hudebními špičkami ve svých žánrech ale nejsou jedinými otisky zvenčí na chystaném albu. Ty nejčetnější pochází od jihoafrické taneční skupiny Vuyani, se kterou Erik Truffaz "navázal bohatou a kouzelnou spolupráci". Studna inspirací je hluboká - jak se zdá, večer 15. října bude napěchovaný překvapeními.

Vstupenky na akci, která se koná 15. října v Paláci Akropolis, lze zakoupit v sítích GoOut, TicketPro a Ticketportal za 460 Kč na stání a o padesát korun dráž na sezení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY