Mercury Rev jsou na "The Light In You" příjemně zasnění

30.10.2015 08:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Sedm let čekání je u konce. Takovou dobu totiž museli čekat fanoušci na nové album americké skupiny Mercury Rev. "The Light in You", jak svojí novou řadovou desku pojmenovali, se nese ve velice klidném duchu a dává vzpomenout na nejslavnější období skupiny.
7/10

Mercury Rev - The Light In You

Skladby: The Queen Of Swans, Amelie, You've Gone With So Little For So Long, Central Park East, Emotional Freefall, Coming Up For Air, Autumn's In The Air, Are You Ready?, Sunflower, Moth Light, Rainy Day Record
Vydáno: 2.10.2015
Celkový čas: 44:28
Vydavatel: Bella Union
Sedmileté čekání od poslední studiové desky "Snowflake Midnight" způsobilo mimo jiné i koncertování k výročí vydání "Deserter's Songs", v rámci kterého se zastavili i v České republice. Na jednu stranu byl poslech výborného a nadupaného zlomového alba kapely jedinečným zážitkem, na straně druhé však chyběly nějaké ty nové skladby. Strach, že by Mercury Rev snad definitivně ustrnuli na místě a žili z dřívějších úspěších, však naštěstí rozplynulo vydání novinky "The Light In You".

Ještě více než zmíněné "Deserter's Songs" novinka svou zasněnou atmosférou a orchestrálními pasážemi připomíná jejich desku "All Is Dream" z roku 2001. Větší část stopáže zabírají až esoterické balady, jejichž působivou a neopakovatelnou atmosféru podkresluje originální vokál rodáka z New Yorku Jonathana Donahua. Více než kdy dřív se Mercury Rev obracejí zády ke klasickému rocku a pokukují raději po dream-popu. Pro album je ale především typické, že skladby zdobí taková skromná rozmáchlost. Písně sice mají výrazné orchestrální pasáže a výrazné klávesy, vše se ale drží v pomyslných mantinelech komorní tvorby typické pro ranější období formace.

Proto překvapí poměrně výrazná změna, kterou Mercury Rev s vydáním nové studiovky učinili. Poprvé si zcela sami nahrávku produkovali a dali vale svému dvornímu producentovi Daveu Fridmannovi (mimo jiné produkuje alba The Flaming Lips, Mogwai či OK Go). Také změnili label. Namísto V2, pod jehož záštitou fungovali od vydání "Deserter's Songs", přesídlili pod hlavičku Bella Union, který založili v roce 1997 Simon Raymonde a Robin Guthrie z kultovních Cocteau Twins.

Hudebně spíš než progresi přináší "The Light In You" návrat ke kořenům. Kapele se však podařilo nevykrádat své staré nápady, ale novým písním dát punc dream-popu 21. století. Vrcholů pak má album hned několik, byť nejsilnější kusy se skrývají v jeho první polovině. Kromě "Are You Ready?" s působivými andělskými sbory už na konci nahrávky nenajdeme tolik silných a zapamatování hodných momentů. O překvapení a probuzení ze sna se postará snad jen energická "Sunflower", která svým tempem a náladou z jinak zamyšlené nahrávky vybočuje. Platí však, že úvodní "The Queen Of Swans", "Amelie" či "Central Park East" jsou v rámci novinky nepřekonané.

Mercury Rev si dali na čas, ale "The Light In You" naštěstí za to čekání stálo. Nejedná se ale o desku, kterou si snadno a lehce zamilujete hned na první poslech. Kapela své písně dokresluje ohromným množstvím drobných detailů, které se objevují spolu s rostoucím počtem poslechů. Čím větší prostor ve vašem životě novince dáte, tím více se vám odvděčí a odkryje své půvaby. A když už nic jiného, Donahueho héliový hlas je vždycky radost poslouchat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY