Hvězdní The Hollywood Vampires se vyřádili na klasických rockových hitech

03.10.2015 19:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Alice Cooper je stále hudebně velmi aktivní, a tak se kromě své domovské skupiny začal věnovat i nové superskupině The Hollywood Vampires. Tu kromě hororového rockera zastupuje i kytarista Aerosmith Joe Perry, herec Johnny Depp či ganzíci Matt Sorum a Duff McKagan.
7/10

The Hollywood Vampires - Hollywood Vampires

Skladby: The Last Vampire, Raise The Dead, My Generation, Whole Lotta Love, I Got A Line On You, Five To One/Break On Through (To The Other Side), One/Jump Into The Fire, Come And Get It, Jeepster, Cold Turkey, Manic Depression, Itchycoo Park, School's Out/Another Brick In The Wall, My Dead Drunk Friends
Vydáno: 11.09.2015
Celkový čas: 48:36
Vydavatel: Universal
Za The Hollywood Vampires se skrývá skutečně hvězdná sestava. Až je škoda, že se (prozatím) pustila pouze do předělávek většinou notoricky známých rockových hitů. Na druhou stranu si hollywoodští upíři hraní užívají a projekt je pravděpodobně skvělým ventilem od jejich běžného působení v domovských formací či na herecké dráze (že Johnny...).

Kromě stálé party kolem vitálního staříka Alice Coopera se na debutu objevuje i několik působivých jmen z řad hostů. Už z intra "The Last Vampire" skoro mrazí. Vždyť ho jen chvíli před svou smrtí namluvil nikdo menší než Sir Christopher Lee, který se nikdy netajil svou láskou k rockové a metalové muzice. Kromě něj se zde mihne také Dave Grohl (Foo Fighters), Kip Winger (Winger), Brian Johnson (AC/DC), Paul McCartney, Slash či Joe Walsh (Eagles). Tenhle projekt je holt takovou hvězdnou poctou klasickému rocku, která zkrátka nemohla dopadnout špatně.

The Hollywood Vampires při výběru coverů pro svůj debut nehledali v nějakých zaprášených archivech rockové historie, místo toho se nebáli pustit do profláklých hitů od Led Zeppelin, The Who, The Doors, Pink Floyd či Jimiho Hendrixe. Vlajkonošem a vůdcem upíří bandy je Alice Cooper, který do písní vtiskl svůj nezaměnitelný sound a výraz a mnohý z hitů zní, jako by ho měl Cooper v repertoáru od nepaměti. Až na výjimky jsou skladby sympaticky přetavené i přes určitou úctu k nim, která je patrná z celé nahrávky.

Nejzajímavěji působí skloubení dvou tematicky podobných hitů "School's Out" a "Another Brick In The Wall" v jednu skladbu. Cooperův legendární hit svírá zhruba uprostřed krátký odkaz na floydovskou klasiku a funguje to až překvapivě skvěle, zvlášť, když se mikrofonu ujme s vervou sobě vlastní Brian Johnson. Podobně zdařile vyniká i další crash dvou klasik "Five To One" a "Break On Through (To The Other Side)", které obě napsal Jim Morrison s The Doors. Zde stojí za pozornost mimo jiné i vynikající výkon bubeníka Abea Laboriela, Jr., který je jinak oblíbeným spoluhráčem Paula McCartneyho.

Bývalý beatle také stojí za jednou z nejpovedenějších předělávek desky "Come And Get It", kterou kdysi napsal pro skupinu Badfinger a nyní si ji i zazpíval. Zlobit se nemohou ani The Who, jejichž klasika "My Generation" není vůbec špatně přehraná a má sympatický švih.

Při poslechu nahrávky je slyšet, že se na ní podílela hudební esa. Kytarové party, výborné bicí i charismatičtí zpěváci nedělají desku coverů rozhodně zbytečným počinem. Samozřejmě není úplné zjevné, jaký díl má na tom kytara například Johnnyho Deppa, ale jelikož The Hollywood Vampires pořádají turné, naživo budou jednotliví hudebníci ještě lépe rozpoznatelní. Zatím se kapela u nás neohlásila, ale kdo ví, třeba se v budoucnu ještě poštěstí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY