Osm důvodů, proč jet na Waves Central Europe 2015

25.09.2015 10:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Už příští týden, konkrétně od 30. září do 4. října, se metropole Rakouska a Slovenska promění v pulzující hnízdo, v němž se Východ střetne se Západem. Ve Vídni popáté, v Bratislavě potřetí. Pět a tři je osm, a tak jsme pro vás vybrali osm věcí, kvůli nimž byste si Waves Central Europe neměli nechat ujít.
Pokud spojení Waves Central Europe slyšíte prvně, pak vězte, že jde o klubovou showcaseovou přehlídku, která zastřešuje dva festivaly - Waves Vienna a Waves Bratislava. Ten první se v rakouské metropoli konal poprvé v roce 2011, a byl tak první takovou akcí ve Vídni, ten druhý se k vídeňské noze přidal o dva roky později a dodnes je jediným slovenským showcasem. Během pěti, respektive čtyř dnů (v Bratislavě festival startuje až 1. října a končí třetího) se na celkem dvaceti místech v obou městech představí desítky alternativních, elektronických, rockových i klubových skupin a hudebnic a hudebníků z mnoha koutů Evropy.

Motto letošního ročníku zní "Východ se střetává se Západem", důraz tedy bude kladen na mladé talenty z takzvaného východního bloku, speciální část pak organizátoři věnovali hudbě z Estonska, Lotyšska a Litvy.

ADI /IL/


Kdo to je: Elektroprincezna z Izraele, producentka, rapperka, zpěvačka, co míchá elektroniku s rock'n'rollem, popem, skáčkem, hip hopem, jazzem i world music, co si ještě před rokem říkala Adi Ulmanski a co už hrála třeba i na Electronic Beats nebo Glastonbury.
Kdy to bude: 1. října (VIE) / 2. října (BTS).
Čím vás to může dostat: Svým křehkým vzhledem a ještě křehčím hlasem, které jdou do kontrastu s naléhavostí, která se line z jejích krabiček.

BOKKA /PL/


Kdo to je: Polská kapela, kterou si oblíbili i na Pitchforku, která hudebně-publicistický svět před dvěma lety příjemně překvapila svým debutovým albem a která přesně v den, kdy vystupuje na Wavesu, vydává jeho nástupce "Don't Kiss And Tell".
Kdy to bude: 2. října (BTS).
Čím vás to může dostat: Neotřelým electropopovým mixem, který zní chvílemi jako M83, chvílemi jako Psapp, chvílemi jako Robyn a chvílemi jako The Knife.

konference /SK i AT/


Co to je: Doprovodná součást Waves Central Europe, jejímž cílem je napomoci profesionalizaci domácí hudební scény a zvýšit její šance uspět v zahraničí, akce, na které budou mluvit manažeři, producenti, agenti, promotéři i vydavatelé.
Kdy to bude: 1. října (VIE) / 2. října (BTS).
Čím vás to může dostat: Informacemi, zážitky, postřehy, zkušenostmi, radami. Však koukněte sami.

kyvadlová doprava /SK-AT i zpět/


Co to je: Vychytávka pro všechny, kteří si koupí Waves Central Europe Festival Pass nebo Friends of Waves Pass, a pro všechny delegáty konference, co vás zadarmo přepraví z jednoho centra Waves do druhého a zpět.
Kdy to bude: 2. a 3. října.
Čím vás to může dostat: Odjezdem každou hodinu od šesti večer až do půl šesté ráno podle tohoto jízdního řádu. Cool, ne?

-

Little Boots /UK/


Kdo to je: Victoria Christina Hesketh, zpěvačka, klávesistka, DJka, exčlenka kapely Dead Disco, vítězka Sound Of 2009, ta, co má prý opravdu malé nohy, a ta, co letos v červenci vydala svou třetí desku "Working Girl".
Kdy to bude: 1. října (VIE).
Čím vás to může dostat: Jedna z největších popin celého Wavesu důmyslně kombinuje skoro až cheesy melodie s aktuálními klubovými trendy, které jsou pro letošek, pro vaši informaci, poměrně dosti taneční.

Micucu /EE/


Kdo to je: Estonská dvojka Uku Kübar and Mick Pedaja, co hraje něco, co organizátoři přehlídky popisují jako zajímavý elektroakustický mix a co vyšlo loni na jejich debutovém épéčku nazvaném pragmaticky "Debut EP".
Kdy to bude: 2. října (VIE) / 3. října (BTS).
Čím vás to může dostat: Tím zajímavým elektroakustickým mixem, který v sobě nezapře vlivy post rocku, math rocku, ale i sedmdesátkového jazzu.

Mike Skinner /UK/


Kdo to je: Šestatřicetiletý Brit, Birminghaman každým coulem, epileptik, ten, jehož rapové texty se rozebírají i na oxfordské akademické půdě a jehož debut "Original Pirate Material" pod hlavičkou The Streets je dodnes považován za jednu z nejdůležitějších nahrávek roku 2002, ten, který to později ne až tak úspěšně zkoušel s projektem D.O.T., ten, který rapuje, zpívá, produkuje, má vydavatelství, režíruje a dýdžejuje, což právě na WCE předvede.
Kdy to bude: 1. října (BTS) / 2. října (VIE).
Čím vás to může dostat: Jako DJ je Skinner nevyzpytatelný týpek, který do svého setu míchá všecko od hip hopu přes bass, house a drum'n'bass až po disco. Je dost možné, že během večera zazní i něco z jeho nejnovější vlastní tvorby, která je mimochodem instrumentální.

Saténové ruky /SK/


Kdo to je: Parta čtyřicátníků, co ale vydá energie víc než kdejací dvacátníci, chlapi, co hrají "primitivní rock, špatnou odpověď na britpop a správnou odpověď na slovenský pop a český underground" a co v květnu vydali debut "Bozkávam", na kterém jim hostuje Richard Müller.
Kdy to bude: 3. října (BTS).
Čím vás to může dostat: Třeba tímhle: "Niečo mi rozpráva, rozpráva, rozpráva, stále len rozpráva, rozpráva, rozpráva. Lebo je nakoxovanááá!"



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY