"Babí léto" je příjemné i u Kamelotu

24.09.2015 09:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Loni oslavil frontman Kamelotu Roman Horký své jubileum vydáním retrospektivní "Platinum Collection", letos už se dostalo na řádné řadové album jeho domovské formace Kamelot. Stylově příliš nepřekvapí, ale ani nenudí. Nejen o tom je naše recenze.
6/10

Kamelot - Babí léto

Skladby: Babí léto, Vyznání (& Ilona Csáková), Ester, Rajské údolí (& Dalibor Janda), Lodenica, Jan Eskymo Welzl, Nad Černými Poli, Vzduchoplavec, Kavčice (& Petr Bende), Segen Gottes, Chceš to vzdát, Anděl
Vydáno: 18.09.2015
Celkový čas: 46:25
Vydavatel: Warner Music
Nejprve chtěl Horký pojmenovat album "Vyznání", ostatně tato nahrávka různými vyznáními doslova překypuje, ať už jimi Kamelot vzdává hold různým osobám, hrdinům, částem brněnského kraje nebo osobně Horký své ženě a synovi v písni "Anděl". A jeden z vrcholů nahrávky - duet s Ilonou Csákovou "Vyznání" - tohle slovo obsahuje přímo v názvu a je důstojným nástupcem dřívější spolupráce kapely s Csákovou "Slib". Aktuální změna názvu titulu na "Babí léto" souvisí hlavně s termínem vydání alba, které koresponduje s opravdovým babím létem, a také Horkého oblíbeností tohoto ročního období.

"Anděl" se už objevil na desce Pozdního sběru "Na trati" a není jediným songem, který byl zveřejněn již dříve. Píseň "Kavčice" vyšla jako bonus na zmiňované platinové kolekci. Je druhým z trojice duetů. Petr Bende je zpěvákem, který se s Horkým zná i díky jeho hostování na Bendeho vánočním turné. Duety mají rozdílnou kvalitu. U "Vyznání" zaujme stále sytější hlas Csákové i jeho naléhavost, u "Kavčic" je to hlavně příběh. "Rajské zahrady" spojily dohromady Horkého s Daliborem Jandou a píseň naopak patří k nejslabším článkům celé nahrávky. Slabá melodie, málo říkající text.

Album zdobí rozmanitost. Jsou zde slyšet kromě klasických stylů i nástiny šansonu ("Chceš to vzdát" s hodně depresivními slovy), jazzu ("Nad černými poli"), hudby třicátých let ("Jan Eskymo Welzl") i té klasicky trampské ("Lodenica"). U "Segen Gottes" se zase frontman jako výhradní autor hudby i textů nebojí použít nářečí i lehký vulgarismus. "Vzduchoplavec" je v melodii refrénu podobný Eagles a "New Kid In Town".

Jinak převažují pomalejší a střednětempé písně, které jsou velmi vhodné k poslechu u odpolední kávičky a k navození domácí pohody. Kamelot na své novince zůstává věrný především sám sobě, své melodičnosti, poetice a hudebním postupům. A to je dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY