Five Finger Death Punch na "Got Your Six" nic moc nevymýšlejí a raději baví

15.09.2015 10:45 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Američané s půvabným názvem Five Finger Death Punch jsou kritiky pravidelně častováni tím, že jejich tvorba je neoriginální, předvídatelná, tvořená na efekt a chybí jí hloubka a přesah. Mají pravdu. Jenže takhle parta umí být zábavná jako málokteří její žánrový souputníci. Potvrzuje to i na novince "Got Your Six"?
6/10

Five Finger Death Punch - Got Your Six

Skladby: Got Your Six, Jekyll And Hyde, Wash It All Away, Ain't My Last Dance, My Nemesis, No Sudden Movement, Question Everything, Hell To Pay, Digging My Own Grave, Meet My Maker, Boots And Blood
Vydáno: 4.9.2015
Celkový čas: 38:20
Vydavatel: Warner Music
Naposledy jsme o Five Finger Death Punch slyšeli, když se blýskli krátkým setem v roli hosta legendárních metalistů Judas Priest při jejich červnové zastávce v Praze. To ještě novinka téhle lasvegaské party vyčkávala na svůj pobyt ve světle obchodů. Před jejich druhou letošní pražskou zastávkou, kde si zahrají 20. listopadu v Malé sportovní hale spolu s Papa Roach, však již mohou fanoušci naplno okusit nové písně z v pořadí šesté studiové desky "Got Your Six".

O tom, že se ve stáji této americké metalové formace vůbec nic nezměnilo, svědčí již působivý otvírák v podobě titulní skladby "Got Your Six" s hutnými kytarovými riffy, mohutným těžkým soundem a rázným nasraným zpěvem Ivana Moodyho. Vyjma pár povinných a nepříliš zajímavých cajdáků snese každá další píseň podobnou charakteristiku jako právě úvodní song. Kapela se s tím moc nemaže a se svou typickou americkou bombastičností sází jeden řízný hit za druhým. Jak už bylo řečeno, ve všech případech opět chybí jakýkoliv náznak progrese a originality. Metalisté z pouště tyto propriety nahrazují zuřivou energií a velkolepou arénovou produkcí. Zkrátka nic moc pro běžného usedlého evropánka.

Kapela, která v roce 2007 debutovala s deskou "The Way of the Fist", se od dob svých začátků moc nezměnila. Pořád drhne ten typický americký groove-metal zasazený někde mezi Avenged Sevenfold, Disturbed a Stone Sour. Jsou to takoví dělníci žánru, na které se sice snáší kritika ze všech front, ale ve skutečnosti mají masy fanoušků. Není se čemu divit. Moodyho parta prostě umí s lehkostí sobě vlastní napsat chytlavý a přitom nijak jednoznačně podbízivý hit, jakým bezesporu je třeba vynikající singl "Jekyll And Hyde" či písně "Wash It All Away" a "Meet My Maker".

Bohužel hůře pochopitelné je zařazení několika přislazených komerčních fláků, které kapela pravidelně na své desek strká. Ani "Got Your Six" není výjimkou ("Digging My Own Grave", "My Nemesis"). Ne že by balady byly vždy na škodu, ale Five Finger Death Punch je prostě moc neumí a pravidelně se jedná o zbytečné rutinní vycpávky bez působivějšího nápadu. Desku sice víceméně zpestřují a díky nim je členitější, ale chtělo by to v tomto případě lepší songwriting.

Novinka "Got Your Six" plní své poslání. Sice nepřichází s ničím novým ani přelomovým, ale porce jedenácti skladeb je výživným party playlistem pro nějakou tu drsnější akci. A o tom, že na koncertě budou nové písně ještě o třídu lepší než ze studia, není pochyb.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY