"Mr. Mokrá košile" Mika byl popovým králem Colours

20.07.2015 14:28 - Pavel Parikrupa | foto: Marek Gerhard / musicserver.cz

Nejlepší večerní časy víkendového programu Colours Of Ostrava na největší scéně byly letos hodně vyhrazeny produkcím velmi popovým až tanečním. Zatímco sobotní Clean Bandit mohli právem vzbuzovat pochybnosti, závěrečný bezvadný koncert Mikův byl popovým vrcholem festivalu.

Live: Mika

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 19. července 2015

Mika, Colours Of Ostrava 2015, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2015
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Britský zpěvák Mika velkolepě vtrhl do první popové ligy před necelou dekádou hned několika singly z debutového alba "Life In Cartoon Motion". Tyto známé hity (počínaje "Grace Kelly") byly pochopitelně páteří jeho koncertu, jenž se stal roztančeným finále čtrnáctého ročníku Colours Of Ostrava. Skvělá atmosféra vystoupení rozehnala jakékoliv pochyby, jestli zpěvák, který přece jen v šoubizu v současnosti bojuje o ztracené pozice, může být důstojnou hvězdou na závěr festivalu.

Aktuální nové album "No Place In Heaven" by mohlo být tím kýženým Mikovým návratem do hry. Grafika desky se svými barevnými mrakodrapy (a elegantní kapela) zdobila pódium a podvědomě naznačovala, do jakých výšin Mika míří - jistě i svým hlasem, jenž zhusta pracuje s falzetem. Ten jej v prvních dvou písních ještě trochu zlobil, ale poté, co se ustálil zvuk a zpěvák se pořádně rozehřál, bylo vše v nejlepším pořádku.

Mika, Colours Of Ostrava 2015, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2015
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Mika si publikum získal hned zkraje svým parádním proslovem v češtině. Všechno od kulis, barev, světel, balónků během "Lollipop" (a pochopitelně srdíček na perfektně střiženém Mikově obleku) nasvědčovalo, že půjde hlavně o zábavu a show. Byl to čistokrevný popík, Mika chytil a nakousl perníkové srdce od fanynky (nebo fanouška?), během "We Are Golden" si od někoho z kotle nechal obličej ozdobit třpytkami, vystřihl řadu lascivních póz a skvěle bavil.

Definitivním stvrzením Mikova velkolepého ostravského triumfu bylo jeho francouzsky zpívané číslo "Elle Me Dit" (připomínka desky "Origin Of Love"), kdy na předsunutém molu divoce tančil, navzdory krátké přeháňce. Kapky hustého deště v té chvíli tančily ve skvělé choreografii se světlem. Od té chvíle byl zpěvák v promáčené košili a s naprosto rozhozeným účesem publiku ještě blíž, výborně s ním komunikoval a neustále udržoval dobrou náladu.

Mika, Colours Of Ostrava 2015, Dolní oblast Vítkovice, 19.7.2015
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Ano, nebylo to žádné hluboké umění a mnozí alternativně zaměření posluchači mohli ohrnovat nos. Jenže tohle byl jiný zájezd. Třpytivý, bezstarostný, zábavný. Balady byly v těžkém nepoměru k bláznivě roztančeným kouskům, ale nádherná "Underwater" nebo "Last Party" (ta je z nového alba) mohly být pro někoho vrcholy jinak výrazně hybného Mikova večera.

Uvidíme, zda se z toho po loňském finále Johna Newmana stane taková hezká tradice a závěrečné koncerty Colours Of Ostrava se ponesou v odlehčených tónech, v nichž tančící dav v barevných světlech a zasypaný konfetami zapomene, že ten nádherný festival už je u konce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY