OMI roztleskává už i Ameriku, desky ovládli Breaking Benjamin

02.07.2015 13:13 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

OMI s hitem "Cheerleader" sice ještě neporazil Wize Khalifu, který přidal jedenáctý vítězný týden, dostal se však už na singlové podium a k vítězství nemá daleko. Do Top 10 se dostali The Weeknd, Silento a debutující Selena Gomez. Alba byly doménou rockovích Breaking Benjamin.
Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
© facebook interpreta
SINGLY - Wiz Khalifa je se "See You Again" jeden týden od vyrovnání rekordu v nejdéle vedoucí rapové skladbě. Tu s dvanácti týdny drží Eminem s "Lose Yourself" a Black Eyed Peas "Boom Boom Pow". Podaří se mu přidat další týdny nebo zůstane na jedenácti zlatých triumfech?

Skladba z "Furious 7" je nadále nejsilnější v rádiích s 163 miliony impresí (-3 %), ve streamech byla stříbrná s 15,4 miliony přehrání (-7 %) a pozadu je pouze v downloadech, kde spadla o 17 % těsně pod hranici sta tisíc. Celkově už je track trojplatinový.

Taylor Swift se s "Bad Blood" rapperovi o něco přiblížila a rádia ji ještě rostou, Wize ale z čela může sesadit spíše OMI. Ten už totiž překročil 10 milionů streamů týdně, v rádiích rychle roste a downloadů měl 175 tisíc, s "Cheerleader" se tak už posunul na bronz. S tímto trendem je do dvou týdnů rozhodnuto. Přičemž ten následující týden bude navíc prodloužený na 11 dnů kvůli posunu vydávání desek a celého měření žebříčku, viz poznámka na konci.

Kvůli OMImu ztratili pozice Fetty Wap, vládnoucí streamům, a Walk The Moon. Na šestku už ve třetím týdnu od vydání vyskočil The Weeknd. Letní, Jacksonovsky znějící "Can't Feel My Face" získal ocenění Digital a Airplay Gainer. Zároveň však "Earned It" první desítku opustilo.

Dalšího nováčka v Top 10 najdeme o místo níže, sedmnáctiletého rappera Silenta s virálním hitem "Watch Me (Whip/Nae Nae)". Následuje tak stejný příběh Fettyho Wapa a T-Waynea ("Nasty Freestyle").

Na osmičce najdeme nekonečně hrající "Uptown Funk!". Mark Ronson a Bruno Mars jsou v první desítce už po třicáté prvé a jsou týden od vyrovnání absolutního rekordu v pobytu v elitní desítce "How Do I Live" LeAnn Rimes.

Po dlouhé době, letos teprve podruhé, jsme zažili debut v Top 10. Selena Gomez uspěla s "Good For You", prvním singlem z připravovaného alba. Výše si můžete pustit sexy videoklip ke klidnější, stripped-down, Selena-only verzi skladby. Na streamovacích službách pak najdete i zvukově extravagantnější variantu, obsahující také part A$APa Rockyho. Pro zpěvačku to je třetí Top 10 umístění, pro rappera druhé. Hit zvítězil v Digital Songs se 179 tisíci stažení.

V druhé desítce se opět přiblížili kýženým vyšším pozicím Major Lazer & DJ Snake s , "Lean On" je po vystoupení u Jimmyho Fallona už třinácté. Streaming Gainererem se stal zpěvák Jidenna s písní "Classic Man" (50=>34). Můžete jej znát ze singlu Janelle Monáe "Yoga", který si až teď oddebutoval na devadesát trojce.

Slušný start se povedl Janet Jackson, pozitivně přijatý singl "No Sleeep" debutoval na šedesát sedmičce. 74. příčka patří novince Flo Ridovi, "I Don't Like It, I Love It" s Robinem Thickem. Singl hvězdného páru Meek Mill-Nicki Minaj "All Eyes On You" odstartoval na 81. místě.

    Top 10 - singly:
  1. Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
  2. Taylor Swift feat. Kendrick Lamar - Bad Blood
  3. OMI - Cheerleader
  4. Fetty Wap - Trap Queen
  5. Walk The Moon - Shut Up And Dance
  6. The Weeknd - Can't Feel My Face
  7. Silento - Watch Me (Whip/Nae Nae)
  8. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  9.  N Selena Gomez feat. A$AP Rocky - Good For You
  10. David Guetta feat. Nicki Minaj, Afrojack & Bebe Rexha - Hey Mama

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Breaking Benjamin - Dark Before Dawn
© facebook interpreta
DESKY - Uplynulý týden ukázal, že v USA ještě žijou rockeři. Pro desku altmetalových Breaking Benjamin si přišlo 135 tisíc Američanů a s připočítáním streamů a nákupů singlů to dalo 141 tisíc jednotek a jasné vítězství v žebříčku. Pro kapelu to znamená vůbec nejlepší prodej i umístění.

Novinek bylo mnohem více. Zpěvačka Tori Kelly se svým debutem "Unbreakable Smile" dosáhla výborných 75 tisíc jednotek. Po účasti v American Idol si ji pod svá křídla vzal Scooter Braun (objevitel Justina Biebera). Bronz brala další mladá zpěvačka, countryová Kacey Musgraves s druhou řadovkou "Pageant Material". Debutu "Same Trailer Different Park" se prodalo už půl milionu.

Za dvojicí Taylor Swift-James Taylor najdeme další mladou tvář, soulového zpěváka Leona Bridgese s prvotinou"Coming Home". Poslední novinkou v první desítce je soundtrack z Disneyho filmu "Teen Beach 2".

Příští týden se vítězství pro změnu dočká hip-hop. Meek Mill by s "Dreams Worth More Than Money" mohl překonat 200 tisíc. Dále budou debutovat Miguel s "Wildheart", X Ambassadors s "VHS" a August Burns Red s "Found In Far Away Places".

Už od příštího týdne začnou dle diktátu IFPI alba v USA vycházet v pátek místo běžného úterka. Pro Billboard žebříčky to znamená, že místo dosavadního počítání prodejů od pondělka do neděle a rádií od středy do úterka (jsou spočítány rychleji) bude prodejní týden začínat pátkem a končit čtvrtkem, naopak rádia budou měřena od pondělí do neděle.

Kompletní žebříček pak nevyjde ve čtvrtek, ale v úterý, s prvními komentáři Top 10 ne ve středu večer, ale v pondělí večer. Náš komentář hitparád (6 let by Karel Veselý, zatím 5,5 let by Petr Doupal) tak místo čtvrtku večer (případně středy večer, když se píše dopředu z Top 10) bude od půlky července vycházet už v úterky (respektive v pondělky z Top 10 komenářů). Příští vydání tak bude poslední v tradiční čtvrtek (středu).

To zároveň znamená, že bude přestupný týden, který pro potřeby historie žebříčku bude navždy brán jako běžný týden, i když bude počítat 11 dní. Je zde tak prostor pro nespravedlivé týdenní rekordy.

    Top 10 - alba:
  1.  N Breaking Benjamin - Dark Before Dawn (141 tisíc jednotek)
  2.  N Tori Kelly - Unbreakable Smile (75)
  3.  N Kacey Musgraves - Pageant Material (60)
  4. Taylor Swift - 1989 (54, -6 %)
  5. James Taylor - Before This World (50, -49 %)
  6.  N Leon Bridges - Coming Home (42)
  7. Ed Sheeran - x (35, -10 %)
  8. Sam Hunt - Montevallo (30, -6 %)
  9. Maroon 5 - V (27, -1 %)
  10.  N Různí - Teen Beach 2 Soundtrack (24)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY