Xindl X a "Cudzinka v tvojej zemi" Mirka Miškechová si rozumí jen beze slov

22.06.2015 13:17 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Xindl X se po všelijak přijatém albu "Láska" loňskou studiovkou "Čecháček Made" vrátil na svůj komerční vrchol a znovu zásobuje naše rádia jedním hitem za druhým. Ne že by deska neměla slabších míst, minimálně oba duety se ženskými kolegyněmi se ale povedly - "V blbým věku" s Olgou Königovou už všichni známe nazpaměť a nyní přišel čas pro písničku "Cudzinka v tvojej zemi" se Slovenkou Mirkou Miškechovou.

Je vždycky sympatické, když Ondřej Ládek vybočí ze své role zarputilého kazetele o dobrých mravech a předloží písničku z běžného života, která je snadno ztotožnitelná a jež má dokonce i nějakou výpovědní hodnotu. "Cudzinka v tvojej zemi" je o tom, jak se dva světy, které k sobě měly ještě nedávno velmi blízko, nenávratně vzdalují. A o tom, jak dva lidé najednou mluví jinou řečí. "Vždyť tvou řeč těla stále chápu - hoci iba keď som nahá," vysvětlují si oba interpreti své poznatky. Zároveň se jedná o hudebně dobrou, zbytečně nevlezlou skladbu, která má náboj a štiplavost hlasu Miškechové jí přidává na uvěřitelnosti.

A klip? V éře aktuálního alba se už stalo samozřejmostí, že se díváme na animovaný vizuál výtvarníka Ondřeje Pfeiffera. Hezky graficky zpracovaný, nápaditý a nikterak křiklavý. Takhle by se nám tvorba Xindla X líbila.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY