Nový Adam Lambert holduje švédskému tanečnímu popu. "The Original High" je jeho nejlepší deska

24.06.2015 08:30 - Martin Kocián | foto: facebook interpreta

Konec teatrálnosti! Tak by šlo v krátkosti definovat nové album Adama Lamberta. Zpěvák se na něm zbavil všech svých pozlátek a jediným opravdovým zlatem, co mu zbylo, je to, které má v hrdle. Obklopen hvězdným týmem vydává své dosud nejsilnější album "The Original High".
8/10

Adam Lambert - The Original High

Skladby: Ghost Town, The Original High, Another Lonely Night, Underground, There I Said It, Rumors (Feat. Tove Lo), Evil In The Night, Lucy (Feat. Brian May), Things I Didn't Say, The Light, Heavy Fire
Vydáno: 12.06.2015
Celkový čas: 40:42
Vydavatel: Warner Music
Tři roky už utekly od vydání posledního alba Adama Lamberta s názvem "Trespassing". Během této pauzy však rozhodně nezahálel. Zahrál si v několika epizodách poslední řady populárního muzikálového seriálu "Glee", a především vyrazil na celosvětové turné s legendární kapelou Queen, kde měl nelehký úkol - převzít žezlo po zesnulém pěveckém bohu Freddiem Mercurym. Zhostil se ho však se ctí. Což mohou potvrdit i návštěvníci únorové pražské zastávky.

Produkci Lambertova třetího alba "The Original High" si vzalo na starost osvědčené švédské tvůrčí duo Max Martin a Shellback, které stojí například za úspěchem desky "1989" od Taylor Swift. Získání těchto výkonných producentů lze považovat za Adamův nejchytřejší kariérní postup.

Už díky pilotnímu singlu "Ghost Town" bylo jasné, jakým směrem se bude novinka ubírat. A také to, že se můžeme těšit na zcela novou hudební tvář pana Lamberta. Song s nečekaně temnou atmosférou, který začíná příjemnou kytarovou linkou připomínající "What´s up" od 4 Non Blondes, se po minutě zvrhne v mix hypnotických tanečních beatů, které umocňuje magická píšťala. Další taneční pecky na sebe nenechají dlouho čekat. Hned titulní píseň nebo skladby "Another Lonely Night" či pulzující hymna "Evil In The Night" by doslova mohly zbourat nejeden taneční parket.

Není to však jen o rozverném popu. Ve výtečné "Underground", kde jsou velmi dobře zdůrazněny Adamovy hedvábně hladké vokály a připomenuto, jak hořkosladká láska může být, najdeme prvky r'n'b, stejně tak v úžasném duetu se švédskou popovou senzací Tove Lo. Spojení jejich hlasů je tu doslova kouzelné .

Další, skoro povinná spolupráce musela vzniknout s Brianem Mayem - za doprovodu jeho kytary se zpěvák v temně špinavé "Lucy" mění v rockovou hvězdu a dokazuje, proč byl právě on vybrán jako frontman na turné Královny. Nejvíce srdcervoucí okamžik si však Lambert schoval pro jedinou baladou na albu, kterou věnoval svému milenci. Jmenuje se "There I Said It" a emoce a zranitelnost pronikající skrz jeho zpěv dojímají až k slzám. Jeho vokály a slavné falsetto jsou v této baladě zatraceně silné. Znovu se tu potvrzuje, jak výtečným zpěvákem bývalý finalista soutěže American Idol je.

Není pochyb o tom, že Adam Lambert natočil své nejlepší a nejucelenější album. Jeho hlas zkoumající nové polohy a odstíny je silnější než kdykoliv předtím. Taneční rytmy fungují na výbornou a vydařené vpády do r'n'b naznačují směr, kterým by se mohl ubírat v budoucnosti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY