Festival Elekce opět nabídl poctivou elektronickou muziku

11.06.2015 15:10 - Jaroslav Hrách | foto: facebook.com/elekcefestival @ Lukáš Obermajer

Minulý víkend proběhl již třetí ročník českého elektronického festivalu Elekce. Letošním tématem byla spolupráce. Festival vytvořil a zajistil spolupráci s několika českými umělci, kteří si přichystali jedinečnou show. Kromě mnoha koncertů nechyběly ani diskuse na různá témata o hudbě.

Elekce 2015: Spolupráce

místo: MeetFactory, Praha
datum: 6. června 2015
vystoupili: Aid Kid, Ira Mimosa, Murder Bear Doug, Tom Holič, HRTL, Fred Madison, Fertilizer, Vicena a další

Elekce 2015: Spolupráce, MeetFactory, Praha, 6.6.2015
© facebook.com/elekcefestival @ Lukáš Obermajer
Letošní již třetí ročník českého elektronického festivalu Elekce se opět uskutečnil ve smíchovském klubu MeetFactory, kde se nám představila řada tuzemských hudebníků, kteří působí na elektronické scéně. Hlavním tématem byla tentokrát spolupráce. Speciálně pro Elekci vznikly dvě hudební uskupení. První tvořil Aid Kid, Ira Mimosa a Murder Bear Doug, druhé zase Tom Holič a HRTL. Každé z nich vystoupilo na hlavním pódiu a připravilo si pro návštěvníky unikátní show.

Na Elekci je skvělé to, že kromě klasických koncertů se zde pořádají různé diskuse, během kterých se vždy objeví zajímavé myšlenky a názory - tentokrát to byla témata "VJing vs. Interpret" a "Čeština v textech". Nechyběla ani venkovní stage, kde se v průběhu celého večera vystřídalo několik DJs. Jen trochu zamrzelo, že letos poprvé na programu chybělo skvělé silent disco.

Elekce 2015: Spolupráce, MeetFactory, Praha, 6.6.2015
© facebook.com/elekcefestival @ Lukáš Obermajer
Jak to vypadalo na hlavním pódiu? Někdy kolem osmé hodiny tam nebyla skoro ani noha. S mírným, asi půlhodinovým zpožděním začal vystupovat Ondřej Vicena, jemuž nebylo kvůli černým obdélníkovým brýlím pořádně vidět do obličeje. V jeho hudbě byl slyšet velký vliv synthpopu z osmdesátých let. Anglicky zpívaným textům se nedalo příliš rozumět, což ovšem nevadilo. Trochu však vadilo, že jeho vystoupení znělo po pár skladbách značně monotónně a začalo nudit.

Celý večer nebyl pouze v zajetí čisté elektroniky, Vicenu následně vystřídala kapela s žánrovým přesahem, moravská indie kytarovka Fred Madison, která je jedním z nedávných objevů Radia Wave. Kapela se představila v tom nejlepší světle - měla náboj, byla svižná a zajistili na Elekci správnou letní náladu.

Elekce 2015: Spolupráce, MeetFactory, Praha, 6.6.2015
© facebook.com/elekcefestival @ Lukáš Obermajer
To nejlepší nás čekalo s první spoluprací trojice Aid Kid, Murder Bear Doug a Ira Mimosa - ta si speciálně pro tento večer připravila naprosto jedinečný materiál. Jejich hudební set začal vcelku nenápadně a klidně. Zasněné melodie pozvolna gradovaly a probouzely v posluchačích příjemné melancholické pocity. Velkým překvapením byl jemný hlas zpěvačky Iry Mimosy, která svým vokálem kombinujícím angličtinu a francouzštinu dodávala hudbě správnou atmosféru.

Naproti tomu spolupráce dvojice Tom Holič a HRTL se nesla ve výrazně svižnějším duchu. Jejich set přinesl masivnější beaty a basy a probudil v publiku touhu po tanci. Tom Holič do elektronické hudby zapojil také svůj vokál a trumpetu.

Elekce 2015: Spolupráce, MeetFactory, Praha, 6.6.2015
© facebook.com/elekcefestival @ Lukáš Obermajer
Jako poslední na hlavním pódiu vystoupila pražská kapela Fertilizer kombinující kytarový rock a hardware syntezátory. Byl to docela přeplácaný hudební bordel, nicméně tančit se na to dalo celkem slušně.

Ani divadelní stage nezůstala během večera opuštěná. Space Love přichystali posluchačům velkolepé melodie s originální a velmi kreativní projekcí. Ukázkovou bizarnost předváděl Claviq hrající hotové šílenosti, do kterých se občas snažil rapovat coby MC Lůzr - tedy pod svým alter egem. Inu, pseudonym si zvolil dobře. Jaká slast pro uši to byla, když ho vystřídala českobudějovická dvojice Trojan Horses se svým temným setem.

Stejně jako v letech minulých, i letos se festival Elekce organizátorům vydařil. Představil návštěvníkům zajímavé interprety a také zajistil nevšední spolupráce s několika hudebníky. Jen škoda že do smíchovského klubu dorazilo tak málo lidí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY