Jethro Tull - přežívají s minulostí, nebo z minulosti?

01.08.2002 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Jethro Tull právě vydávají nahrávku složenou z živých záznamů nejen minulého desetiletí nazvanou "Living With The Past". Najdete na ní jak skladby z alb novodobějších, tak kousky z prvních opusů. Kvalit dřívějších živáků sice nedosahuje, na druhou stranu se zde setkáte se skladbami, které ještě v živé podobě nevyšly. Posuďte sami, jestli má cenu tento nosič kupovat, nebo dát přednost raději DVD verzi. Recenze nechť je vám tomu nápomocna.
5/10

Jethro Tull - Living With The Past

Skladby: Intro, My Sunday Feeling, Root To Branches, Jack In The Green, The Habanero Reel, Sweet Dream, In The Grip Of Stronger Stuff, Aqualung, Locomotive Breath, Living In The Past, Protect And Survive, Nothing Is Easy, Wondring Alound, Life Is A Long Song, A Christmas Song, Cheap Day Return, Mother Goose, Dot Com, Fat Man, Some Day The Sun Wont Shine For You, Cheerio
Celkový čas: 75:04
Vydavatel: BMG
Od dob, kdy Jethro Tull vydali první nahrávku ("This Was", /1968/), uběhla spousta let a změnilo se mnohé. Kapela, s relativně minimálními změnami v obsazení, vydala úctyhodné množství desek - i s oficiálními koncertními záznamy jich je kolem třiceti; s úctou je třeba pohlížet i na množství odehraných vystoupení. Nakonec živé hraní a vůbec kontakt s publikem je pro elegantního střízlíka s přirozeně vžitým cynismem a suchým humorem Angličana - Iana Andersona, patrně ta vůbec nejdůležitější složka v jeho muzikantském činění. Studiové nahrávky jsou s oblibou doplňovány bonusy krátkých interview, výjimkou nejsou ani zachovávaná slovní intra k živě hraným skladbám. Čerstvou novinkou v oficiální diskografii je koncertní výběr tu více tu méně unikátních, starších i mladších skladeb "Living With The Past", nepřímo navazující na dvanáct let starou, podobně laděnou nahrávku "Living In The Past".

Sestřih koncertních záznamů z posledních let (existující i v obohacené DVD podobě) není, alespoň pro ty, kdo už nějakou živou nahrávkou Jethro Tull disponují, ničím extra výjimečným. Tím, že jsou skladby poslepované z různých míst a různých časů (zhruba polovina alba pochází z listopadového koncertu 2001, nejstarší tři kusy jsou z roku 1989), chybí, pro živé záznamy tolik důležité, pojítko, ať už v podobě gradující atmosféry, nebo alespoň jednotné nálady. Více než o povedeném živáku by se dalo hovořit o průměrném výběru, dalším z "x" výběrů Jethro Tull, se kterými se, zejména s oslavami dvacátého a pětadvacátého výročí jejich existence, roztrhl pytel. Možnou záchranou jsou ještě avizované bonusy v podobě rozhovorů a jinde nepublikovaných záznamů na stejnojmenném DVD.

Samozřejmě, v lecčems "Living With The Past" originální je... i když, to, že v současném koncertním playlistu figurují i skladby z poslední desky ("J-Tull Dot Com" /1999/), zas není skutečností, kterou by bylo třeba obzvlášť vyzdvihovat (zastoupena je zde tedy jediná, titulní "Dot Com"). To už cennějším faktem je hostování zakládajících členů sestavy - "modelu 1968" (Mick Abrahams na kytaru, Clive Bunker na bicí, Dave Pegg s mandolínou, Glenn Cornic za baskytarou). Dodejme tedy, že je to snad jediný důvod k pochopení, aby skladby, mnohdy kolem třiceti let staré, vypadaly takřka do puntíku stejně jako v originálních podobách.

Jinými slovy, je docela jiný zážitek slyšet třeba i podobné verze písní s těmi albovými z energií nabitého a souvislého koncertu "Bursting Out" /1978/ z let největší slávy kapely a podivně sestříhaný, ve studiu dosti upravovaný záznam, který dík své sterilní dokonalosti postrádá jak lehkost a hravost, kterou skladby mají v originále, tak upřímnost a náboj (na které jsme, podotýkám, byli zvyklí), které by byly živého vystoupení hodny. S přiložením zkušeností s posledními pražskými koncerty, které svádějí k tvrzení, že souvislého živého záznamu (bez zásadnějších zásahů ve studiu) by dnešní, patřičně unavení, Jethro Tull už patrně nebyli schopni, má člověk nutkání parafrázovat název aktuálního alba sloganem "Living FROM The Past"...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY