Na červencové Bushi zahraje DJ Die s MC Dynamitem

02.07.2002 17:03 - Klára Vlková | foto: facebook interpreta

DJ Die
© facebook interpreta
Hostem dalšího dílu klubové noci Smirnoff in da Bush, která se pravidelně nepravidelně koná v pražském klubu Roxy, bude tentokrát DJ Die. Není to host jen tak ledajaký - ba naopak. Patří mezi "velká" jména na drum'n'bassové scéně a už pěkných pár let je součástí jednoho z nejdůležitějších sdružení tohoto žánru vůbec - slavného Full Cycle v čele s Roni Sizem.

Ačkoli skladatelský i hráčský kredit DJe Die je vysoký, platíval tak trochu za "hocha" v pozadí. Pozornost byla tradičně upřena především na Ronize Size a DJe Krusta, zbylá dvojice - Suv a Die byla méně nápadná. Situace se však v posledních letech rapidně změnila - Suv vydal vlastní úspěšné album "Desert Rose" a ještě předtím se Die spolu s Roni Sizem (a vokalistkou Lennie Laws) realizoval v projektu Breakbeat Era. Ten přinesl úspěšné singly a výborné album "Ultra-Obscene", které prozatím zůstalo bez pokračování.

Vraťme se však na úplný začátek. DJ Die, vlastním jménem Paul McSkinback, se narodil v oblasti Devonshire a v teenagerských letech se přestěhoval do Bristolu, britského centra lámaných beatů. Jeho zájem o skateboarding, hardcore a raný house ho přivedl ke spolupráci s kamarádem Jodym (jenž je dnes spolu s Nickem Warrenem členem Way Out West), se kterým pod jmény Tru-Funk a Sub-Love vydal několik singlů na labelu Three Stripe Records. Jejich cesty se však záhy rozešly.

V této době se Die již znal se Suvem a Krustem, osudové však bylo až jeho pozdější setkání s Roni Sizem. Vydali spolu skladbu "Agility" na labelu V Rec. a od té doby se podepsali pod množství nahrávek, které vyšly převážně na labelu Full Cycle, ale i na dalších spřízněných značkách jako Talkin' Loud nebo již zmíněné V Rec. Kultovním se pak stal především track "Music Box", který se v roce 1996 objevil na první Full Cycle kompilaci. Dieovy sólové počiny jako "Jittabug" nebo "Clear Skyz" zase demonstrovaly jeho schopnost sloučit jazzové a hip-hopové vlivy s eklektickými, místy velmi temnými breaky.

Vedle zatím mlčícího projektu Breakbeat Era je Die členem skupiny Reprazent, kterou tvoří s Roni Sizem, Krustem, Suvem, zpěvačkou Onalee a MC Dynamitem, u kterého se na chvíli pozastavíme - bude totiž tvořit Dieův pražský doprovod. Vidět jsme ho v Čechách mohli stejně jako Die zatím jenom jednou - v roce 1997, když doprovázel Roniho Size v již zaniklém klubu X; Die se představil o tři roky později v klubu Paradogs (Karlovy lázně). Co dodat - MC Dynamite, který je dostatečně známý z obou desek Reprazent, je zcela samozřejmě počítán mezi ty nejlepší (nejen) dnb MC. A DJ Die - to už je legenda sama...

Smirnoff in da Bush s DJem Diem a MC Dynamitem se uskuteční v pátek 5. července v klubu Roxy. Lístky je možné si s 10% slevou rezervovat na adrese tickets@roxy.cz nebo koupit v síti Ticketstream. Zahraniční hosty doprovodí DJové Ghonzales (spolu s vokalistkou Lin-Dee), Koogi a Philip TBC. V chill-outu zahrají Ekumena DJs ve složení Stanzim a Mowgli.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY