Pořád ten samý rokenrolový švindl

05.08.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Rok 2002 je nejen rokem zlatého jubilea královny Alžběty II., ale i rokem stříbrného jubilea punkové legendy Sex Pistols. Alespoň se nám to tak snaží namluvit výběrová placka "Jubilee", na kterou jsme se pro vás zaměřili i v naší dnešní recenzi.
5/10

Sex Pistols - Jubilee

Skladby: God Save The Queen, Anarchy In The UK, Pretty Vacant, Holidays In The Sun, No One Is Innocent, My Way, Something Else, Friggin' In The Riggin', Silly Thing, C'mon Everybody, Great Rock 'n' roll Swindle, (I'm Not Your) Stepping Stone, Pretty Vacant (live), EMI (unlimited edition)
Celkový čas: 45:17
Vydavatel: EMI Czech Republic
Sex Pistols, už po čtvrtstoletí modla punkýšů, je fenoménem, jenž se velmi problematicky hodnotí jen po hudební stránce bez podstatných průvodních jevů okolo. Protože Sex Pistols a skandály jedno jsou. Ať je to s uměle vyhoněnou imidží a rolí pána loutek Malcolma McLarena jak chce, asi žádné jiné kapele se nepodařilo stát se takovou legendou za tak krátkou dobu existence a s takovým minimem nahrávek. Dnes jsou Sex Pistols klasikou žánru a občas se připomenou jen kvůli penězům, jak tomu bylo u reunionového turné v roce 1996, z něhož vyšlo i živé album "Filthy Lucre Live" (z té doby pochází i nezapomenutelný rozhovor Honzy Dědka s Glenem Matlockem v Rock & Popu, který i po letech stojí za to). Jiné pohnutky nelze hledat asi ani pro vydání dalšího z pistoláckých výběrů s názvem "Jubilee".

Záminkou k vydání alba "Jubilee" je stříbrné jubileum kapely, protože rok 1977 byl nejdůležitějším rokem existence Sex Pistols a znamenal největší hity skupiny, čtveřici singlů (na desce první čtyři položky) "God Save The Queen", "Anarchy In The UK", "Pretty Vacant", "Holidays In The Sun", kdy stál za mikrofonem Johnny Rotten. Pak se v roli zpěváka střídal kdekdo - basák Sid Vicious (ze Sinatrovy "My Way" udělal dokonalou pakárnu), kytarista Steve Jones (další úlet v podobě překopaného tradicionálu "Friggin' In The Riggin'") a vůbec nejpodivnější figurka, Ronnie Biggs, aktér vlakové loupeže století na trati Londýn - Glasgow v roce 1963 ("No One Is Innocent"). Biggsovy příspěvky byly samozřejmě nahrány v brazilském Riu, kde se milý Ronnie ukrýval před britskou justicí. Mezi patnácti kousky "Jubilee" s punkovou délkou 45 minut nechybí asi nic podstatného z krátké divoké éry Sex Pistols, nemálo je připomenut film "Great Rock 'n' roll Swindle", za bonusy můžeme považovat živák "Pretty Vacant" ze zmiňovaného reunionového turné a trojici videoklipů.

"Jubilee" je ale zbytečnou deskou. Nepřináší nic objevného ani překvapivého. Podle mne by úplně stačilo vydat v reedici singl "God Save The Queen" (což se i stalo) anebo vypustit do světa speciální jubilejní vydání prvního a nejpodstatnějšího alba "Never Mind The Bollocks". "Jubilee" mi přijde jako krkolomné a vypočítavé přiživení se na jubileu královny s cílem vyždímat zase nějaké prachy.

Sex Pistols ukázali, že člověk nemusí být hezoun a virtuoz, aby udělal díru do hudebního světa. Ne že by byl feťák a násilník Sid Vicious příkladem hodným následování, ale dodnes nosí jeho obdivovatelé na krku řetěz s visacím zámkem. Krátké, vysokoenergetické pecky Pistolí jsou vděčným námětem pro coververze, namátkou z poslední doby "Anarchy In The USA" na soundtracku k filmu "Million Dollar Hotel" (a že ji hrají nějací muzikanti!) nebo z našich luhů a hájů "EMI" v podání Tří sester. Hnusných a naštvaných kapel je dnes spousta, ale už žádná z nich neudělá tak velký rokenrolový švindl, abychom si ji připomínali za pětadvacet let jako legendu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY