Brandon Flowers na "The Desired Effect" vsadil na retro a silné písničky

22.05.2015 08:00 - Ondřej Selner | foto: facebook interpreta

Kapela The Killers má pracovní pauzu, její frontman Brandon Flowers se tak v uplynulých měsících mohl znovu věnovat své sólové kariéře. Výsledkem je deska s názvem "The Desired Effect". Jestli dosahuje kvalit prvotiny "Flamingo", se dozvíte v následující recenzi.
8/10

Brandon Flowers - The Desired Effect

Skladby: Dreams Come True, Can't Deny My Love, I Can Change, Still Want You, Between Me And You, Lonely Town, Diggin' Up The Heart, Never Get You Right, Untangled Love, The Way It's Always Been
Vydáno: 15.5.2015
Celkový čas: 39:04
Vydavatel: Universal
Od posledního a zároveň jediného sólového alba Brandona Flowerse uběhlo pět let. Během nich zpěvák stihl vydat s domovskou kapelou The Killers slušně přijatou řadovku "Battle Born" a výběr největších hitů pod názvem "Direct Hits". Aktuální sólo projekt na prvotinu "Flamingo", vyznačující se silnými texty a kompozičně zajímavými písněmi, navazuje, v lecčems se ale liší. Stejně jako jednička však působí konzistentně, propracovaně a jako prostor, do něhož Flowers své nápady vnáší s lehkostí.

Jestliže se "Flamingo" neslo v lehce old-schoolovém stylu, "The Desired Effect" je retrem v plném smyslu slova, a tak na něm ozvěny syntetického popu osmdesátých let uslyšíte v podstatě na každém kroku. Desku jako celek charakterizuje široká paleta použitých zvuků, hudebních nástrojů, netradičních postupů a kompoziční pestrost. Příkladem budiž úvodní pompézní "Dreams Come True", které dominují trumpety, "Can't Deny My Love", inspirovaná příběhem z pera amerického spisovatele Nathaniela Hawthorna a plná exotických prvků, či podmanivá "Untangled Love". Melancholická "I Can Change" či zamilovaná "Diggin' Up The Heart" jsou zase zcela přímočarými skladbami, leč nesmírně dobře šlapajícími. V obou polohách nahrávka baví.

Flowersovi není cizí ani ryzí hravost, což dokazuje ve "Still Want You" tanečním a chytlavým refrénem. Na "The Desired Effect" také neustále střídá tempo a celkový rytmus. Všechny zmiňované písně patřily k těm rychlejším, zpěvák zpomaluje v "Never Get You Right" měnící dynamiku horizontálně i vertikálně, nádherné závěrečné baladické kytarovce "The Way It's Always Been" a rovněž slabší a ne tak výrazné "Between Me And You". Nejlepší skladbou je rozhodně již dříve jako singl zveřejněná "Lonely Town", v níž se v podstatě snoubí celá podstata alba.

Ta tkví v jemných a neotřelých melodiích, zajímavých textech o lásce a nostalgických a melancholických vzpomínkách, retro nádechu, a především v sebejisté, ale poetické tvorbě Brandona Flowerse. Na "The Desired Effect" se mu podařilo nahrát desítku příjemně popových skladeb, které sice nebudou lámat prodejní rekordy a vést hudební hitparády, ale u cílové skupiny Flowers kýženého efektu určitě dosáhne. A to je dost možná důležitější než sebevětší komerční úspěch.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY