Fantaskní svět "Nipomo" dle gusta Dva

15.03.2015 10:44 - Dan Hájek | foto: Teres Bartůňková

Album "Nipomo" dvojice Dva vyšlo již před více jak rokem, přesto je okolo něj stále svým způsobem živo. Objevilo se mezi sedmičkou nominovaných na Cenu české hudební kritiky Apollo 2014, vyhrálo kategorii album roku v hudebních cenách Vinyla a nyní jsou s ním na cestách po Novém Zélandu a Austrálii. Premiéru videoklipu k titulní kompozici se nakonec podařilo sladit tak, že proběhla na třech kontinentech naráz a před svým uvedením na internetu získal i nominaci na Berlin Music Video Awards, kde je ve skvělé společnosti vedle Röyksopp nebo Flying Lotus.

Klip vytvořil zručný Marek Partyš, jenž v sobě nezapře inspirace světem Terryho Gilliama a jeho kreslených pasáží v kultovní televizní sérii skečů "Monty Python's Flying Circus". Marek důkladně nastudoval zhudebněné zážitky na celém "Nipomu" a vtěsnal je do své čtyři a půl minuty trvající fantazie, ve které se zjevují rozmanité výjevy, laškující nad hranami neotřelé fantaskní improvizace.

Dva a Marek Partyš se navzájem doplňují, obrazové sekvence výtečně dokreslují hudební složku, a "Nipomo" se tak hravě vyhoupl na špici jejich videí. Ty vzájemné vazební prvky s motivem cestování, vzdálených kontinentů a zvířecího světa (není se třeba bát, během natáčení nebylo ublíženo ani jedné žirafě) harmonizují a je to čirá pastva pro oči, mějte je pořádně otevřeny, aby vám nic neuteklo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY