Švédský tajfun se vrací. Loreen má nový singl a zase je to hit jako Br... vlastně Stockholm

10.03.2015 08:14 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Loreen není nikterak produktivní zpěvačka. Všechno jí dlouho trvá, svým fanouškům píše na sociálních sítích, že nová hudba bude soon, a jeden aby se při čekání na jakékoli novinky obrnil trpělivostí nejvyššího kalibru. S novým materiálem ale exotická Švédka ukazuje, že se čekání bohatě vyplatilo.

Po skoro dvou letech představila nový singl "Paper Light (Higher)", který je skvělým mixem všeho, co hudebnici tolik charakterizuje a co ji činí jedinečnou: v podstatě neomezený hlasový rozsah, taneční elektro se symfonickými prvky, pestré, atraktivní aranže, něžnost i naléhavost v jednom, určitá chladnost, bezchybná produkce. A samozřejmě typická švédská muzikálnost, která je příznačná snad pro všechny interprety pocházející z těchto zeměpisných souřadnic. Píseň je (bohužel/bohudík) takřka neuzpívatelná, ale ono se jaksi ani není čemu divit, pokud si uvědomíme, o čem vlastně je: o nezkrotné touze být výš, o motivaci a o nepřipouštění si, že je něco nemožné.

Na klip, ve kterém budou hlavními aktéry papírové lampióny, si ještě nějaký ten čas budeme muset počkat. Na album budeme čekat dokonce ještě déle: zpěvačka letos plánuje vydat pouze EP, na němž by se měly objevit i novinky "Jupiter Drive" a "Dumpster", které živě předvedla během svého loňského evropského turné. A nutno uznat, že se velmi osvědčily a líbily.

Jako vždy si hudebnice zvolila trochu netradiční propagační taktiku. Na švédském hudebním festivalu Melodifestivalen vyšla na scénu nahoře bez (a tamto zakrývaly jen prameny vlasů a pro jistotu i černé pásky). Její taneční partneři, trio Kazaky, měli zase na nohou vysoké podpatky. Loreen tím jako vášnivá zastánkyně lidských práv chtěla poukázat na rovnost pohlaví, která je sice v její skandinávské domovině na vysoké úrovni (například v policejním sektoru pracuje dokonce o něco více žen než mužů), jinde ve světě ale značně pokulhává. Vystoupení sice trochu trpělo zbytečným half-playbackem, jinak ale interpretka předvedla již tradičně kvalitní podívanou. Na číslo plné barev se můžete podívat tady.

A hodnocení? Devět z deseti by bylo docela adekvátní, ne?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY