Miloš Zeman bude mít radost. Pussy Riot se v klipu "I Can't Breathe" nechávají zasypat zaživa

20.02.2015 13:11 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Loni v červenci jistý Eric Garner nelegálně prodával cigarety. Byl zadržen policií, ale při nasazování pout se mu z nich podařilo vyvléci. Příslušník policie mu proto nasadil kravatu a srazil ho k zemi. Kvůli nedostatečnému přísunu vzduchu do plic a zároveň astmatu třiačtyřicetiletý Garner zemřel. Proti policejní brutalitě se potom v New Yorku vzedmula vlna demonstrací. Americké úřady v prosinci rozhodly, že policistu, zodpovědného za smrt otce šesti dětí, nebudou stíhat.

Aby tento problém nevyšuměl, přišla se svojí troškou do mlýna holčičí partička, která je v České republice díky prezidentu Zemanovi známá i lidem, kteří se o muziku vůbec nezajímají. Pussy Riot věnovaly tomuto tématu první anglickou skladbu s názvem "I Can't Breathe". To byla přitom údajně poslední slova, která zemřelý Američan vyslovil.

"Tato píseň je pro Erica a všechny od Ruska po Ameriku a na celém světě, kteří trpí státní teror. Zabití, uškrcení, zabití pro válku a státem sponzorované násilí," řekla kapela k písni. Těžko se dá posuzovat kritickým okem videoklip pořízený na jeden záběr, ve kterém se členky kapely Naděžda Tolokonnikovová a Maria Alochinová nechávají zaživa zasypat do hrobu. Celému dílu jde především o to, aby upozornilo na jeden ze společenských problémů: zaslepenost úřadů.

Ani podle autora článku nedělá tato kapela vše skvěle. Na problémy se dá upozornit i jinak než veřejnou souloží v pokročilém stadiu těhotenství. Pravda ale je, že v dnešním, informacemi naprosto zahlceném světě, by pak ohlasy asi neměly takovou sílu, protože společnost je už všemi skandály otupělá. Výrazně vyklidněná skladba umožňuje lidem zamyslet se, kam tento svět spěje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY