"Time" Mikkyho Ekka přináší velkolepý i intimní pop

17.02.2015 15:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Kdyby Mikky Ekko před pár lety nespolunapsal a nespolunazpíval hit "Stay" od Rihanny, možná by start své samostatné kariéry neměl tak lehký. Třicetiletý zpěvák ale se svým sólovým debutem počkal, až uzraje, a nyní je možná už na využití nečekané slávy trochu pozdě. I tak je ale "Time" povedená deska.
7/10

Mikky Ekko - Time

Skladby: Watch Me Rise, Smile, Love You Crazy, U, Time, Riot, Mourning Doves, Burning Doves, Comatose, Pull Me Down, Made Of Light, Loner
Vydáno: 16.01.2015
Celkový čas: 47:50
Vydavatel: Sony Music
Je poměrně pravděpodobné, že "Stay" už navěky bude tím největším komerčním úspěchem Johna Stephena Suddutha, jenž si pro hudební kariéru zvolil pseudonym Mikky Ekko. Možná je s tím i smířený, vždyť to byl on, kdo odmítl v roce 2013 rychle vydat debut, vyrazit s Rihannou na turné a radši na své nahrávce pracoval do té doby, než s ní byl opravdu spokojený. Ačkoli je Ekko sám zdatný skladatel a producent, na "Time" se podílela značná řádka známých jmen, konkrétně třeba Benny Blanco, Ryan Tedder, Stargate či David Sitek z TV On The Radio.

I při práci na debutu se ale Mikky o sobě snažil dávat vědět. Pustil do světa třeba singl "Kids" (ten na desce nenajdete) nebo nazpíval skladbu Davida Guetty "One Voice". Úkolem navnadit na desku však byla nakonec pověřena písnička "Smile", která celou kolekci zdařile reprezentuje - nabízí velkolepý pop ve středním tempu, hodně falzetu a emocemi prosycený zpěv.

I přes účast mnoha skladatelů a producentů si album udržuje jednolitou tvář. Hned úvodní "Watch Me Rise" beze zbytku splňuje obsah vět v minulém odstavci a podobně stavěných skladeb najdete na "Time" hned několik, třeba "Burning Doves" je z tohoto ranku jednou z těch nejlepších. Rodák z americké Louisiany však nezapomněl ani na svůj prvotní úspěch, a tak se dočkáme i zcela intimních baladických písní, které reprezentují třeba klavírní krása "Comatose" nebo kytarově-smyčcová titulní "Time". A když už by snad mohl přijít pocit, že je nahrávka až moc utahaná, dokáže atmosféru rozčeřit (v kontextu desky) vypalovačkou "Riot".

Album však obsahuje i pár slabších kousků, které dojem z něj poněkud kazí. V takové "Mourning Doves" už je toho vzdychání a zastřeného zpěvu až moc, dávný singl "Pull Me Down" je pak vyloženě nepovedený a nudný a je škoda, že byl na desku zařazen, když naopak již zmíněná výborná písnička "Kids" si na ni cestu nenašla.

Debutová deska Mikkyho Ekka potěší všechny ty, kdo mají rádi epicky rozmáchlý pop s velkými melodiemi ve stylu třeba takových fun. Jen je na dnešní rychlou dobu možná až příliš pomalá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY