Ed Sheeran rozpálil Prahu. A s emocemi šel až donaha

13.02.2015 12:44 - Josef Martínek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Obavy, že po přesunutí z Fora Karlín do Tipsport Arény bude první pražský koncert Eda Sheerana tratit na atmosféře, se ukázaly jako liché. Britský písničkář totiž předvedl vystoupení, které místy nepostrádalo drive stadionových show rockových hvězd, přesto si uchovalo to nejdůležitější - intimitu a opravdovost.

Live: Ed Sheeran

místo: Tipsport Arena, Praha
datum: 12. února 2015
Fotogalerie

Uteklo to. Jako by to bylo včera, když britský mladík Ed Sheeran poprvé zabodoval s písničkou "The A Team", která vyprávěla smutný příběh jedné dívky. Nyní stál na pódiu pražské Tipsport Areny jako jedna z nejzářivějších hvězd současné britské pop music. A i když s sebou neměl žádné doprovodné muzikanty a vyprodané hale zpíval jen sám s kytarou, počínal si suverénně a mile spontánně zároveň.

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Dobrou půdu pod nohama mu připravil už písničkářský kolega Ryan Keen, který diváky rozehříval zhruba čtyřicet minut. Také on přišel coby (skoro) osamocený muž s kytarou a diváci ho vítali s nadšením. Také on hrál akusticky laděné písničky, které vyčnívaly přirozenou líbivostí a přitom se nejednalo o žádné kolovrátky. K dobru přihodil i jistou dávku showmanství a přítomné si tak rychle omotal kolem prstu. I když jeho písně znal z publika asi málokdo, zpívalo se, halou probleskl les svítících mobilů a aplaus mnohdy dosahoval míry, o jaké se předskokanům často ani nesní.

Keena musíme pochválit za dobrou práci i za sympatický přístup k fanouškům, na které hned po skončení koncertu čekal u stánku s dárkovými předměty a ochotně se fotil a podepisoval. Když po silném setu, ve kterém zapěl například i kousek aktuálního hitu "Uptown Funk" dvojice Mark Ronson a Bruno Mars, slézal z pódia, byly jasné dvě věci: že svůj úkol zvládl na jedničku a že až přijde Sheeran, nastane asi pořádný rachot.

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nastal. Zpěvák, který pár dní před pražskou zastávkou zpíval na Grammy, zahájil koncert písničkou "I'm A Mess" z loňské skvěle prodávané druhé řadovky "X". A když se v závěru nechal strhnout gradující energií a do interpretace se položil, jako by šlo o život, přeběhla po zádech první (a rozhodně ne poslední) husina. Zároveň bylo jasné, že Ed Sheeran svoje pražské fanoušky nijak neodbude a že s emocemi půjde až na dřeň.

Potvrdilo se to nejen při následující baladě "Lego House", ale i v průběhu celého večera, kdy se chytře střídaly houpavé lovesongy s energickými hiphopovými vsuvkami nebo velkolepými kytarovými sóly. To vše zvládal brzy čtyřiadvacetiletý Brit (narozeniny oslaví 17. února, ale fanoušci mu popřáli sborovým zpěvem již v předstihu) na pódiu úplně sám. Koncert měl spád, Sheeran často plynule přecházel z jedné písničky do druhé a občas vystoupení zpestřil nějaký ten cover, když si zavzpomínal na Stevie Wondera, na jehož počest si před pár dny s Beyoncé zazpíval duet, nebo svůj aktuální velehit "Thinking Out Loud" uvedl kouskem Elvisovy "Can't Help Falling In Love".

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
Když se podobným způsobem prolnuly dvě z nejsilnějších písní loňského alba "X" - balady "One" a "Photograph" - jednalo se o jeden z nejintenzivnějších momentů večera. Prvně jmenovanou zpívá v klipu prázdné hale, tentokrát ji přednesl plné Tipsport Areně a - světe, div se - atmosféra zůstala stejně křehká a niterná. Sheeran dokázal v jedné z nejprostornějších pražských hal předávat emoce působivěji, než se to povede na lecjakém intimním klubovém koncertě. A hlavně v tom vězí jeho síla - i přes raketový vzestup, jakým si v posledních letech prošel, z něj totiž na míle daleko cítíte, že je stále tím obyčejným zrzavým klukem, který nemá víc než kytaru a příběhy, které chce předávat. A že muziku dělá opravdu pro radost, a ne pro ty miliony prodaných nosičů, jakými se může pochlubit.

Nezbytnou součástí úspěchu čtvrtečního koncertu ale byl i fakt, že Sheeran zvládá skvěle komunikovat s diváky. Jeho způsob prezentace je pokorný a obyčejně lidský, zároveň se ale zpěvák nebojí přítomné hecovat ke zpěvu či vytleskávání. I proto si divák mnohdy připadal spíš jako na koncertě rockové hvězdy, opravdovost a emotivnost vystoupení to přesto nijak nenarušilo. Obzvlášť když si na závěr písničkář nechal to nejlepší ze svého repertoáru - v úvodu zmíněná "The A Team", magická "I See Fire" z filmu "Hobit" i dojemná "Give Me Love", při jejímž gradujícím závěru by se napětí dalo krájet, se postaraly o emočně bohatý finiš.

Ed Sheeran, Tipsport Arena, Praha, 12.2.2015
© Vojta Florian / musicserver.cz
A když se po mohutné odezvě publika hudebník vrátil na pódium, rozjela se pořádná party. Tu odstartovalo hiphopové medley, ve kterém krom jeho vlastní "You Need Me, I Don't Need You" zazněly i "In Da Club" 50 Centa a "Fancy" Iggy Azaley, a ukončil stylově rozjuchaný megahit "Sing" z díly Pharrella Williamse. To už stály na nohou i nejvýše položené tribuny a halou se nesl hlavní popěvek. A zatímco si ještě diváci sborově notovali "ooooooooo", zhasla světla a Ed Sheeran byl najednou pryč. Zážitek z koncertu, ve kterém zpěvák divákovi nezatajil vůbec nic a šel emočně až donaha, ten ale v přítomných zůstane na dlouho. Nejspíš na celý život.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY