Nahá Florence Welch v singlu "What Kind Of Man" lehce změnila zajetý styl. Baví ale stále stejně

13.02.2015 09:28 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

"Takže ty si myslíš, že lidé, co spolu trpí, jsou navzájem více propojeni, než ti, kteří jsou spolu spokojení?" ptá se Florence Welch svého milého v novém videoklipu k "What Kind Of Man" a odpovědí jí je jen tiché "ano". A je to příhodné - symbolika hrozivě dysfunkčního vztahu totiž prostupuje celý text i klip prvního singlu z chystaného alba britské formace. Ta se o slovo hlásí po skoro čtyřech letech od vynikající nahrávky "Ceremonials".

Ještě donedávna přitom kolem Florence And The Machine panovalo naprosté ticho. Potvrzeno bylo pouze pár vystoupení na letních festivalech, ale jinak éterická Flo nechávala všechny své indiepop milující fanoušky v napětí. Pak se ale zničehonic objevilo něco-jako-intro "How Big How Blue How Beautiful", které je, jak se nyní ukázalo, titulním songem celé nahrávky, a večer 12. února došlo na rádiovou premiéru regulérního prvního singlu "What Kind Of Man". O pár hodin později už byl zveřejněn i drsný filmový videoklip, v němž nechybí zpěvaččina nahota ani její klasická dramatická prezentace.

Výsledek je velmi sugestivní a některé scény téměř připomínají loňský kontroverzní snímek "Nymfomanka", s nímž sdílí mnoho motivů. Florence se v některých záběrech dokonce velmi podobá hlavní hrdince, kterou si zahrála Charlotte Gainsbourg.

Posluchače ale jistě především zajímá, zda se po tak dlouhé pauze něco změnilo z hudebního hlediska. Po prvním poslechu je zřejmé, že ano - formace ve svém zvuku přitvrdila pomocí výrazných kytarových linek a také vyměnila dosud hojně využívaná cinkrlátka za žesťové nástroje. Trumpety z intra tak nezůstaly osamoceny. Za proměnou stojí především producent Markus Dravs, který pracoval například na deskách rockerů Arcade Fire. Písnička je zajímavá i svou nelineární strukturou a snahou inovovat původní sound. Na svém místě pak zůstaly především hojné vícehlasy, bez nichž by se Flo už zřejmě neobešla, a také velká instrumentace.

První ochutnávka třetí studiové desky "How Big How Blue How Beautiful", jež vyjde 1. června, je ve všech ohledech velmi povedená a svěží, takže můžeme jen v očekávání vyhlížet, co přinese zbylých devět položek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY