Foolk na novém singlu "Cmyk/Nuts" buduje své teritorium

12.02.2015 12:57 - Dan Hájek | foto: Foolk

Zvukové miniatury, které tvoří Foolk (Dušan Vančo), se prokousávají i mimo naše hranice. Na následovníka "Milions Of" si sice asi ještě počkáme, Dušan však nelenil a loni se podílel na čtvrtém dílu kompilace "Vinylized", kde kromě dvojice kompozic z jeho dílny zaslechnete tvorbu projektů Billy Barman, FutureSoundOfPetržalka, Ear Drum Kru, burningboy, Nisiru, MISSandTROOPS, ImiAFan, Neocortex(t) a Panoramic Barrier. Ke konci roku posléze vydal épéčko "Poetry Of Machines" a nyní čerstvě vypustil singl "Cmyk/Nuts".

Dušan je milovník samplingu, remixérské kultury a dominantou v tvůrčím procesu je u něj experiment s nástrojem jménem monome. Jeho manévry v prostoru abstraktního hip hopu říznutého minimalistickou elektronikou často ve finální fázi získávají až avantgardní nádech. A jinak tomu není ani na novinkách "Cmyk" a "Nuts". Prvně jmenovaná je hybná skoro hitovka, která díky výraznému tempu a prosté melodické linii skvěle šlape, toto je přesně ona více přístupná Foolkova tvář. Naopak "Nuts" se více vkrádá do tradičnějšího pojetí jeho hudebních (a komplikovanějších) exkurzí a klidně by zapadla na obě dosud vydané desky.

Svou hudbou Foolk oslovil i britskou dýdžejku Mary Anne Hobbs, možná právě díky ní se dostal do pořadu BBC Introducing. Zde Dave Monks před pár týdny prvně prezentoval právě skladbu "Cmyk". Dvoudílný singl "Cmyk/Nuts" můžete poslouchat a stahovat níže. Za nás sedm z deseti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY