Miro Žbirka nabízí na "The Best Of Video And Rarity" to nejlepší ze své televizní kariéry

26.01.2015 18:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Miro Žbirka nadělil svým fanouškům pod stromeček průřez svojí televizní kariérou od začátků až po současnost. Pozoruhodné dílo navazuje na už započatou práci z dvojdévédéčka "Happy Birthday", kde druhé DVD bylo také plné televizních vystoupení a videoklipů.
8/10

Miro Žbirka - The Best Of Video And Rarity

Skladby: DVD1: Zažni (Našich 9 ), Balada o poľných vtákoch (Rockové rozhovory), Ako obrázok ( 6+1), V slepých uličkách (Predstavujeme vám Modus), Sedem divov tvojich líc (Spieva Miroslav Žbirka), Biely kvet (Koncert za snehovú vločku), Atlantída (6+1), Denisa (Kráčam na podium), Motýl Admirál (Kráčam na podium), Múr našich lások (5xP), Poraď si sám (Triangel), Mesto spí (Triangel), Do člna (5xP), Katka (5xP), Dr.Jekyll a Mr.Hyde (Triangel), Slávou opitý (Pestrá paleta melodií), Prvá (Triangel), Dotieravý deň (Triangel), Kúp mi knihu (Dvaja z jedného mesta), Každý deň budú vraj Vianoce (Triangel), Film: Možno sa ti zdá (réžia Martin Valent,1989) / DVD2: 22 dní, Balada o poľných vtákoch, Zima zima, Ty a ja, Bahamy, Oh Me Oh My, Milionkrát, Čo bolí to prebolí, Bezchybná, Nespálme to krásne v nás, Cesta zakázanou rýchlosťou, Láskoliek, Královna rannej krásy, Někdy stačí dát jen dech, Domino, Snehulák, Mám ťa viac, Lásky bezbranných, Vieš byť zlá, Tento song, Strom, Naj, Empatia, Jesenná láska (Symphonic), Friends, Love Shines, Vianočná, Fair Play, film: Fanstory (režie Filip Renč 1987)
Vydáno: 31.10.2014
Celkový čas: DVD1: 1:36:06, DVD2: 1:51:37
Vydavatel: Universal
Miro Žbirka se v posledních letech pustil do řádného čištění svého bohatého archivu. Audionahrávky takto pořešil prostřednictvím "Complete boxu" a televizní kariérou se začal zabývat už na druhém disku dvojDVD "Happy Birthday". Tenkrát ho pojmenoval "25 největších hitů", ale to byla trošku bouda, protože "Tvár" ani "Myslím, že ti rozumiem" hity určitě nejsou. DVD bylo zaplněno především ne moc cennými televizními vystoupeními z pořadů "Atlet roku" a podobných.

Novinka s názvem "The Best Of Video And Rarity" je v tomto směru o pořádný kus dál. Samozřejmě je problém mnohé kousky z osmdesátých let nazývat klipy, pokud se jedná o televizní vystoupení z tehdy populárních hudebních pořadů Triangel nebo 5xP. Především diváci kanálu Muzika CS už několik z nich důvěrně znají.

Je zde hodně zábavné všímat si detailů, třeba obtížného držení akustických kytar bez řemenů kapelního playboye a showmana Laca Lučeniče v písních "V slepých uličkách" či "Motýl Admirál", rytmicky naprosto chybně bubeníkem odklepaného začátku již jmenovaného duetu s Marikou Gombitovou, který byl předveden samozřejmě na playback, nebo Žbirkových tanečků na začátku "Poraď si sám". Ale to vše jsou věci spíše úsměvného rázu, než bychom se nad nimi měli nějak pohoršovat. Taková prostě byla doba se všemi klady a převážně playbackovými zápory.

"Chlapci, prepáčte mi, že meškám, ale mám pre vás prekvapenie. Ozajstná rocková záležitosť. Catherine, ja ťa veľmi ľúbim..." Svůj pověstný suchý anglický humor projevuje Žbirka i zde například v klipu "Katka". Po spíše zadumaných "Mesto spí" a "Do člna" tak rozjasní líce tímto povedeným fórkem a řádně rozšklebí celou kapelu Limit. Vrcholem prvního disku je pak jednoznačně "Prvá". Ohromně silná píseň s pravdivým textem je doplněná i výborným filmovým zpracováním, kdy chlapec na začátku ťuká klackem na plot do rytmu hlavního klávesového motivu a v závěru sedí osamělý v hledišti.

První stříbrný kotouček uzavírá vánoční "Každý deň budú vraj vianoce". Zde si Žbirka zazpíval s legendární kapelou Lojzo a s frontmanem této sranda party Marianem Kochanským si prohodil role. Zajímavostí je, že velkou část osmdesátých let prožil a prozpíval Žbirka bez artefaktu, který tak významně dotváří jeho osobnost - brýlí.

Právě v té době bylo moderní točit klipové pořady, kdy se na desku té které formace či interpreta natočily videa ke všem písním nebo alespoň k jejich drtivé většině. Jmenovat můžeme Olympic a jeho "Prázdniny na Zemi" či "Ulici", Elán a "Detektívku" či "Nebezpečný náklad" nebo právě Miro Žbirku, který prostřednictvím filmu režiséra Martina Valenta "Možno sa ti zdá" představil v obrazové podobě podstatnou část v pořadí šestého řadového studiového alba "Zlomky poznania". Zde se film objevuje jako bonus prvního disku.

Na tom druhém je situace podstatně jiná, protože po revoluci už Žbirka točil prakticky pouze regulérní videoklipy. "Balada o poľných vtákoch" je zde tentokrát v provedení se záběry z filmu "Pupendo". Najdeme tu doslova přehršel hostů. Tím úvodním je Barbara Haščáková, která v době nahrávání "Ty a ja" byla díky působení v duu MC Erik a Barbara na vrcholu popularity u nás i na Slovensku. Pak Miro Žbirka zlákal ke spolupráci i tehdy ještě popovou Janu Kirschner a zanotovali si spolu "Oh Me Oh My". Oběma šarmantním Slovenkám to v klipech velmi pristane. V "Bezchybné" si zase herecky zaexcelovala Barbora Seidlová. Jen škoda, že jeden z duetů s Marikou Gombitovou, "Nespáľme to krásne v nás", doprovází pouze archivní záběry a fanoušci musí vzít zavděk pouze závěrečným dobovým fotem.

"Láskoliek" kapela natočila na jedoucí vlakové soupravě po vzoru Queen a "Breakthru" nebo spíš Kabátu a "Pohody". Nejodvážnějším videem pak jsou jednoznačně akty v "Kráľovne rannej krásy". Milovníci porna ale ukojeni rozhodně nebudou, fotky to jsou totiž velmi decentní. Hlavní role v klipech však nemusí mít jen herci či zpěváci, mohou je mít i věci. V titulní skladbě z nekonečného seriálu "Ordinace v růžové zahradě" "Někdy stačí dát jen dech" se takto prosadily zubní kartáčky a snad všude kouřící Linda Rybová (v době vzniku jedna z hlavních postav jmenovaného seriálu) jim pouze sekundovala.

Dostatek prostoru i zde mají díla sestříhaná z koncertních šňůr ("Miliónkrát", "Domino", "Mám ťa viac"), animované věci ("Sněhulák"), záležitosti ponurejšího charakteru zastupuje "Strom". Ale hupky dupky do letních parných dní a prostorů koupališť "S ňou". Duet "Lásky bezbranných" zpívá s Mekym dcera Linda, syn David zase bubnuje v živém provedení písně "Cesta zakázanou rýchlosťou", ale kdo hraje v povedeném díle Juraje Lehotského "Vieš byť zlá", se z velmi strohé a neúplné dokumentace v bookletu nedozvíme. Defilé Žbirkových ženských pěveckých kolegyň uzavírá díky písním "Tento song" a "Empatia" Magda Šalamounová.

Po úplném závěru v podobě aktuálních videí z filmu "Fair Play", videoklipu "Vianočná" či "Love Shines" ze studií Abbey Road přichází druhý bonus v podobě dalšího filmu "Fanstory" režiséra Filipa Renče.

Nosič je rozhodně příjemnou procházkou Žbirkovou televizní kariérou. Není to sice žádný definitivní komplet, ale poměrně zevrubná prohlídka jeho činnosti před kamerami. Na celé DVD můžete koukat na televizi s pověstným mírným úsměvem. Koutky úst lehce vzhůru přece většinu svého života nosí i Žbirka. Kéž by takových lidí bylo na světě víc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY