Trance! Trance! Trance!

29.05.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Dvojka Blank & Jones je velmi pilným projektem, od roku 1999 vydávají co rok, to album. Opus číslo čtyři nese název "Substance" a cestu éterem mu razí singl "Desire". Trance, to je styl, který Blank & Jones umějí, naučili se ale na novince něco více? To prozradí naše recenze.
5/10

Blank & Jones - Substance

Skladby: Substance, Desire, Watching The Waves, Coming To Life, Elve's Cry, Suburban Hell, Closer To The Edge, The Art Of Love, D-Battery, It's Alright, Golden Moon, Desire (Ambient Mix)
Celkový čas: 74:24
Blank & Jones, alias Piet Blank a Jaspa Jones, se dali dohromady v druhé polovině devadesátých let. Jejich singlový debut "Sunrise" vyšel roku 1997 a první dlouhohrající opus "In Da Mix" (1999) byl velmi povedeným kouskem, který se dobře zabydlel v německé hitparádě. Následovaly desky "DJ Culture" (2000) a "Nightclubbing" (2001). Novému albu jménem "Substance" razí cestu singl "Desire" a v těchto dnech by měl vyjít singl číslo dvě "Watching The Waves". Hudebně Blank & Jones prezentují německou trance scénu, rozšiřují sbírku hvězd, jako jsou Paul van Dyk, ATB nebo Kai Tracid. K poslednímu zmíněnému mají Piet Blank a Jaspa Jones na své novince asi nejblíže. Blank & Jones se taktéž stali jedinými remixéry aktuálního hitíku Pet Shop Boys "Home And Dry".

Celé album se nese v rychlém tempu, taneční spodky pěkně šlapou a ani na sekundu se nekoná ticho. Deska je smíchána dohromady a jednotlivé skladby splývají do sebe i v tempu. Úvodní titulní intro "Substance" je směsí zvuků, které přecházejí do pilotního singlu "Desire", ve kterém Blank & Jones vysamplovali své oblíbence Yello a jejich hit "Oh Yeah" (s Yello si vystřihli spolupráci již na minulém albu "Nightclubbing"). Oboje je v závěru zopakované. Pomalá úprava trefně pojmenovaná "Ambient Mix" skladby "Desire" je jen jakýmsi osm minut trvajícím dovětkem, po kterém následuje asi dvacet sekund ticho, to abyste si počkali na šest sekund trvající reprízu "Substance". Trance, který Blank & Jones hrají, je velmi sladký, plný klávesových linek, které jsou značně líbivé a vlezlé. Jednotlivé skladby jsou sestaveny podle jednotného vzorku, takže se trochu podobají jedná druhé. Mezi nejzdařilejší kousky patří "Watching The Waves", "Coming To Life" nebo "Golden Moon". Zbytek alba je vyrovnaný a žádná skladba nevyčnívá z rámce zvoleného tranceu, který se podmanivě line z reproduktorů skoro sedmdesát pět minut.

Blank & Jones oprášili oblíbené klávesové rejstříky a namíchali své čtvrté album podle receptu, který je již tak trochu provařený. Pokud se tedy vyžíváte v německé taneční scéně, opět nebude zklamáni, je však otázkou, kdy se vám šlapající "Substance" od Blank & Jones ohraje, není na ní nic převratně nového. Blank & Jones vsadili na melodičnost a lehkost tanečních vypalováků, které svedou k tanci, či poslechu při jakékoliv činnosti.

"Substance" je dalším albem tohoto roku, které prezentuje trance toho aktuálně nejkvalitnějšího formátu, který se k nám právě teď šine od západních sousedů. Klávesové kudrlinky se vznášejí v oparu tanečních beatů, takže vemte cosmo brýle a vyražte do nejbližšího klubu, kde možná narazíte za mix pulty právě na dvojku Blank & Jones.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY