Ikona francouzského popu rekapituluje

26.05.2002 21:20 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Mylene Farmer už dlouhá léta patří na naprostou špici francouzského popu. Nyní se i k nám dostává výběr jejích hitů s názvem "Les Mots", na kterém se kromě toho nejlepšího z její dosavadní kariéry objevují i tři novinky včetně pilotního singlu, duetu se zpěvákem Sealem.
8/10

Mylene Farmer - Les Mots

Celkový čas: 75:19
Vydavatel: Universal
(Nahrávka Mylene Farmer "Les Mots" byla na MusicServeru v týdnu od 27.5. do 2.6. na zvolena za Album týdne a v tomto období ji na E-store.cz koupíte za zvýhodněnou cenu 519,-.)

Mylene Farmer - Les Mots
© facebook interpreta
Mylene Farmer je zpěvačka, kterou když jednou uslyšíte, musíte se do ní zamilovat. Jakkoli na veřejnosti vystupuje jako chladná, odtažitá a do sebe ponořená osoba, těší se ve své (téměř) domovské Francii úctě a lásce davů fanoušků. Její postavení se snad nedá s nikým jiným srovnat, protože prodává miliony desek i singlů a přitom má její hudba úspěch i u kritiků, což se ovšem těžce vysvětluje v České republice, kde její věhlas dolehl jen málo, spíše je u nás známá její chráněnkyně Alizée. Mylene ovšem na podzim minulého roku zrekapitulovala svou dosavadní úspěšnou kariéru na výběru hitů "Les Mots", který se nyní konečně dostal i k nám. Český fanoušek sice může jen zaplakat, protože běžná francouzská edice má dvě CD o sedmadvaceti skladbách (o speciální edici se třemi CD a jedním DVD pro skalní fandy ani nemluvě), kdežto ta naše jen jedno CD a šestnáct písniček, ale i tak se jedná hodinu a čtvrt skvělé hudby.

Úspěch Mylene je neodmyslitelně spojen s Laurentem Boutonnatem, který ji v podstatě objevil a až na několik let, kdy spolu nekomunikovali zrovna bez problémů, ji provází po celou dobu její kariéry jako autor hudby i videoklipů. Je to právě on, kdo unikátnímu projevu Mylene dodává nevšední hudbu a zvuk, o tom, že v jejích počátcích šokovali více než deset minut dlouhými epickými videoklipy, v níž se zpěvačka několikrát objevila zcela nahá, ani nemluvě. Recenzovaný výběr ovšem zahrnuje samozřejmě jen zvukovou složku její tvorby, takže se pojďme věnovat jí.

Vzhledem k tomu, že skladby Mylene nejsou tříminutové hitovky, vlezlo se na jednoCD edici pouhých šestnáct skladeb, které ale její tvorbu charakterizují velmi přesně. U Mylene se jen těžce hledá horší písnička, a tak výsledek kolekce závisí spíše na tom, jak citlivě bylo vybíráno. Z prvních dvou desek se na "Les Mots" objevují pouze tři skladby, což je podle mě plus, protože na nich její hudba i přes neklamné náznaky věcí příštích přece jen zněla velmi uměle a mnohdy až diskotékově jednoduše. Pro mě zlomová třetí deska "L'autre...", kterou dodnes považuji za její vůbec nejlepší nahrávku, je zastoupena pouhou dvojicí skladeb. Pilotní singl "Désenchantée" je dosud jejím největším evropským hitem, i dnes ho poměrně často můžete zaslechnout na českých rádiích a ani po letech neztratil nic ze své síly. Ze zmiňovaného třetího alba zde najdete ještě skvostnou "Je T'aime Mélancholie", ovšem za chybu považuji neúčast nádherného duetu "Regrets", škoda. Další dvě řadové desky "Anamorphosée" a "Innamoramento" jsou zastoupeny shodně po čtyřech skladbách, přičemž u první jmenované není co vytýkat, celá čtveřice ("California", "XXL", "L'Instant X", "Rever") tvoří sérii výborných písniček. Čtveřice singlů z "Innamoramento" je sice o něco méně silná, ale stále hodně kvalitní.

Album kromě starších nahrávek obsahuje i tři novinky, které se nesou cele ve zvuku klasické Mylene. Pilotní singl "Les Mots", který se stal jedním z nejprodávanějších v její kariéře a také dal celému výběru název, je francouzsko-anglickým duetem se Sealem (pamatujete na hit "Crazy"?), velmi emotivní nahrávka. Druhá novinka "C'est Une Belle Journée" je rychlejším tanečnějším kouskem, "Pardonne-moi" je naopak pomalá, obě však bezezbytku naplňují kvalitativní úroveň, na jakou jsme u Mylene zvyklí.

Bylo by fajn, kdybychom i u nás měli nějakou popovou ikonu po vzoru Mylene Farmer, jejíž hudba není až tak lehce uchopitelná, ale přesto se jí dokáží prodat miliony kusů. Škoda, že výběr "Les Mots" u nás vyšel jen v jednocédéčkové edici, ale pro seznámemí s tvorbou této neobyčejné zpěvačky to bohatě stačí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY