Přijíždí The Raveonettes, uhrančivě nostalgický noise-pop z Dánska

26.11.2014 17:08 - Andrea Šafářová | foto: facebook.com/theraveonettes

Česká republika bude poprvé za třináct let od jejich založení hostit The Raveonettes. Dánskou noise-popovou kapelu vytáhl z kodaňských klubů na svět redaktor časopisu Rolling Stone David Fricke - a spustil mediální lavinu. Ozvěny zvukové nostalgie se klubem MeetFactory ponesou 23. ledna.

Ptáte se, jak se to stalo, že ve světě poměrně známou skupinu, ještě ke všemu aktivně produkující již třináct let, zatím do Česka nikdo nepozval? Argumentovat lze několika nabízejícími se způsoby jako vysoký honorář, nevyhovující routing turné, nezájem ze strany našich bookerů či nízká popularita skupiny na naplnění nejmenšího klubu.

Ať je to tak, či onak, The Raveonettes, dánští zástupci žánrů noise-pop či shoegaze, ve svém koncertním itineráři konečně počítají i s Českou republikou. Zajímavé je, že se v rámci aktuálního turné neomezují jen na země s nejrozvinutějším hudebním průmyslem - v roce 2014 ještě stihnou vystoupit třeba v Tchaj-wanu a z Česka zamíří například do Bulharska a Rumunska.

Na cestách budou propagovat především desku "Pe'ahi" z letošního července, v pořadí sedmý plnohodnotný studiový počin. Vážou se k němu pozoruhodná a vůbec ne veselá témata - texty zrcadlí špatný vztah Sunea Roseho Wagnera s otcem, jeho úmrtí i nevěru. Sled nepříznivých událostí kytaristu i jeho spoluhráčku na baskytaru a kytaru Sharin Foo nasměroval do Jižní Kalifornie, centra surfingu. Na albu pracovali dvanáct hodin denně čtyři měsíce v kuse. "Pe'ahi" je první deskou, jež vyluzuje zvuky harfy i chorálový zpěv.

Kodaňské duo si získalo dobrou pověst i díky několika cenám a dobrým umístěním v anketách - EP "Whip It On" ocenila porota dánských Grammy jako nejlepší rockové album, časopisy Rolling Stone a Q předpověděli formaci zářnou budoucnost coby zástupcům nové vlny současné muziky a pověstnou třešničkou je nominace Foo mezi nejžhavější rockerky podle magazínu Blender.

Na český premiérový koncert kapely, jež se žánrově pohybuje někde mezi The Velvet Underground, The Everly Brothers, My Bloody Valentine a Slowdive, seženete vstupenky za 350 korun do 30. listopadu a za 390 korun poté do data koncertu na sítích Ticketpro, Ticketportal a GoOut. Na místě je bude možné zakoupit za 490 korun.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY