Taylor Swift s "Blank Space" v USA dosáhla na další unikát

20.11.2014 18:30 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Taylor Swift jako první žena v historii dokázala v singlovém žebříčku nahradit jeden hit druhým. "Shake It Off" totiž přepustilo prvenství novějšímu "Blank Space", které těžilo z vydání videoklipu. A deska "1989" opět nenašla přemožitele i přes vysoké prodeje Foo Fighters, Pink Floyd a Gartha Brookse.
Taylor Swift - Blank Space
© facebook interpreta
SINGLY - 56 let existence žebříčku trvalo, než se nějaké ženě podařilo vystřídat svůj #1 singl další písní. Po dvou týdnech (a čtyřech celkových) ve vedení spadlo "Shake It Off" na bronz, novinka "Blank Space" ale obsadila jeho příčku. Předtím se toto povedlo devíti interpretům, nikdy však ženě.

"Blank Space" díky debutu klipu dosáhl na vysokých 19,2 milionů streamů, zdvojnásobil downloady na 328 tisíc (Digital Gainer) a v rádiích dosáhl 70 milionů impresí. Díky těmto číslům se tak stal třetím zlatým singlem zpěvačky a pouze letos jejím druhým, což se jinému interpretovi v roce 2014 zatím nepovedlo. Album "1989" tak zatím má stoprocentní singlovou bilanci. Bude z toho druhé "Teenage Dream"?

Meghan Trainor s "All About That Bass" udržela stříbro a na pódiu tak její postava vyvažuje dvě Taylor Swiftové. Její novější "Lips Are Movin" dostalo video právě dnes a v uplynulém týdnu si polepšilo z padesátého místa na třicet osmičku.

Novými vládci rádií se stali Maroon 5, když "Animals" těsně porazilo "Habits (Stay High)" Tove Lo poměrem 138 ku 135 milionům. Jejich celkové pozice se relativně nezměnily, díky vzestupu "Blank Space" si však pohoršili na čtyřku, respektive pětku.

Hozier s "Take Me To Church" dosáhl nového maxima, šestky, zatímco Bobby Shmurda a Jessie J si pohoršili a spadli za něj. Z Top 10 vypadli Ariana Grande, Iggy Azalea a Jeremih, nově ji totiž uzavírají Sam Smith s "I'm Not The Only One" a Nick Jonas s "Jealous". Pro Nicka to je premiérová sólová první desítka, s Jonas Brothers jí dosáhl dvakrát.

V druhé desítce nejvíce zaujal I LOVE MAKONNEN, internetový hit "Tuesday" vyskočil z dvacet šestky na dvanáctku jako Streaming Gainer. Nejvyšší novinku tentokrát najdeme až na 65. příčce, "Uptown Funk!" Marka Ronsona s Brunem Marsem ale rozhodně stojí za to.

    Top 10 - singly:
  1. Taylor Swift - Blank Space
  2. Meghan Trainor - All About That Bass
  3. Taylor Swift - Shake It Off
  4. Maroon 5 - Animals
  5. Tove Lo - Habits (Stay High)
  6. Hozier - Take Me To Church
  7. Bobby Shmurda - Hot Nigga
  8. Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj - Bang Bang
  9. Sam Smith - I'm Not The Only One
  10. Nick Jonas - Jealous

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Taylor Swift - 1989
© facebook interpreta
DESKY - Přestože v USA odstartovala trojice významných desek, o vítězi bylo předem rozhodnuto. Taylor Swift oproti předchozímu týdnu ztratila pouze 22 % a přidala dalších 312 tisíc kopií "1989". Deska se tak přehoupla přes 2 miliony. Letošním prodejům zatím stále vévodí "Frozen Soundtrack" 3,25 miliony.

A jak tedy dopadly ty tři novinky? Dosáhly vysokých, kulatých, prodejů 190, 170 a 130 tisíc. Tou nejúspěšnější byla "Sonic Highway", osmá deska Foo Fighters. Kromě eponymního debutového alba tak všechny desky stanuly v Top 10, posledních pět navíc vždy stupňů vítězů. Předchozí "Wasting Light" jako jediná získala zlato, když se jí prodalo 325 tisíc kusů.

Bronzem byli oceněni Pink Floyd. Patnácté a poslední album "The Endless River" navazuje na dvacet let starou nahrávku "The Division Bell". V USA se tím v první desítce objevili už podesáté.

Čtvrté místo bral Garth Brooks. "Man Against Machine" je první počin country zpěváka po třinácti letech. Nahrávka není dostupná digitálně, až na jeho vlastní platformu. Už v padesáti dvou letech mu totiž začíná stařecká demence. Nebo paranoia.

Na pětce si zopakoval své nejlepší umístění rapper Big K.R.I.T., druhé desky "Cadillactica" se prodalo 44 tisíc, o tři tisíce více než debutu "Live From The Underground". Šestý se umístil Nick Jonas. Novinka "Nick Jonas" následuje starší debut "Nicholas Jonas", který nahrál ještě jako dvanáctiletý.

V první desítce dále najdeme "Now! 52", Sama Smithe a navrátivce Pentatonix a George Straita. Jeho živák si výrazně polepšil, když se deluxe reedice nově objevila v síti Walmart.

Příští týden, ještě poslední podle staré metodiky (rozhodně si přečtěte článek o novém Billboard 200), ovládnou One Direction s "Four". Čtvrtá deska míří nad 400 tisíc prodaných kusů, čímž by měla po "1989" letošní nejvyšší start.

    Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - 1989 (312 tisíc, -22 %)
  2. N Foo Fighters - Sonic Highways (190)
  3. N Pink Floyd - The Endless River (170)
  4. N Garth Brooks - Man Against Machine (130)
  5. N Big K.R.I.T. - Cadillactica (44)
  6. N Nick Jonas - Nick Jonas (37)
  7. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 52 (37, -39 %)
  8. Pentatonix - That's Christmas To Me (34, +131 %)
  9. Sam Smith - In The Lonely Hour (30, +12 %)
  10. George Strait - The Cowboy Rides Away: Live From AT&T Stadium (30, +309 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY