Mercury Prize za rok 2014 obdržel debut "Dead" hiphoperů Young Fathers

30.10.2014 15:22 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Letošní ročník předávání prestižního ocenění Barclaycard Mercury Prize již zná své vítěze. Porota složená z novinářů, muzikantů a dalších lidí spojených s hudebním průmyslem nakonec poctou největší vyznamenala debut "Dead" hiphopového uskupení Young Fathers. Kritikové kladně ohodnotili například jeho "unikátní pohled na britskou urban music, jež je přeplněný působivými, nečekanými a dojemnými nápady".

Young Fathers - Dead
© facebook interpreta
Vyhlašování výsledků se uskutečnilo o středečním večeru (29. října) v Londýně. Mezi nominovanými se o sošku dále ucházel počin zpěvačky FKA Twigs LP1, eponymní prvotina rockerů Royal Blood nebo sólová deska "Everyday Robots" Damona Albarna. Právě první zmiňovaná, šestadvacetiletá Tahliah Debrett Barnett, byla považována za největšího favorita soutěže.

Skotské trio muzikantů, jemuž se Mercury Prize nakonec podařilo ukořistit, poděkovalo publiku ve stručné řeči: "Děkujeme. Milujeme vás." Na tiskové konferenci později členové prohlásili, že získání ceny je nijak neovlivní v další tvorbě a za peněžní odměnu si koupí novou dodávku.

"Pokusíme se zůstat v naší dětské mentalitě a jednoduše dál absorbovat věci. Pokusíme se zachovat tu stejnou atmosféru," sdělil o budoucích plánech jeden z hudebníků, 'G' Hastings. Následovník únorové desky by měl vznikat ve studiu v Berlíně.

Ještě než se tak ale stane, budou mít čeští posluchači šanci vidět skupinu naživo. V rámci klubové noci v pražském Roxy si na ně budou moci zajít 12. listopadu. Lepší propagaci svého tuzemského vystoupení si skotská parta už nemohla připravit!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY