Crocodiles v Praze probudí hvězdy špinavého popu minulých dekád

23.10.2014 11:29 - Andrea Šafářová | foto: Powerline-agency.com

Noise pop jako z kuchyně The Jesus And Mary Chain. Kvalitativně ovšem nikoliv z té pejska a kočičky - Crocodiles naštěstí nenašli štěstí (a libozvuk tohoto spojení to potvrzuje) ve fenoménu revivalu. Naopak si od více či méně psychedelicky popových kapel posledních čtyř dekád minulého století berou to nejzajímavější: náladu radostného vzpomínání, sólovou kytaru, co vypráví příběh, a taky trochu vizuálního fetišismu. V MeetFactory je odchytnete 27. října.

Společně poprvé rozkmitali kytarovou strunu - a jsou spolu dodnes. Ať už si tento dvojsmysl člověk vyloží jakkoliv. Stejně jako Brandon Welchez a Charles Rowell, zakládající členové této sandiegské skupiny, spolu od počátků svých aktuálních projektů vydrželi partneři Welchez a Dee Dee Penny, zpěvačka ženské čtveřice Dum Dum Girls. Obě formace položily své základy v roce 2008. A spojuje je víc než jeden manželský svazek. Mimo jiné nabraly ve vzájemné koncertní podpoře zkušenosti na to, aby se mohly z plných plic ohlásit hudebním médií.

V případě Crocodiles to bylo v dubnu roku 2009 s vydáním vlastnoručně natočené debutové desky "Summer Of Hate" na labelu Fat Possum Records. Překročit hranice teritoria mississippského vydavatelství jim pomohla skupina No Age, když jejich skladbu "Neon Jesus" zařadila na listinu nejlepších singlů toho roku. Šest let od početí kapely do dnešního dne lze pak rozfázovat na čtyři období mezi jednotlivými produkty tvůrčího úsilí dvojice a nahrávacího studia, tedy deskami "Sleep Forever" (2010), Endless Flowers (2012) a Crimes of Passion (2013).

Roli dirigenta zločinů z vášně přijal kytarista Sune Rose Wagner z The Raveonettes, noisově popového výkvětu nového milénia, úlohy zločinců obstarali soulový zpěvák Afrodyete, Gregg Foreman z formací Delta 72 a Cat Power a Welchezův bratr a jazzman Josh. Nejen kvalitní obsazení připravilo příznivé podhoubí pro pomyslná pera hudebních publicistů - nadprůměrné hodnocení si nejnovější album Crocodiles vysloužilo třeba na hudebních sítích Pitchfork a NME.

Californská dvojice kytaristů (Welchez i zpívá), doplněná na koncertech baskytaristou Charlesem Rowellem a klávesistou Robinem Eisenbergem, vystoupí ve smíchovském klubu od 250 korun a s nespoutanými Wild Tides, výherci ankety Czeching 2014 Českého rozhlasu o nejtalentovanější tuzemský hudební úkaz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY